VitekH píše:
Nenašel jsem dané téma přes hledání, sice se divim, ale budiž, kdyžtak přesuňte prosím..
Jelikož jsem si uvědomil, že trpim intolerancí na lepek (alergií ne, jedl jsem pečivo od dětství s určitym "špatnym trávenim", tj. jsem pak takovej jako plnej a pociťuji vnitřní sucho - takovou jako nepropustnost, rád bych se zeptal, četl jsem, že jeden z důvodů je, nějaká technologická úprava pšenice, že je v ní víc právě lepku?
Byla to nějaká takováhle informace, která by mohla vysvětlovat, že problém je způsoben onou moditifikací pšenice a až v důsledku tedy nadměrným obsahem dané látky při konzumaci "běžného množství potraviny", oproti tomu, kdybych jedl běžně vypěstovanou bez modifikace..
Bohužel nevim kde to bylo a co tobylo, tak se ptám. Díky.
Tak původní druhy pšenice jako kamut nebo špalda se dají také koupit, ovšem pekárenským provozům vyhovují odrůdy s vysokým obsahem lepku které se pěstují prakticky všude. Pekaře zdraví lidí moc nezajímá, je zajímá aby se z té pšenice dobře peklo a to splňuje. Další problém je urychlování zrání postřikem těsně před sklizní tedy zrno je nacucané chemií a mouka dle toho vypadá a také funguje. Je to vlastně pomalá sebevražda pokud se tím člověk cpe denně protože ty chemikálie v těle kumulují a po nějakém čase něco selže. Určitě je tedy mnoho dobrých důvodů proč pšeničné výrobky nejíst.