Slnecnica píše:
Dobrý deň,
chronickou únavou trpím už 3 roky. Obmedzuje ma to natoľko, že som rok po skončení vysokej školy a neviem nastúpiť do zamestania, keďže mi to veľmi komplikuje život.
Chronická únava u mňa začala s vypuknutím chrípky ktorá trvala cez 3 týždne. Mám premnožené kvasinky, mám biely jazyk a mala som kvôli nim aj gynekologické ťažkosti. Lekár mi predpísal lieky na spanie, ktoré príznaky únavy zmiernia vždy tak na mesiac a pol a potom prestanú mať účinok a predpíše mi iný druh.
Veľké zhoršenie nastáva po anitbiotikách, po nich už nie som schopná vykonávať ani bežné veci. V minulosti som bola kvôli nadmernému stresu liečená antidepresívami, naposledy som ich brala pred 4 rokmi. Žiadne psychické problémy odvtedy nemám, avšak lekárka mi ich kvôli chronickej únave predpísala znova. Na môj zdravotný stav to nemalo žiadny vplyv, skôr som po nich začala byť omnoho nervóznejšia.
Skúšala som už neskutočné množstvo liekov, bylinkových prípravkov na imunitu a nervovú sústavu, vitamínov na podporu pečene - po ktorých som prespala celý deň, omega-3 MK, horčík, koenzým Q10, vitamín B, po niektorých prišlo mierne zlepšenie ale môj problém to vôbec neodbúralo a som zúfalá. U lekárov sa pomoci nedočkám a sama už neviem čo skúsiť.
Mohli by ste mi prosím poradiť?
Podle toho co píšete vaše tělo nějak špatně pracuje s cukrem, patrně se nějak špatně dostává do buněk. Udělal bych si glykémii v zátěži, kdy se vypije větší množství cukerného roztoku a sleduje se jak rychle vyplaví tělo inzulín a jak rychle na to reaguje glykémie. Pokud by zde bylo něco špatně jde o inzulínovou rezistenci a při velkém stresu to není nic nenormálního, dokonce si dovolím tvrdit, že to je běžné, ale lékaři to takto neřeší. Teoreticky můžete vyzkoušet, zda váš stav zlepší větší dávky B1 a pokud ano, je téměř jisté, že jde o uvedený problém.