Filip08 píše:
Dobrý den přeji...
Nedávno jsem se dostal na tyto stránky a jsem nadšen. Vypadá to, že jsou zde lidé, kteří skutečně chtějí pomáhat a mají zkušenosti s přirozenou a zdraví prospěšnou stravou. Zde je tedy můj příběh. Do poloviny svých 17 let (tenkrát jsem vážil cca. 75kg a na výšku 185cm) jsem se stravoval „po česku“ přesně jak popisuje Jarda na hlavní straně. Ve školních jídelnách, doma naši vařili typická česká jídla (vepřo knedlo zelo, svíčková, guláš, spousta smaženého atd atd...) Dále jsem jedl hodně mléčných výrobků, bílého pečiva, masa, sladkostí atd. Oříšky občas a že se také jedí semínka jsem snad ani nevěděl. Ovoce a zeleninu jsem přímo odmítal. Pitnému reřimu jsem také moc nedával. V mém věku jsem zkrátka měl jiné starosti, než řešit to co jím. Samozřejmě toho teď lituji. Od 15 let jsem měl problémy s únavou a udržením pozornosti, což se časem zhoršovalo, ale vysvětloval jsem si to půl krabičkou cigaret denně a víkendovými pařbami...Nicméně v mém životě přišla velká změna. Začal jsem číst knížky o duchovních cestách, poznání a životě vůbec. Došlo mi, že to co dělám mne zavede (nechci říkat kam) a že to takhle dál nejde. Ze dne na den jsem skončil s kouřením, alkoholem, odmítl veškerou moderní (farmacutickou) medicínu a stal jsem se vegetariánem. Půl roku na to veganem - Hlavně z morálního hlediska. O správném stravování jsem měl pramálo znalostí, tudíž jsem se stravoval, jak jsem uznal za vhodné. Strava byla prostá. K snídani ovesná kaše či mysli. Svačinky jsem řešil různými tyčinkami s oříšky. Na obědy jsem chodil do indické restaurace, kde vařili 3 veganská jídla (omáčky s plackami) a k večeři jsem si dělával sojové maso s rýží nebo těstovinami. Ovoce a zelenina mi pořád nic neříkala. Vitaminy a mineraly jsem „nahrazoval“ multivitaminy v kapslích. Zhubl jsem na 64kg a tak jsem se „raději“ vrátil k vegetariánství stím, že vejce a mléčné výrobky budu jíst jedině domácí. Teď v 19 letech jsem se díky této stravě dostal na 67kg při výšce 190 cm BMI 18,5 (hranice mezi podvýživou a normálem) Můj zdravotní stav se má takto: chronická únava, poruchy pozornosti, občasné výkyvy nálad a pískání v uších, náchylnost ke stavům kdy mi je zima, i když je relativně teplo, kruhy pod očima, páteř ve spodní části prohnutá do předu (v rodině to je z části dědičné a snažím se to řešit yogou) a mívám celkem často studené ruce a nohy. Jelikož nechci udělat nějakou volovinu a podnikat kroky, které by mi spíš mohli z neznalosti uškodit, tak jsem sám nic nepodnikal. Pouze jsem si upravil jídelníček podle těchto stránek: Ráno - ovocná snídaně zalitá octem balsamiko a olivovým olejem posypaná kokosem a do toho dodávám oříšky nebo semínka. Svačinky řeším samotnými oříšky nebo tyčinkami MaxiNuta, fíky či datlemi nebo čerstvým ovčím sýrem (od Lojzy) s rajčaty. Obědy střídám jeden den ovocný, druhý den zeleninový a zase zalívám olivovým olejem a octem balsamico. Večeře – zeleninová zase politá octem balsamico a oliv. olejem( Skoro všechno co jím je kupováno ze supermarketů i když sem tam něco od Lojzy seženu). Vodu budu mít do týdne přímo z přírodního pramene. Odšťavňovač bude také do týdne, konkrétné dvouhřídelový Green Star 3000. Pro suroviny na zelený nápoj chodím a ph papírky Tryphan mám objednané, takže bych sem případně dohodil ph krve, moči a stolice.
Teď nastupuji na VŠ a obávám se, že už bych to takhle dál nezvládal a také, že by mohli přijít nějaké závažnější zdravotní problémy. Chtěl bych dát tedy všechno do pořádku a takříkajíc být zdraví. Dále se dostat na BMI 22, abych nevypadal jak reklama na bídu a také aby se měla moje milovaná čím kochat tzn. pokud možno ve svalové hmotě. Uvědomuji si jak je zdraví důležité a nechci čekat až ze mne jak píše pan Jarda poteče krev horem i spodem. Jsem ochoten udělat opravdu cokoliv. Fórum čtu jak nejrychleji to jde, ale je tady spousta informací (což je jedině dobře), takže tady skáču od páteho přes deváté a vůbec nevím kde, jak a s čím mám začít vzhledem k mému zdravotnímu stavu. Prosím vás tedy o pomoc. Předem děkuji
Nyní to projíždím a vidím, že jsem váš dotaz nějak přeskočil, čili se omlouvám a k věci samé. Z výše uvedeného plyne, že děláte prakticky stejnou chybu jako mnoho ostatních lidí, kteří se v záchvatu zdravé stravy vrhnou do vegetariánství, nebo vitariánství a nevědí o tom nic, což má většinou stejné výsledky jako strava z KFC. Základ je v pH a to jediné nyní vyzkoušejte srovnat a udržet na hodnotách 7,5-7,8 pH. Uvidíte, že to bude zpočátku docela obtížné, ale dá vám to do ruky mocný nástroj k odstranění většiny zdravotních potíží. Udělejte si také plivací a krkací test a to tři dny po sobě, přičemž si ještě překontrolujte stav teploty pod jazykem, také 3x a pak se znovu ozvěte a uvidíme jak si stojíte. Jinak ty poslední kroky již jdou správným směrem, ale pokud jste zamořen kvasinkou, tak to bude třeba ještě zredukovat, hlavně z pohledu konzumace sacharidů.