Jarda píše:
hlavně srovnat vitamín C, D, zinek a klidně i další položky které umožňují imunitě normálně reagovat.
Doporučil bych přihodit do seznamu selen, bór a hořčík.
Selenu je u nás v potravě málo. Podle některých zdrojů je deficitní pouze polovina naší populace (ženy jsou na tom ještě o něců hůř než muži), podle jiných zdrojů je v ČR deficitních víc než 90 procent. Optimální hladina je někde mezi 1,1 a 1,5 umol/l. Korelace nízké hladiny selenu a těžkého průběhu již byla publikována. (Sice v jedné studii nakonec psali, že jim korelace zmizela, když přidali další faktory, jenomže podle mě to vyhodnocení s pomocnými proměnnými zpackali, protože zaměnili co je příčina a co už jsou následky.)
Bór a hořčík pomáhají aktivovat vitamín D. Spolu s vitamínem D to chce vitamín K, protože bez vitamínu K může vyšší hladina D dělat značnou neplechu s vápníkem. Vitamín K reguluje srážlivost (že K srážlivost zvyšuje je zase mylné zjednodušení). Vitamín K do sebe bezhlavě nemohou dávkovat pouze ti, kdo berou léky na ředění krve. Opět studie naznačují, že deficit vitamínu K má dost zásadní vliv na nedobrý průběh Covidu.
Co se týče zinku, sypal jsem do sebe docela dlouhodobě bisglycinát zinečnatý až jsem se bál co mi to udělá s mědí. K mému úžasu hladina zinku v séru zůstala ve spodní polovině normálního rozsahu, měd mírně nad polovinou normálního rozsahu, takže doporučuji zkusit jiné formy, protože minimálně u mě bisglycinát zinečnatý zůstal bez adekvátního efektu.