Stejsi píše:
Moc děkuji. Dívám se, že jsem se nevyjádřila přesně, měla jsem na mysli, že s tím nastříkal všechny rostliny ve foliaku. Nevím, jak moc to naředil, míchal to ještě s jedlou sodou, ale třeba na salátech i skoro zralých jahodách jsou velké modré kapky, ve velkém množství. Jako argument mi řekl, že to nemůže být špatný, když se to používá i do bazénů, kde plavou lidi. Někde jsem četla, že se po postřiku má počkat 7 dní a že pesticidy a fungicidy se dají smýt z povrchu rostlin buďto roztokem z octa (např. jablečného) a teplé vody nebo namočením do jedlé sody s teplou vodou. Jahody v octu mě ale moc nelákají. Ale také jsem četla o tom, jak vypadá otrava mědí a krvavý průjem není nic lákavého. Ještě mi tím postříkal čerstvě nasbíraný černý bez, který se tam sušil, který jsem sbírala asi 2 hodiny, ten se rovnou musel vyhodit. Myslíte, že je problém s konzumací těch nastříkaných potravin třeba po týdnu? Kolik je tam mědi bohužel nedokážu odhadnout. Jen jsme tu kvůli tomu měli docela diskuzi, protože jestli mi zničil mojí půl roční práci ve foliaku, tak z toho radost opravdu nemám.
Ty modré kapky s vysokou koncentrací modré skalice na povrchu plodiny půjdou pochopitelně omýt pouze vlažnou vodou v tom bych problém neviděl a spotřeba takto ošetřených potravin pokud se nebavíme o velké a dlouhodobé konzumaci nebude předpokládám představovat žádný fatální problém. Krvavé průjmy by vám vyvolala asi přímá konzumace toho postřikového roztoku a to ještě by záleželo na množství, jinak myslím že jako maximum by jste si prostě vyvolala běžný průjem který by patrně rychle odezněl. Je pravdou že v bazénech se používá mimo modré skalice i mnoho dalších a určitě nebezpečnějších chemikálií jako třeba kyselina sírová, ale i ta se dá pít v nějakém přiměřeném naředění a určitém množství a pak spíše léčí než poškozuje. Tedy nebavme se o tom jak je daná látka v plné koncentraci toxická spíše je potřeba se vždy bavit o přijaté denní dávce a dlouhodobosti aplikace čím lze docílit u kumulativně fungujících látek, mezi něž třeba ta měď patří, určité kumulativní toxicity. Osobně bych prostě plodiny poctivě omyl vlažnou vodou a jedl je v nějakém přiměřeném denním množství s tím že pokud doba denní konzumace bude kratší jak měsíc nehledal bych v tom velký problém.