Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte pro 03, 2024 7:53 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: ned zář 28, 2014 6:57 pm 
Offline

Registrován: ned zář 28, 2014 6:46 pm
Příspěvky: 5
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: pon zář 29, 2014 12:23 am 
Offline

Registrován: stř srp 04, 2010 12:31 am
Příspěvky: 153
Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Vyhodit!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: úte zář 30, 2014 4:44 pm 
Offline

Registrován: ned zář 28, 2014 6:46 pm
Příspěvky: 5
jj....to mne také napadlo,ale co dělat aby se plíseň nedělala,a radu jako že sádlo neškvařit,tu snad ani nepotřebuji....díky \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: stř říj 01, 2014 3:29 pm 
Offline

Registrován: čtv srp 15, 2013 6:18 pm
Příspěvky: 9
Sklenici i víčko je třeba předem polít vařící vodou, zavřít po úplném vychladnutí...skladovat v suchu a temnu...v lednici a sklenici ještě obalím papírem(v temnu). A vždy ok, vydrží i rok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: čtv říj 02, 2014 5:01 am 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Plíseň? Určitě je to plíseň? Sádlo nemůže zplesnivět. Mám ho i rok v kameninovém hrnci ve spížce, při normálních teplotách a nikdy
nezplesnivělo.

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: ned říj 05, 2014 8:50 pm 
Offline

Registrován: ned zář 28, 2014 6:46 pm
Příspěvky: 5
Slívám sádlo do kuch.misek/smalt s průhledným víčkem/a plíseň to opravdu je/je to jak penicilín a chlupatý/.... \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: sob říj 11, 2014 12:54 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 09, 2014 9:12 am
Příspěvky: 30
Plíseň se v sádle tvoří, pokud se nedostatečně odpaří voda během procesu škvaření. Na vodnatějším sádle se pak objevuje tmavě šedá plíseň, která je velmi jedovatá. Doporučuji takové sádlo okamžitě vyhodit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: sob říj 11, 2014 7:31 pm 
Offline

Registrován: ned zář 28, 2014 6:46 pm
Příspěvky: 5
Děkuji za odpověď,paní Valentová.....myslel jsem,že v tom bude nějaký fígl.... \":oops:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: ned říj 12, 2014 7:40 am 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 9:57 pm
Příspěvky: 501
Bydliště: NMnV
Monika12 píše:
Sklenici i víčko je třeba předem polít vařící vodou, zavřít po úplném vychladnutí...skladovat v suchu a temnu...v lednici a sklenici ještě obalím papírem(v temnu). A vždy ok, vydrží i rok.

To sa mi moc nezdá polievať hoci vriacou vodou, ja sádlo nerobím ale my sme mali doma na bravčovú masť také smaltované nádoby ktoré sa zatvárali vlastným deklom na pánte, hore mali dierky a nikdy nám neplesnivelo. Žiadne polievanie horúcou vodou, tam voda nemá čo robiť. Do vysušenej nádoby sa nalialo horúce riadne vyškvarené a nedávalo sa do žiadnej chladničky ani sa nijak vzduchotesne nezatváralo. A nikdy na ňom nebola žiadna plieseň a vydržalo oveľa viac než rok. Keď už bolo nové tak mamka niekomu to rok staré ešte dala pretože vtedy sa ho narobilo často veľa. Myslím že problém bude v nedostatočnom vyškvarení ako správne píše pani Valentová.

_________________
Prosím ctených mudrlantov aby na moje komentáre nereagovali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: ned říj 12, 2014 9:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Tak dobře udělané sádlo skutečně plíseň nenapadá a vydrží obdivuhodně dlouho, ale špatně odpařené napadnout může, jak vám správně píše členka D. Valentová.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: pon říj 13, 2014 3:31 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Martine az budes priste zase skvarit sadlo, tak tam pridej 1 lzici sody. Soda ti to sadlo pekne vybeli a prodlouzi trvanlivost, zadna plisen se ti tam nevytvori. Pridej tam sodu (tu co je na peceni) hned v zacatku, kdyz se to zacne roztapet. Jinak sadlo by se melo skvarit pri teplote 108C (225F). Tak to alespon delaji Mennonite tady v USA.
Sadlo se da i zamrazit a muzes si pak vytahovat podle potreby, treba takto.

Příloha:
MeasuredLard2.jpg
MeasuredLard2.jpg [ 14.61 KiB | Zobrazeno 19455 krát ]


Přílohy:
LardMuffin.jpg
LardMuffin.jpg [ 73.35 KiB | Zobrazeno 19455 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: pát říj 17, 2014 9:32 am 
Offline

Registrován: čtv říj 09, 2014 9:12 am
Příspěvky: 30
miram píše:
Martine az budes priste zase skvarit sadlo, tak tam pridej 1 lzici sody. Soda ti to sadlo pekne vybeli a prodlouzi trvanlivost, zadna plisen se ti tam nevytvori. Pridej tam sodu (tu co je na peceni) hned v zacatku, kdyz se to zacne roztapet. Jinak sadlo by se melo skvarit pri teplote 108C (225F). Tak to alespon delaji Mennonite tady v USA.
Sadlo se da i zamrazit a muzes si pak vytahovat podle potreby, treba takto.

Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: pát říj 17, 2014 12:52 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 734
D. Valentová píše:
Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.

Presne tak. Chceme masť z čistého sadla, a nie do toho pchať sódu bikarbónu.... Tá bude podľa všetkého u ľudí s nedostatkom Hcl spôsobovať ešte väčší nedostatok... Navyše je to úplne zlý nápad. Asi taký, ako primiešať do uvareného vychladnutého mäsa (napr. gulášu) vitamín C 1 lyžičku, a dať do chladničky, nech dlhšie vydrží....
A bieliť masť ? NAČO ???? Nech je taká, aká má byť, pre krista pána... Bieliť masť, "červeniť" mäso, a čo ešte ? ....
Pridaním sódy do masti sa úplne zmení jej pH okrem iného............ To je načo dobré ? Masť má mať také pH, aké má....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: sob říj 18, 2014 5:15 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
D. Valentová píše:
Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.

Máte pravdu za našich předků sloužilo kvalitně vyškvařené sádlo jako konzervant masa, ne aby se muselo samo konzervovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plíseň na sádle...
PříspěvekNapsal: pon říj 20, 2014 4:56 pm 
Offline

Registrován: ned zář 28, 2014 6:46 pm
Příspěvky: 5
Děkuji všem za odpovědi a nejpravděpodobnější chyba se mi jeví v málo vyškvařeném sádle \":roll:\" \":)\" \":D\" hezký den Martin


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz