Kometa píše:
Celý život sportuji, střídám různé věci, indoor, outdoor. Teď poslední 4 měsíce jedu více a hlavně komplexněji - TRX, Bosu, kruháč. Je to náročné cvičení, dávám to tak 2-3x týdně, pokud jsem bolavá, tak místo toho zařadím něco méně náročného - zumbu, spinning, sm systém....
Ale začínám pojímat podezření, že jsem po tom bolavá nějak moc. Po celoživotním sportování (byť to byl častěji spíše běh nebo posilovna) bych čekala, že mám nějaký základ a tělo si přivykne. Svaly trochu rostou, na břiše jsou docela vidět, ale kolikrát se mi stane, že mi trénink nepřipadal moc náročný a přesto mě další den svaly bolí a ani nevím po čem. Nejvíc to je znát třeba na tricepsech, které jsem dříve necvičila a nepřipadá mi, že by byly nějak schopné se adaptovat.
Bílkovin jím dost - jsem vegetarián, hlavně mléčné výrobky, hrachový a rýžový protein, luštěniny, vejce. Myslím, že sním až 2g/kg, žravá jsem dost.
Teď experimentálně zkouším proteiňák, který obsahuje i hydrolyzovaný kolagen a taurin, 2 věci co by mohly na vege stravě chybět, tak uvidím.
Ale napadá mě, jestli mi fakt nemůžou chybět cukry. Jsem na méněsacharidové stravě, tudíž po cvičení sacharidy nedodávám a jdu si dát rovnou BCAA+glutamin nebo proteiňák.
Důvod pro snížení cukrů je, že se na nich snadno dostávám do hypoglykemie a kromě toho mě silně projímají, takže prostě obecně mi je bez ovoce a příloh lépe.
Jde nějak otestovat, jestli se mi svaly při posilování poškozují a regenerují tak nějak v normě? Jestli se jen moc sleduju a jsem netrpělivá nebo fakt je někde problém?
Nezlob se, ale já myslím, že to moc vědecky řešíš... Chystáš-li se na olympiádu, je to v pořádku, ale jinak moc ne...
Kde začít? Špatná regenerace bude se sacharidy souviset, a taky s nedostatkem creatinu, který jinde než v mase nenajdeš. Jinde navíc píšeš, že hledáš vegetariánské proteiny... Podívej, je to tvoje věc, ale pokud nemáš s masem zdravotní konflikt, tak bych ho zařadil místo snahy nahrazovat to, co z něj nemáš dost a potřebuješ, nějakýma umělýma blbinama...prostě "pestrá a vyvážená strava" není klišé.
Svaly na břiše jsou vidět...no on je vidět ten, který je funkčně dost k ničemu - přímý břišní. Potřebujeme hlavně silné ty hluboké, hlavně příčný břišní. Takže šup na dechové cvičení, pilates, prkna...a ne hned složité cviky na TRX. Otestování viz třeba tady:
http://rungo.idnes.cz/aktivni-spodni-br ... behani_froTriceps je totéž. Malý sval, jeho přetížení svědčí buď o zařazování zbytečně moc izolovaných cviků na tento sval, nebo o špatném technickém provedení cviků, kde triceps supluje práci svalů velkých (zejména zádových).
Ale to plácám bez znalosti konkrétních detailů, takže nemusím mít pravdu