jojoba píše:
Zdravím - zaujalo mne riziko předávkování ..... nějak sem si zvyk do ranního ovesného mixu přilepšit 1 čl sušeného zázvoru v kombinaci s 2 čl skořice, jakože denně. Po přečtení tématu mi nějako vyplynulo, že při poslední krvi ( lab. ) sem měl překvapivě mírně zvýšené hodnoty kreatininu ( 125 umol/L ) a CKD_EPI snížené ( 1,04 ml/s/1,73m2 ), což jinak nemívám. Může to být tím denním zázvorem ? Nebo mi podstrčili místo cejlonské pouhou čínskou skořici a totok mi dělá zvýšený obsah kumarinu ? Díky za názor.
Ani jedna z uvedených položek nemá v normální doporučované dávce zásadní negativní vliv na funkce ledvin i když každý může být jinak citlivý na různé potravní složky. Samozřejmě dlouhodobá vysoká dávka může ledviny ovlivnit tedy jako nejjednodušší opatření bych viděl zcela vysadit na dva až tři týdny, podpořit ledviny a následně přeměřit zda je něco jinak. Pokud si to sedne do normálu pak bych se asi k těmto položkám nevracel nebo spíše cyklovaně třeba jednou dvakrát týdně nebo krátkodobá kůra a přestávky.