Jak odstraňovat oční maz v době koronaviru?
Jako postaršímu (80) se mi hlavně po ránu pod spodními víčky hromadí oční maz ve tvaru jakési tenké nudličky. Běžně
jsem ho odstraňoval odtáhnutím spodního víčka a malíčkem druhé ruky jsem ho "vyšprtnul"
Za mládí se mi maz nahromadil v koutcích očí a šel lehce odstranit. Teď je to jiné, maz zůstává pod spodním víčkem. V době koronaviru je tu problém, nemá se sahat na oči. Zkoušel jsem to s vatovými tyčinkami (tzv. uchošťour), ale ty jsou drsné i po namočení vodou a oko dráždí. Jiný způsob jsem neobjevil. Oční kapky nepomáhají. Tak to teď dělám tak, že konce prstů důkladně umyji mýdlem a až potom oči čistím. Ráno to jde, ale přes den je to komplikovanější, někdy se mi stane v průběhu dne, že maz se v očích uvolní a oko zamlží tak, že špatně vidím. Jak si oko vyčistit, když není nikde poblíž voda na umytí rukou? Pomohl by jakýsi "okošťour". Tento problém přispívá k tomu, že moje generace patří k velmi ohroženým,
domnívám se, že problém s očním mazem trápí více lidí v mém věku.
Obávám se že lepší šťourátko než vlastní prst asi nevymyslíte. Spíše bych se zaměřil na stále dostupnou dezinfekci kdy z mého pohledu asi nejednodušší by bylo nosit sebou menší lahvičku s širokým hrdlem třeba od nějakého pitíčka s širokým mlékovým uzávěrem v ní mít nějaký dezinfekční prostředek který oku zase tolik nevadí a před vlastním šťouráním si v tom namočit potřebné prsty a nechat je oschnout. Nejrychleji schne líh a viry zabíjí v zásadě okamžitě tedy bych ho asi vyzkoušel.