Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon srp 25, 2025 11:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1312 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 84, 85, 86, 87, 88
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned úno 11, 2024 1:29 pm 
Administrátor
Administrátor

Sikora píše:
Dobrý den, najdu ho někde?

Najdete ho zde https://zdravi-az.com/priklad-denniho-jidelnicku/ a opakovaně upozorním že jde o příklad ne návod jak se stravovat. Jídelníček je vždy potřeba stavět na míru konkrétní osobě podle konkrétních zdravotních potíží nebo na základě testu střevního mikrobiomu.

PříspěvekNapsal: pon kvě 06, 2024 6:43 am 

Dobrý den, dodržuji uvedený jídelníček a naprosto mi vyhovuje, přijde mi však, že mám citlivější zuby a obnažené krčky. Čím by to mohlo být a co s tím případně dělat? Díky za jakékoliv rady.

PříspěvekNapsal: pon kvě 06, 2024 12:35 pm 
Administrátor
Administrátor

stacy píše:
Dobrý den, dodržuji uvedený jídelníček a naprosto mi vyhovuje, přijde mi však, že mám citlivější zuby a obnažené krčky. Čím by to mohlo být a co s tím případně dělat? Díky za jakékoliv rady.

Většinou to může být důsledek tvrdší vlákniny tedy mechanické působení na dásně a ta citlivost může být dána vyšším obsahem organických kyselin které vzhledem k pomalému žvýkání déle působí na zubní sklovinu. Tvrdost té stravy asi nevyzkoumáte pouze lze snížit její podíl a kyseliny jsou více v ovoci než v zelenině tady změnit skladbu.

PříspěvekNapsal: pát srp 01, 2025 9:24 am 

Ahoj, poslední dobou tápu z jakých zdrojů brát protein i a do určitý míry i tuky. Používám pouze lněný a olivový olej, vše v té nejvyšší kvalitě, bohužel jako zdroj proteinu primárně kvalitnější maso, mléčné výrobky, občas ryby, vejce, jsem tam tempech, fazole. To Protein i supplementuju směsí bezlaktózového syrovátkového proteinu, k tomu konopný nebo mandlový protein například, a zelený ječmen nebo pšenici.
Jim k tomu hodně zeleniny, často fermentované produkty jako kimči nebo kvašené okurky. Kefíry jogurty pohankové kaše.

Nejlepší chleba co se dá sehnat Artic bakery, pohanku často teď poslední dobou jako přílohy. Vím. Ze mi chleba neuznáte, ale kde brát sacharidy?

Takže otázka z čeho brát neustále protein když člověk nechce jíst tolik masa a mléčných výrobků?
Ořechy nemají ideální tuky a na dostatek proteinu bych jich musel jíst stovky gramu denně, luštěniny zase krmí kandidu, na kterou mám podezření. Při svých 186 cm a zhruba 76 kg potřebuji na den tak minimálně 80 - 100 g proteinu.

Díky

PříspěvekNapsal: pát srp 01, 2025 1:07 pm 
Administrátor
Administrátor

doubleingram píše:
Ahoj, poslední dobou tápu z jakých zdrojů brát protein i a do určitý míry i tuky. Používám pouze lněný a olivový olej, vše v té nejvyšší kvalitě, bohužel jako zdroj proteinu primárně kvalitnější maso, mléčné výrobky, občas ryby, vejce, jsem tam tempech, fazole. To Protein i supplementuju směsí bezlaktózového syrovátkového proteinu, k tomu konopný nebo mandlový protein například, a zelený ječmen nebo pšenici.
Jim k tomu hodně zeleniny, často fermentované produkty jako kimči nebo kvašené okurky. Kefíry jogurty pohankové kaše.

Nejlepší chleba co se dá sehnat Artic bakery, pohanku často teď poslední dobou jako přílohy. Vím. Ze mi chleba neuznáte, ale kde brát sacharidy?

Takže otázka z čeho brát neustále protein když člověk nechce jíst tolik masa a mléčných výrobků?
Ořechy nemají ideální tuky a na dostatek proteinu bych jich musel jíst stovky gramu denně, luštěniny zase krmí kandidu, na kterou mám podezření. Při svých 186 cm a zhruba 76 kg potřebuji na den tak minimálně 80 - 100 g proteinu.

Díky

Takový docela použitelný nástřel komplexního proteinového zásobení těla jsem uváděl zde https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.p ... 95#p105929

PříspěvekNapsal: pát srp 01, 2025 2:29 pm 

Myslíte tu supplemtaci externími bílkovinami v prášku?
Tam zase chybí spousta jiných věcí, spíš sem myslel komplexní stravu/jidlo.

PříspěvekNapsal: pát srp 01, 2025 4:59 pm 
Administrátor
Administrátor

doubleingram píše:
Myslíte tu supplemtaci externími bílkovinami v prášku?
Tam zase chybí spousta jiných věcí, spíš sem myslel komplexní stravu/jidlo.

Ale já to tam píšu i se stravou a na přesno si to již musí každý spočítat na nutriční kalkulačce cronometer.com

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1312 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 84, 85, 86, 87, 88

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]