Probiotika: Pokud máte problémy, které se nelepší, potřebujete jich pravděpodobně o hodně více, než dodáváte. Na candidu albicans se doporučuje
http://www.pro-zdravi-az.cz/boularin-/75-boularin-.html - konkuruje jí a dokáže ji celkem dobře potlačit. Pak je ale nutné začít brát širokospektrální probiotika. Problém je, že většina běžných probiotik nekolonizuje střevo - musí se brát dál a dál. Proto se, pokud netrpíte SIBO, doporučují i HSO probiotika složená z půdních mikroorganismů. Jsou celkem nedostupná, ale půdní mikroorganismy jsou i v kvašené zelenině.
Kefír, pokud jej necháváte dělat dostatečně dlouho (aby v něm nebyla laktóza) a pokud Vám nedělá problémy, můžete klidně pít taky. Otázkou je, jestli poznáte, kdyby Vám ty problémy dělal. Ale ideální je sníst něco probiotického při každém jídle. 4x týdně je nesmírně málo. Zkuste si udělat kvašenou zeleninu, ta je probiotická a nemusíte řešit, že by byla zakázaná.
Kvalitní probiotika jsou bio-kult nebo ta, co jsou zde v nabídce e-shopu.
Re: detox. Já jsem na GAPS protokolu, který vychází z SCD, ale je poměrně komplexnější. Jde o to, že SCD byla vyvynuta už dost dávno v době, kdy lidé mívali méně poškozené zažívací trakty, než dnes. Takže spousta lidí potřebuje něco komplexnějšího. No a v rámci GAPS protokolu se provozují detox aktivity 1x - 3x denně. Vy aspoň odštavňujete, to je dobře, ale zkuste třeba i koupele s různými solemi (viz příslušné vlákno tady). To, jakou detoxikaci jste dělala před lety, je celkem jedno.
Pokud navíc používáte běžné čistící prostředky, prášky na praní, kosmetiku apod, neustále zvyšujete toxickou zátěž organismu.
Jinak já jsem nedělala žádné standardní očisty, které se zde propagují, tak nevím, do jaké míry je chyba nevyčistit střevo

Klidně ho můžete čistit i teď, to asi ničemu nevadí. Přijde mi, že čistota střeva ani nemůže trvat věčně - to máte, jako byste se v lednu osprchovala a čekala, že zůstanete čistá do dubna.
Nereagujete na to, že jsem psala o konzumaci živočišných živin. Máte v plánu zařazovat vývary, tučné maso, více orgánů atd?
Mně SCD dietu doporučil pan Zajíček, jelikož jsem podle cronometru měla ve stravě obsaženo hodně škrobů i další složených cukrů. Dozvěděla jsem se, že k tomu je vhodná SCD, GAPS nebo paleo dieta, ale že upřednostňuje SCD dietu, (pokud bych nedodržovala SCD a chtěla bych stále jíst disacharidy a polysacharidy, musela bych jíst HSO bakterie, ale při SCD dietě ne, tedy buď - nebo) a také musím omezit polynenasycené tuky, kterých by mělo být, pokud jsem to správně pochopila kolem 10 g na den.
Když jsem se rozhodla pro SCD dietu, začala jsem vývary a kuřecím masem. Občas jím ryby, ale maso jsem dost omezovala, protože jsem si myslela, že například tučné maso se dlouho tráví a kuřecí je nezdravé, protože jsou kuřata krmená antibiotiky a pomocí směsí, i když v dnešní době si zdravé potraviny bez postřiků musíme vypěstovat jedině sami. U SCD jsem se navíc dočetla, že někdo nejí maso vůbec. Snažím se jíst vajíčka, ale to také nebude asi úplně ideální. Určitě bych ale chtěla jíst ryby pravidelně (3x týdně) a začít přidávat maso - je kuřecí dobře?