Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned čer 01, 2025 9:15 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1819 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 118, 119, 120, 121, 122
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon úno 20, 2023 11:33 am 

Zdravim,
chcem sa opytat - po 250 g davke patlaniny za 2-3 dni je dobre si dat pauzu (napr. tyzden)?
Alebo to clovek moze uzivat kontinualne?
Uzivat aj dost rybieho oleja tak aby spolu s lanovym nedoslo k prilsnumu znizeniu tlaku/riedeniu krvi v dosledku omega3. Omega 6 beriem minimalne.
Dakujem

PříspěvekNapsal: úte úno 21, 2023 10:44 am 
Administrátor
Administrátor

vladdo píše:
Zdravim,
chcem sa opytat - po 250 g davke patlaniny za 2-3 dni je dobre si dat pauzu (napr. tyzden)?
Alebo to clovek moze uzivat kontinualne?
Uzivat aj dost rybieho oleja tak aby spolu s lanovym nedoslo k prilsnumu znizeniu tlaku/riedeniu krvi v dosledku omega3. Omega 6 beriem minimalne.
Dakujem

Na používání vysokých dávek PUFA jsou docela rozdílné názory u různých autorů kdy jedna skupina tvrdí dávat co se dá a druhá minimalizovat příjem ideálně k nule. Já bych byl u člověka který tím neřeší konkrétní zdravotní problém asi zastánce názoru přiměřenosti tedy nic nepřehánět. Pokud cítíte potřebu brát větší dávky asi by bylo rozumné si nechat udělat test na složení omega mastných kyselin a být tedy v obraze co mám dávat nebo nedávat. Ta dávka je docela velká a denně mě nepřipadá rozumné ji brát a ještě to případně kombinovat s dalším přísunem PUFA z jiných potravin.

Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát kvě 30, 2025 11:35 pm 

Jarda píše:
(…) postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Dle následujícího receptu, jak jej postavila Dr. Johanna Budwig, si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte syrové jídlo a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu (…)

Krásný den,
toto je text z úplně první – dnes už celkem historické – stránky této důležité a skvělé diskuse, je to z října 2009. Diskuse o sirné patlanině má 122 stran, to bych odpověď hledal měsíc… odpověď na otázku: předpokládám, že tahle informace o 10% tvarohu se pak postupem času změnila na tvaroh nízkotučný, ne? Mám za to, že Johanna ve své receptuře měla tvaroh nízkotučný. Viděl jsem to v několika různých zdrojích…
Děkuji děkuji :-)

Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob kvě 31, 2025 8:40 am 
Administrátor
Administrátor

Jindra píše:
Krásný den,
toto je text z úplně první – dnes už celkem historické – stránky této důležité a skvělé diskuse, je to z října 2009. Diskuse o sirné patlanině má 122 stran, to bych odpověď hledal měsíc… odpověď na otázku: předpokládám, že tahle informace o 10% tvarohu se pak postupem času změnila na tvaroh nízkotučný, ne? Mám za to, že Johanna ve své receptuře měla tvaroh nízkotučný. Viděl jsem to v několika různých zdrojích…
Děkuji děkuji :-)

Tak v tom je právě zakopaný pes tohoto receptu protože co autor to názor a vzhledem k tomu že autorka toto neurčila zcela natvrdo jde si její doporučení vysvětlit různě. Z mého pohledu se bavíme o době kdy mlékárenský průmysl v našem pojetí určitě nefungoval a tedy silně pochybuji že autorka před produkcí tvarohu prováděla jinou odtučňovací proceduru než případné sbírání smetany z povrchu mléka. Jinak nepochybuji že šlo o tvaroh vyráběný přirozenou kyselou cestou tedy bez moderních postupů které srážejí nezkysané mléko. Podle všeho prostě šlo o produkt dělaný v domácnostech našich babiček tedy mléko zkysalo v nějakém kameninovém hrnku pak se sražené mléko přelilo do plátýnka uvázalo do uzlíku, nechala přirozeně vykapat syrovátka a hotovo. Při tomto postupu se hodně blbě ladí nějaká konkrétní tučnost a spíše se bavíme o tučném tvarohu než odtučněném ale důkaz na to není.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1819 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 118, 119, 120, 121, 122

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]