Ahojte.
Sušené šípky vraj obsahujú 55-60g sacharidov na 100g sušených plodov...
Ak teda vypijem šípkový čaj (2+2dcl) pripravený celkovo z 20g sušených šípok (približne 11 - 12g sacharidov), dôkladne povarených (ide mi o čo najlepšie vyluhovanie, bioflavonoidy ostanú, C-čko doplním práškové), naštartuje mi to trávenie ? Nemám na mysli pitie takého šípkového čaju počas pôstu, mám na mysli pitie takého čaju počas každodennej "lačňovky". Dajme tomu, že chcem mať "okno" na jedlo 2 hodiny denne, no napiť sa chcem asi 3 hodiny po jedle. Akurát nechcem, aby to zaplo trávenie...
Trávenie vraj zapína až 20g sacharidov či 10g tukov (tuky majú 2x vyššiu energetickú hodnotu ako sacharidy)... Ak 20g sušených šípok o obsahu asi 11g sacharidov (z toho možno tretina vláknina ? ...) kvalitne vyvarím a vypijem formou šípkového čaju (nič tuhé, prakticky bez vlákniny), očakávať zapnutie trávenia asi nemusím, že ? Alebo ?
Ďakujem pekne za vaše názory
EDIT : až nejakých 60% sacharidov zo šípok pochádza Z VLÁKNINY, ako som sa práve dozvedel... Prakticky teda nejakých zhruba 5g "voľných sacharidov" (mimo vlákniny) je obsiahnutých v 20g sušených šípok, z ktorých by som si urobil silný vývar (popučené variť 15 minút, scediť, a znova to čo bolo scedené, povariť aspoň 2 minúty v malom množstve vody a znova precediť - budete mať tmavší čaj - viac bioflavonoidov)... 5, prípadne 6 gramov sacharidov (možno precedím aj 1g vlákniny) trávenie nenaštartuje, hlavne, keď 4dcl vzniknutého šípkového čaju budem piť na 2x... v priebehu 20. minút.
FAJN.
_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa.
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda