Lujza píše:
Dobrý deň, pán Jaroslav!
Rada by som poprosiť o rady a pripomienky ohľadom jedálničku .
Mám 40 rokov, 176 cm, 73 kg. V podstate celý život mám problémy s chrbticou, kolenami, skoliózou a opuchmi. Moja strava nikdy nebola ideálna, ale nikdy som nebola mäsožravec, skôr mliečne výrobky som jedávala vo veľkom množstve ( maslo, syry, jogurty). Môj problém spočíval v opakovaných kandidózach, neskôr som to už liečila radšej sama probiotikami. Asi pred mesiacom mi na sone zistili hemangióm pečene, bilirubín zvýšený na 23, na gastre mi potvrdili Helicobacter, liečim sa dlhodobo z hemoroidov, mám problémy s hraničným vnútroočným tlakom, migrény, občas závrate, artrózu kolien, opuchy nôh.
Vďaka vašim stránkam som zmenila jedálniček z varenej stravy pozostávajúcej viac menej z vareného obilia a strukovín so zeleninou na živý podiel, aj keď na obed si ešte sem tam dám strukovinu ( cizrna, čočka ) so zeleninou, jedlo si nosím do práce pripravené, nejde to inak, príprava v robote je nemožná.
Môj jedálniček je zhruba takýto:
Raňajky: pred tým, ako čokoľvek zjem si dám struk cesnaku, nasleduje jablková šťava asi pol litra, pol litra mrkvová šťava potom si beriem na cestu nápoj: z mixovanej namočenej pohánky, orechové mlieko spolu s banánom , konopným proteínom, lyžicou melasy v jednom. ( toto je asi prúser, ale inak neviem skonziumovať rutín, železo a citron šťavu)
Sváča: jablká, slivky
Obed: to každý deň zelenina ( kapusta, kel, zeler, cvikla, mrkva, cesnak, cibula, alebo pór, brokolica, zemiak) so zálievkou z olivového oleja, ľanového semienka a trochy kefíru ( všetko dokopy je tak do 500 g)
Sváča 2 : šťava: mrkva, uhorka, jablko ( 2,5 dcl)
Večera: šalát :cvikla, mrkva, mandle ( tak dve- tri), uhorky, olej cviklový a olivový
V podstate toto držím tak mesiac, cítim sa vcelku dobre, len som na pochybách, či to dobre je. Článkov na nete je veľa.
Začala som klystýrovú terapiu, momentálne som vo fáze, urino klystýr každý tretí deň, po celej očiste ( päť) týždňov ) si plánujem očistiť pečeň, nakoľko mi očista pečene bez očisty čriev prišla nezmyselná. PH moču je v porovnaní so začiatkami lepšie, ale stalále mám vyššiu špecifickú hmotnosť moču, čo svedčí o zasolení. Beriem magne B6 3x2 ( nalačno ), Thiamin 200, B5 400, očakávam sladké drievko zo zásielky. Menses mám však po začatí pitia štiav každých 16-18 dní, čo je dosť vyčarpávajúce, preto si ráno dávam melasu a cviklový olej.
Ďakujem veľmi pekne za Váš čas!
No nevím, já tam dost postrádám tuky, což játrům dlouhodobě zrovna nesvědčí, musí se přeci vyprazdňovat žluč a to bez tuků nejde. Podle mě by jste měla méně laborovat a více testovat. Každopádně je vhodné znát jakou mám dóšu a již to vám napoví jak se stravovat. Uvedená strava silně ochlazuje a zvláště v zimním období nemusí být ideální, hlavně je nevhodná pro Vátu. Dále tam asi není dost bílkovin, což je také o horší práci jater, stav se dá zjistit laboratorně a ideální hodnota je cca 80 g/l. Klouby a mnoho z uvedených problémů by patrně dost zlepšilo zařazení kolagenu do stravy, nebo alespoň glycin. Také hořčík bych určitě laboratorně otestoval a zvýšil, dost uvedených potíží váže na horší činnost střeva a hořčík ho dovede rozhýbat a celkově vás zklidní. Vždy ho dodávejte s vitamínem B6 a je dobré dávat trochu sodíku na porovnání nadledvinek.