Jarda píše:
Sice jste nezjistila nic nového o tom zde píšu poměrně dlouho, ale máte pravdu i když pouze částečnou. Také člen Ates vám odpovídá pouze částečně správně protože hubnutí nebo tloustnutí je dáno poměrem Firmicutes a Bacteroidetes s tím že pokud převažují Firmicutes většina lidí tloustne i po vlažném vzduchu a pokud převažují Bacteroidetes většina lidí hubne i kdyby člověk žral od rána do večera v zásadě bez omezení. Má to ovšem drobnou vadu že postupně při stejně nevhodné skladbě stravy kterou měl daný člověk před tou transplantací se zase poměr po nějaké době upraví do nežádoucího stavu a vrátí se stejný problém. Je tedy potřeba změnit i složení stravy s ohledem na množení těch požadovaných bakterií a pak kalorický příjem opravdu není podstatný.
Tohle je bezesporu zajímavá informace, až dosud jsem z hlediska tělesné váhy a tvorby energie zvažoval pouze vliv štítné žlázy (makronutrientů a mikronutrientů) a buněčného dýchání (ovlivnění metabolismu léky a doplňky), ale z celostního pohledu se dalo předpokládat, že konkrétní poměry živin (nejen aminokyselin, ale i vitamínů a minerálů) v potravě budou již na vstupu podobným způsobem přímo ovlivňovat i živou střevní mikroflóru, zejména když se střeva (produkcí vodíku a butyrátu) spolu s vnitřními orgány (metylací, transsulfurací) podílí na tvorbě sirovodíku stimulujícího endokrinní soustavu (t.j. regulace fyziologických dějů spolu s ostatními gasotransmitery).
Endobolome, a New Concept for Determining the Influence of Microbiota Disrupting Chemicals (MDC) in Relation to Specific Endocrine Pathogenesis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7733930/High dietary copper intake induces perturbations in the gut microbiota and affects host ovarian follicle development
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651323003147Gut Microbiota as a Mediator of Essential and Toxic Effects of Zinc in the Intestines and Other Tissues
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8658153/Improvement in the Pharmacological Profile of Copper Biological Active Complexes by Their Incorporation into Organic or Inorganic Matrix
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7763451/