Dobrý deň!
Vašu stránku
http://www.zdravi-az.cz som objavila iba včera. Aj to iba "náhodným" preklikaním zo stránky na stránku. Je mi to veľmi ľúto, že až teraz, lebo to, čo píšete, je veľmi obsažné a prepotrebné na udržanie a následné vylepšenie svojho zdravia.
Je mi to ľúto najmä kvôli môjmu otcovi. Má rakovinu pľúc, 3 stupňa. Keby som o Vás vedela skôr...!!! Minulý rok v apríli mu operovali nádor vo veľkosti 38 mm a pri tej príležitosti mu bol vyoperovaný celý horný pravý lalok pľúc. Vybral jednu sériu chemoterapie (máj - júl 2009). Lekári vraveli, že vraj preventívne, aby sa zabili všetky adenokarcinomové bunky v jeho tele. Veľmi pri nej schudol a vypadali mu takmer všetky vlasy...
Následne celý rok bol pokoj, až na to, že v januári a v marci t.r. prekonal krátko po sebe dve virózy sprevádzané dlhodobou nádchou a kašľom. Nádcha prešla, ale kašeľ zostal v podstate doteraz. Pri onkologickej kontrole v máji mu na sono vyšetrení objavili vodu na pravej polovici pľúc. Kvôli tomu bol aj v nemocnici, kde mu z tej vody vzali vzorku. Ukázalo sa, že voda obsahuje znovu adenokarcinomové bunky. Ako "liečbu" mu ponúkajú chemoterapiu, ktorú však otec zatiaľ odmieta. Snaží sa upravovať jedálniček a pitný režim. Z čajov pije vilcacoru, lapacho, tavari negro (tieto na striedačku, nekombinuje ich) a ľadvinový čaj i rakytníkový čaj s pohánkou. Obmedzil prísun mäsa (žiadne vysmážané, ani pečené) iba dusené a pridal viac zeleninových štiav, samotnej zeleniny vôbec a ovocia. Tiež i oriešky a semená rôzneho druhu. Ktosi mu poradil, že tej vody by sa mohol zbaviť potením sa v brezových listoch. To aj skúsil počas siedmych dní po dve - tri hodinky, kde sa riadne vypotil. Cítil sa po nich lepšie. Brezové listy teraz však už vädnú a nemajú takú silu ako v lete. Potiť sa v nich nemôže.
26.8.2010 bol opäť na sono vyšetrení a voda v pľúcach mala rozmery 6 x 3,5 x 2 cm, čo pán primár označil za min. množstvo cca 1 dcl. Povedal, že to sa mu môže aj samo vstrebať. Lenže otcova ošetrujúca lekárka - onkologička - uvidela na RTg snímku ešte aj inú "pruhovitú kresbu" nad ložiskom vody, ktorú označila za nový nález. 14.9.2010 má ísť kvôli tomu na CT vyšetrenie. Celkovo to zhrnula za "pomalý progres nálezu". Otcovi predložila opäť možnosť "liečenia" chemoterapiou, ktorú on znova tvrdohlavo odmietol.
Prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť niečo efektívne pre môjho otca? Má 68 rokov a celý život bol zdravý ako repa. Áno, fajčil, ale poslednú cigaretu vyfajčil pred 30-timi rokmi. Lenže je pravda, že celý život pracoval s ťažkými kovmi ako klampiar a zvárač. Pravdepodobne sa mu veľké svinstvo nahromadilo z tohto. Nejakú očistu tela tiež nikdy nepraktizoval. Momentálne je doma na dôchodku, neleží, ale snaží sa byť činný tak ako vládze. Často sa zdržuje vonku a pracuje na záhradke. Kosí trávnik a zbiera ovocie. Od mája schudol 5 kíl. Stále pokašliava suchým kašľom. Má aj bolesti a preto užíva Panadol ultra ráno i večer. Lieky silnejšieho kalibru zatiaľ nepotrebuje (hoci lekárka mu už predpísala Tramadol retard). Na noc mu prikladáme (ja s mamou) obklady zo záparu prasličky. Teplo mu robí dobre a možno aj vďaka prasličke celkom dobre spí.
Všetko ale, o čo sa pokúšame, je málo. Alebo je v tom značný chaos, lebo všetko skúšame len tak "náhodne". Prosila by som najmä o usmernenie čo spraviť ako prvé, ako druhé, tretie a na čo si dať pozor a čo už nepraktizovať vôbec. Ak sa môjmu otcovi ešte pomôcť nejako dá... Práve včera som sa telefonicky rozprávala s jednou lekárkou zo Slovenska, ktorá lieči pacientov zmenou stravovania. A tá mi povedala, že keď má otec vodu na pľúcach, že tam už niet pomoci. Lenže ani sa ma nespýtala, koľko tej vody v pľúcach má a či má niekde inde po tele metastázy. Nie, nemá ich nikde, okrem toho malého množstva vody na pľúcach. Bola som z toho veľmi sklamaná a rýchle sme skončili náš rozhovor. Nechce sa mi totiž veriť, že už máme čakať iba na smrť...
Prosím, poraďte!