Mal by som otazku na Vitamin A cize retinol.
Nasiel som od par ludi na youtube, ktori maju (nejaky) Dr titul, ale pointa je, ze neviem kam mam nazor na Vitamin A zaradit.
Jeden napriklad ma specialnu dietu,kde vylucil vsetko s Vit A
Mam rad pecen, verim ze pecen je super potravina, samozrejme v rozumnom mnozstve, tj. ak ulovim zviera, tak zjem 1 zviera a 1 pecen (a 1 srdce atd) a nie 20 kg pecene na 1 kurca.
Ale dnes sa da kupit trescia pecen v konzerve, samozrejme vo vlastnej stave, a podla roznych zdrojov, 100g tejto konzervy (zvacsa maju 110-120g) moze mat brutalny rozsah od 1000 po 5000 mikrogramov cize 3000 - 17000 UI a RDA alebo ODD alebo DDD cize denna davka je udajne cca 900 mikrogramov / 3000 UI
Tak comu mam verit?
Verim, ze tieto Vitaminy v tuku rozpustnych cize napr A D E K nie su len tak a nie je dobre sa s nimi zahravat, ale aby oznacili Vit A doslova za toxin? Ako potom prezili nasi predpokovia ked jedli pecen? Ako potom prezivaju eskimaci, co ludia ryby?
Logicky, pecen z tresky je cca 2-7% nech je priemer 5% cize na 1kg ryby by som mohol zjest az 50g peceni.Ale kaloricky by som potreboval snad 1-2kg tejto ryby denne, aby som na nej prezil, ale to by mi dovolovalo az 50-100g peceni. Len tak pre zaujimavost, pecen z ladoveho medveda ma 1500-5000 nasobne viac vitaminu A ako trescia pecen. (udajne par stratenych ludi po konzumacii tejto pecene zomrelo).
Pre porovnanie, byk, maso plus tuk dajne tomu 300kg, pecen 12kg, ak by sme pocitali ze zjeme 1 byka a 1 jeho pecen, vychadza to daleko prirodzenejsie (1100mikrogramov Vitaminu A v priemere denne). Cize zjest byka s pecenou by podla tabuliek islo, ale ryby uz nie (minimalne nie tresku)
Treska ma zas dajme tomu 3kg tresky = 2500kcal (denny prijem) a z toho uz mame v pohode 100g pecene = 3x denne davka. Problem je ze 3kg tresky je cca 540g bielkovin, to by bola otrava samotnymi bielkovinami.
Cize plati, ze byka viem jest v neobmedzenom mnozstve (organy), ale tresku nie. Ale odkial potom vziat omega3 hlavne DHA a EPA?
ALA je pomerne jednoduche, ale DHA/EPA ?
Dakujem za kazdy nazor

Dovod preco by som rad jedol tresciu pecen (tresci jatra) je omega3. Ano - da sa kupit aj doplnok, ale pecen je pecen nie? Ale zaujimave je, ze tato potrava sa extremne tazko zhana, bud je v nejakom odpade (olejoch a omackach), alebo je udena. Ale sama o sebe - velmi zlozite zohnat.