Jarda píše:
Tak jistě, při klepání řízků přes igelitovou fólii zubatou paličkou může dojít k uvolnění malých částic plastu z fólie. Zvláště pokud je fólie tenká nebo poškozená, může se snadno protrhnout a uvolnit drobné kousky plastu do jídla. Pro bezpečnější alternativu můžete použít pečicí papír nebo potravinářskou fólii, která je odolnější vůči mechanickému poškození. Je otázkou o jak velkých částicích se bavíme, podle mě z pohledu velikosti půjde spíše o relativně velké kusy než mikroplasty to je jiná velikost kterou asi klepáním řízků nevyrobíte, ale mohu se mýlit. Každopádně jde v zásadě o ne zrovna ideální počínání a člověk si tak určitě poškozuje zdraví.
Dobře. Určitě změním návyky, aby se to neopakovalo.
A pakliže se v minulosti nejednalo o mikroplasty, ale malé kousky.... Tak by měly tyto kousky igelitového plastu projít vždy skrze trávicí trakt přirozeně ven z těla stolicí, že?
Je mi 33 let a jsem z toho trochu špatný, že jsem to konzumoval celé roky tímto způsobem. Nějaké dlouhodobé zdravotní následky by z toho pravděpodobně být neměly, ne? Děkuji za odpověď.