Hodně velké téma jsou taky některé [size=150:1jesk489]NEVHODNÉ KOMBINACE jídel a VHODNÁ KOMPENZACE "ŠKODLIVOSTI"[/size:1jesk489]
Ale nedá se nic přeceňovat, ani vytvářet nějaká dogmata...pan Jarda píše:
[quote:1jesk489]dotaz: Mnohé zdroje doporučují oddělovat bílkoviny od sacharidů. Jiné zase uvádí, že by naopak bílkoviny měly být jezeny společně se sacharidy, protože se mimo jiné vzájemně doplňují co se týče aminokyselin. Dále bílkoviny umožňují pozvolnější uvolňování energie ze sacharidů, což v podstatě odpovídá teorii, že se vzájemné trávení Sach. a Bíl. zpomalí díky tomu, že obojí vyžaduje jiné prostředí.
odpověď pana Jardy:... vždy jde o individuální snášenlivost, čili pokud vám to komplikace nevyvolává, nehledejte v tom problém, ale pokud ano, jednoznačně oddělit. Nemá cenu řešit jaká kombinace je špatná, to bude opravdu u každého jiné....
...poznáte celkem snadno, pokud po jídle krkáte a prdíte, tak kvasíte, což je špatně
[/quote:1jesk489]
Přesto pan Jarda třeba na titulní straně zdravi-az.cz v článku Vaříte jako pejsek s kočičkou?, uvádí ajurvédskou tabulku Nevhodných kombinací .
-jasně že v tom neni potřeba hledat příliš složitosti, přesto špetka praxe a zkušeností ostatních mohou ušetřit tunu teorií, proto uvádím něco ze své praxe a poznatků (jasně že vždy půjde o verzi někoho co komu funguje, kterou si nakonec postupně každý musí už doladit sám co jemu (ne)dělá dobře, ale aspoň je od čeho se odpíchnout a vůči čemu se třeba trochu možno porovnat
:
--------------
[b:1jesk489]VEJCE [/b:1jesk489]- neměly byse kombinovat s masem ani s mlékem..., ani s jogurtem, sýrem.rybou nebo banánem....
U vejcí je dle mne důležitá ZDÁNLIVÁ maličkost (pokud jí někdo po tréninku nebo během dne "svačinu" 1-2 vajíčka bez zeleniny, je vhodné je jíst s aspoň trochou něčeho zeleného a vhodným kořením ([b:1jesk489]ajurvéda doporučuje na vyrovnání "negativních" vlivů vejcí na dóšu, používat s vejci kurkumu, koriandr, petržel, zelené, cibuli)[/b:1jesk489]. To už sou právě ty VYCHYTÁVKY, které mne obzvláště zajímají (co se s čím dobře doplňuje a co naopak se moc nemusí spolu...).
[b:1jesk489]MLÉKO[/b:1jesk489] - vypiju jako "hlavní jídlo" 3/4-1L, už s ničím jiným nekombinuju (ajurvéda doporučuje přidat trochu kardamonu, muškátu (ořech nebo květ), fenyklu či skořice). SPÍŠE NAVEČER, neboť utlumuje psychiku tolik mléka, ospalost ...(lépe nejíst už po osmé hodině večer, ale mléko skvělé před spaním na nespavost
). Hodinu před konzumací mléka zvýším minerály (iontový domácí nápoj z himal.soli,KCl,atd (viz první příspěvek ve vláknu Sport...), a taky béčka, a hlavně hořčík...které trávení mléka vyčerpává...
[b:1jesk489]SÝR A TVAROH[/b:1jesk489] - P.Veselý píše že občas syrečky,brynzu,cottage,mozarelu,parmezán....Já se taky taveným ale i tvrdým sýrům vyhýbám, nejlépe je kozí domácí tvaroh...obecně dávám před sýry přednost tučnému tvarohu ve formě sirné patlaniny s různými obměnami (jak píše pan Jarda:
viewtopic.php?p=2410#p2410 ), nebo nějaké varianty jídla z tvarohu (jako sem uváděl dva příspěvky zpět toho Lysebetha).
Sýry dle ajurvédy by se měly konzumovat spolu s chilli, případně s trochou pepře...
Nekombinovat s vejci, masem a jogurtem.....
[b:1jesk489]RYBY [/b:1jesk489]- jím opravdu jen vyjímečně (třeba tatarák z lososa, občas kapra
), spíše spoléhám na rybí tuk...a další zdroje omega3 a vit.D
Ryby dle ajurvédy vhodné jíst nejen s citronem jak všeobecně známo, ale navíc s kokosem...případně i limetkou.
Nekombinovat s mlékem, jogurtem, vejci a masem....
[b:1jesk489]MASO[/b:1jesk489] - jím hlavně krůtí, bio kuřecí, občas kachnu nebo ovar z nožiček, nebo kolena...Hovězímu se spíš vyhýbám, a hlavně nejim hormonama a ATB nadupané kuřecí brojlery z normální masny
U červeného masa (kachna , vepřové, ap.), pomáhá kompenzovat škodliviny ajurvédské koření chilli cajenský pepř, hřebíček
[b:1jesk489]CIBULE [/b:1jesk489]- nedá se jíst ve velkém syrová..., ale dozajista by se MĚLA jíst ve velkém pro její levnost a obsah hodnotných látek
... ajurvéda doporučuje cibuli spíš vařenou a kompenzovat plynotvornost citronem, solí, hořčicí (případně jogurtem - nejlépe ve formě lassí)
[b:1jesk489]RAJČATA[/b:1jesk489] - hlavní potíž že nemám dostupné jiné než skleníkové co moc slunce neviděly (supermarketové ale většinou i ty na tržnici),... kdo má souseda se zahrádkou co nepoužívá skleník (takových asi taky moc neni
), nebo vlastní pěstuje, má vyhráno
...nevim zda rajčata nutno loupat či nikoli, asi lépe loupat
po krátkém spaření, vydlabovat jadýrka už je ptákovina na kterou asi málokdo má nervy a čas...
Ajurvédsky vhodné k rajčatům opět kokos a citron. Zajímalo by mne, JAKÉ KOMBINACE s rajčatem z jiné zeleniny či potravin, považujete za (ne)vhodné...
(třeba sem se dočet že není dobré kombinovat CITRON s rajčatama, ani s okurkama....)
[b:1jesk489]OKURKY[/b:1jesk489] - nevhodná kombinace je s rajčaty (!!!), citronem...
[b:1jesk489]ZELENÝ SALÁT[/b:1jesk489] - velmi dobrý zdroj např.draslíku a zeleného chlorofylu (proto beru i spirulinu...)...vlákno o "ZELENÝCH potravinách" (píšu nikoli pro ravima ale pro nové čtenáře ) - viz např. funkce Hledej vpravo nahoře vedle FAQ (spirulina..., nebo Zelený nápoj )
Salát vhodný jak všeobecně známo, jíst s citronem a olivovým olejem...
[b:1jesk489]AVOKÁDO[/b:1jesk489] - kupuju hlavně když je v akci v Tescu...velmi hodnotná věc nejen kvůli hodnotným tukům, doporučuju!!!
Ajurvédsky vhodné koření k avokádu: kurkuma,citron,česnek, případně pepř
[b:1jesk489]OŘECHY A SEMENA[/b:1jesk489] - Pavel Veselý si stěžoval že je blbě tráví...ale že pokud jí jednodruhové je to lepší..., možno zkusit i ajurvédské doporučení krátce je porestovat na sezamovém oleji a jíst spolu s chilli kořením....to samé platí pro semena (namočit a KRÁTCE opražit). Komu nedělá trávení potíže, lépe neopražené ve formě ořechového mléka (viz
Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 569 |
1368954808 |