Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 7:14 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 07, 2009 1:08 pm 
Offline

Registrován: stř kvě 13, 2009 1:38 am
Příspěvky: 48
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda a jak klíčíte semena, jakou soupravu na klíčení doporučujete, eventuelně jaký postup.
Sama jsem zkoušela klíčit v PET lahvích (nerada, nemám ráda plasty, ale dobře se v nich semena promývají) pšenici - ale ta kvasila a nechutnala mi, pohanku - ta klíčila dost obtížně a pak jsem nevěděla, jak se zbavit těch nesmírně tvrdých slupek, quinou - ta klíčila dobře, ale poměrně brzy se mi přejedla \":)\", cizrnu - klíčila dobře a byla ze všeho asi nejchutnější.
Děkuji za rady a tipy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 07, 2009 9:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Araila píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda a jak klíčíte semena, jakou soupravu na klíčení doporučujete, eventuelně jaký postup.
Sama jsem zkoušela klíčit v PET lahvích (nerada, nemám ráda plasty, ale dobře se v nich semena promývají) pšenici - ale ta kvasila a nechutnala mi, pohanku - ta klíčila dost obtížně a pak jsem nevěděla, jak se zbavit těch nesmírně tvrdých slupek, quinou - ta klíčila dobře, ale poměrně brzy se mi přejedla \":)\", cizrnu - klíčila dobře a byla ze všeho asi nejchutnější.
Děkuji za rady a tipy.

Ano klíčím, ale obiloviny minimálně, většinou pouze luštěniny. Postup i vybavení, používám opravdu to nejjednodušší, co se použít dá. Vezmu běžnou zavařovací sklenici, se šroubovacím víčkem, do ní dám cca 50 ml suchých semen a jako když se točí pivo, takzvaně po skle, propláchnu vodou. To, co vyplave, stejně nemá klíčivost, tak to sliji a propláchnu stejným způsobem tolikrát, až nic nevyplave. Veškerá propláchnutá semena musí ležet na dně a vody je nad nimi minimálně 2x tolik co semen. Sklenici dám na kuchyňskou linku a položím na ní víčko tak, že ho otáčím proti směru utahování co nejdále, aby se vytvořila mezera a dovnitř mohl vzduch. Nechám takto přes noc, ráno sliji vodu, opět propláchnu a znovu sliji, nechám dost vykapat a semena sklepnu na dno do rovnoměrné vrstvy. Přiklopím víčkem, stejně jak jsem popisoval a toto opakuji každý večer a ráno. Cca po 3 – 6 dnech, jsou klíčky dost dlouhé, pak je naposledy propláchnu, okapu a dám do lednice. Zde vydrží, opět lehce přiklopené víčkem, mnoho dní a je potřeba je propláchnout tak 1x za dva dny.
Klíčené luštěniny jím skoro denně, většinou mungo, čočku, nebo hrách a někdy z nich v mixéru vyrábím velice dobré, pálivé zálivky na zeleninu. Luštěniny se velice dobře klíčí a skladovat se dají v lednici i mnoho dní, ale je třeba je každý druhý den propláchnout. Jíst by se jich mělo jenom trochu, na jedno jídlo tak 2 - 3 vrchovaté polévkové lžíce.
Dobré sytící jídlo, je také naklíčená pšenice špalda, nebo jiné obilniny, rozemleté na hmotu jako na sekanou, posypané jemně umletým mákem a oříšky, polité medem. Je to dobré a vysoce kalorické jídlo, ale sám to nejím, používal jsem to dříve, než jsem přešel k této stravě, co doporučuji. Jedná se o velice syté jídlo a doporučuji to s množstvím nepřehánět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 07, 2009 9:20 pm 
Offline

Registrován: stř kvě 13, 2009 1:38 am
Příspěvky: 48
Jarda píše:
Ano klíčím, ale obiloviny minimálně, většinou pouze luštěniny. Postup i vybavení, používám opravdu to nejjednodušší, co se použít dá. Vezmu běžnou zavařovací sklenici, se šroubovacím víčkem, do ní dám cca 50 ml suchých semen a jako když se točí pivo, takzvaně po skle, propláchnu vodou. To, co vyplave, stejně nemá klíčivost, tak to sliji a propláchnu stejným způsobem tolikrát, až nic nevyplave. Veškerá propláchnutá semena musí ležet na dně a vody je nad nimi minimálně 2x tolik co semen. Sklenici dám na kuchyňskou linku a položím na ní víčko tak, že ho otáčím proti směru utahování co nejdále, aby se vytvořila mezera a dovnitř mohl vzduch. Nechám takto přes noc, ráno sliji vodu, opět propláchnu a znovu sliji, nechám dost vykapat a semena sklepnu na dno do rovnoměrné vrstvy. Přiklopím víčkem, stejně jak jsem popisoval a toto opakuji každý večer a ráno. Cca po 3 – 6 dnech, jsou klíčky dost dlouhé, pak je naposledy propláchnu, okapu a dám do lednice. Zde vydrží, opět lehce přiklopené víčkem, mnoho dní a je potřeba je propláchnout tak 1x za dva dny.
Klíčené luštěniny jím skoro denně, většinou mungo, čočku, nebo hrách a někdy z nich v mixéru vyrábím velice dobré, pálivé zálivky na zeleninu. Luštěniny se velice dobře klíčí a skladovat se dají v lednici i mnoho dní, ale je třeba je každý druhý den propláchnout. Jíst by se jich mělo jenom trochu, na jedno jídlo tak 2 - 3 vrchovaté polévkové lžíce.
Dobré sytící jídlo, je také naklíčená pšenice špalda, nebo jiné obilniny, rozemleté na hmotu jako na sekanou, posypané jemně umletým mákem a oříšky, polité medem. Je to dobré a vysoce kalorické jídlo, ale sám to nejím, používal jsem to dříve, než jsem přešel k této stravě, co doporučuji. Jedná se o velice syté jídlo a doporučuji to s množstvím nepřehánět.


Obilovinám se snažím vyhýbat, protože jsem se jednak o nich dočetla dost negativního v souvislosti s lidskou stravou, jednak jsem sama zjistila, že mne třeba chléb nebo rohlíky nadýmají, takže nevidím žádný rozumný důvod, proč je dále jíst. Prozatím ještě zůstávám u vařených krup, které mi v úpravě s majoránkou atd. moc chutnají. Asi zalomíte rukama, ale já prozatím na zcela vita stravu přejít nedokážu. Chystám se stále koupit si toho Angela (odšťavňovač), tak snad se mi to se šťávičkami časem podaří.
Jinak to sklo na klíčení bude asi opravdu nejepší, děkuji za návod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 07, 2009 9:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Araila píše:
Obilovinám se snažím vyhýbat, protože jsem se jednak o nich dočetla dost negativního v souvislosti s lidskou stravou, jednak jsem sama zjistila, že mne třeba chléb nebo rohlíky nadýmají, takže nevidím žádný rozumný důvod, proč je dále jíst. Prozatím ještě zůstávám u vařených krup, které mi v úpravě s majoránkou atd. moc chutnají. Asi zalomíte rukama, ale já prozatím na zcela vita stravu přejít nedokážu. Chystám se stále koupit si toho Angela (odšťavňovač), tak snad se mi to se šťávičkami časem podaří.
Jinak to sklo na klíčení bude asi opravdu nejepší, děkuji za návod.

Ono to není o chutích, ale o logice, chutí se nedokážete zbavit, jde o normální drogovou závislost, přičemž, jak jsem zde již psal, chleba je nejhůře odbouratelná droga co znám a vaření potravin je hned na druhém místě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob črc 11, 2009 8:31 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Aké dlhé majú byť klíčky a aké výhonky? Klíčky považujem za dostatočné, keď sú dlhé rovnako ako zrnko čo nakličujem. Výhonky nechávam tak 5-6 cm. Niekedy sa začne pri výhonkoch tvoriť už korienok, čo mi vadí. Neviem ako zabrániť, aby sa ten korienok tak skoro nevytváral. Asi robím niekde chybu. Ale nie vždy sa to spraví, neviem prísť na to prečo niekedy áno a niekedy nie. Uvítam praktickú radu. Nakličujem, ako praktický človek, v zaváraninových pohároch. Aspoň ich zmysluplne využívam, keď už nezaváram \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob črc 11, 2009 9:33 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Aké dlhé majú byť klíčky a aké výhonky? Klíčky považujem za dostatočné, keď sú dlhé rovnako ako zrnko čo nakličujem. Výhonky nechávam tak 5-6 cm. Niekedy sa začne pri výhonkoch tvoriť už korienok, čo mi vadí. Neviem ako zabrániť, aby sa ten korienok tak skoro nevytváral. Asi robím niekde chybu. Ale nie vždy sa to spraví, neviem prísť na to prečo niekedy áno a niekedy nie. Uvítam praktickú radu. Nakličujem, ako praktický človek, v zaváraninových pohároch. Aspoň ich zmysluplne využívam, keď už nezaváram \":)\"

Podstatná část dotazu chybí, to o čem se vlastně bavíme, velice se totiž liší obiloviny a luštěniny. Jinak s výhonky nijak bohaté zkušenosti nemám, protože sám si je nedělám, tomu jsem na chuť nějak nepřišel, je to přeci jen moc pracné. Obiloviny, pokud je vůbec občas použiji, většinou pouze máčím cca 12 hodin a pak zpracuji na syrovou kaši. Jedině pšenici špalda občas klíčím a u ní nechávám klíčky tak do 3-4 mm, jinak jsou již hořké. V naprosté většině případů klíčím luštěniny, konkrétně mungo, čočku a hrášek, zde je vhodné mít klíčky tak 10-20 mm, to chutnají nejlépe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob črc 11, 2009 10:02 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Mozem sa opytat, preco doporucujete jest naklicenych strukovin tak malo? Teoreticky, co by sa stalo, keby niekto nahradil pravidelne konzumovanie varenej obiloviny so strukovinou, klicenymi variantami o rovnakej hmotnosti (teda napriklad dovtedy by konzumoval ako hlavne jedlo 100g varenych obilovin a k tomu 50g varenej strukoviny a nahradil by to 100g naklicenych obilovin a 50g naklicenych strukovin). Boli by naklicene varianty tychto veci tak nabite vyzivnymi latkami, ze by mohli sposobit nieco negativne?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob črc 11, 2009 10:32 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Mozem sa opytat, preco doporucujete jest naklicenych strukovin tak malo? Teoreticky, co by sa stalo, keby niekto nahradil pravidelne konzumovanie varenej obiloviny so strukovinou, klicenymi variantami o rovnakej hmotnosti (teda napriklad dovtedy by konzumoval ako hlavne jedlo 100g varenych obilovin a k tomu 50g varenej strukoviny a nahradil by to 100g naklicenych obilovin a 50g naklicenych strukovin). Boli by naklicene varianty tychto veci tak nabite vyzivnymi latkami, ze by mohli sposobit nieco negativne?

Jako hlavní jídlo jsem naklíčené obiloviny zkoušel tak před 15 lety a rozhodně se mi to moc neosvědčilo. Tělo tak velké množství mimořádně vydatné potravy víceméně odmítá a vyvolávalo to u mě velké zažívací potíže. U luštěnin je to ještě horší, zde se člověk doslova přiotráví bílkovinou. Protože si tyto zkušenosti pamatuji jako značně nepříjemné, doporučuji užívat pouze malá množství a sám to tak také dodržuji. Nakonec není problém si to vyzkoušet, třeba Vaše tělo bude reagovat jinak, ale rozhodně bych to nemíchal, dejte si buď jedno, nebo druhé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: ned črc 12, 2009 2:06 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Jako hlavní jídlo jsem naklíčené obiloviny zkoušel tak před 15 lety a rozhodně se mi to moc neosvědčilo. Tělo tak velké množství mimořádně vydatné potravy víceméně odmítá a vyvolávalo to u mě velké zažívací potíže. U luštěnin je to ještě horší, zde se člověk doslova přiotráví bílkovinou. Protože si tyto zkušenosti pamatuji jako značně nepříjemné, doporučuji užívat pouze malá množství a sám to tak také dodržuji. Nakonec není problém si to vyzkoušet, třeba Vaše tělo bude reagovat jinak, ale rozhodně bych to nemíchal, dejte si buď jedno, nebo druhé.

A ked sa tie mnozstva jedia vo varenom stave, tak sa telo z bielkovin nepriotravi?
Inak, viem ze podla teorie delenej stravy, sa nemaju obiloviny a strukoviny miesat, no cital som o najnovsich vyskumoch, ktore ukazuju, ze Hayova dieta zlozena na zaciatku storocia nieje az taka presna a telo ma celkom dobre mechanizmy, ako travit obiloviny a strukoviny sucasne. Nieje to vsak z hodnoverneho zdroju, no tiez si myslim, ze jest obiloviny so strukovinou nebude tak kriticke, ako sa o tom niekedy hovori. Navyse, tato kombinacia predsa obsahuje bielkoviny, ktore sa dobre doplnaju.
Ja sa len zamyslam, cim nahradit doporucovane davky energie. Napriklad, taky obed 100g priloha obiloviny - 1500 KJ, a k tomu hlavne jedlo, vacsinou byva dalsich 1000-1500, a k tomu zeleninovy salat. Cize taky obed varaka dava 3000 KJ a vela ludi na tom ani nepriberie, a ked sa nejak viac hybu, alebo nebodaj posiluju, je to dokonca aj malo. Cim to nahradit v surovej strave? Zjem pol kila zeleniny, tam mam ani nie 1000 KJ, nejake klicky, trochu oleja, to da horkotazko 1500 KJ. Je to postacujuce? Myslim pre cloveka, ktory sa poriadne hybe... ale keby dal napriklad vacsie mnozstvo klicenych obilovin a strukovin, je to co sa tyka kalorii zodpovedajuce normalnym varackym obedom.
Viem ze nerad pouzivate kalorie, ale na priblizny odhad niesu zas take zle. Ake davky KJ doporucujete zjest pocas dna pri fyzickej zatazi, napriklad take bezne aktivity vecer futbal alebo behanie.
Doobeda ovocie - 3/4 kila - 1500 KJ
Obed - 2000 KJ
Olovrant - nejake orechoviny - 2000 KJ
Vecera - ako obed 2000 KJ.
Bolo by toto dostacujuce (verim ze pre cloveka co sedi na zadku ano, ale pre cloveka, co ma napriklad fyzicku robotu alebo sportuje)?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: ned črc 12, 2009 8:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
A ked sa tie mnozstva jedia vo varenom stave, tak sa telo z bielkovin nepriotravi?
Inak, viem ze podla teorie delenej stravy, sa nemaju obiloviny a strukoviny miesat, no cital som o najnovsich vyskumoch, ktore ukazuju, ze Hayova dieta zlozena na zaciatku storocia nieje az taka presna a telo ma celkom dobre mechanizmy, ako travit obiloviny a strukoviny sucasne. Nieje to vsak z hodnoverneho zdroju, no tiez si myslim, ze jest obiloviny so strukovinou nebude tak kriticke, ako sa o tom niekedy hovori. Navyse, tato kombinacia predsa obsahuje bielkoviny, ktore sa dobre doplnaju.
Ja sa len zamyslam, cim nahradit doporucovane davky energie. Napriklad, taky obed 100g priloha obiloviny - 1500 KJ, a k tomu hlavne jedlo, vacsinou byva dalsich 1000-1500, a k tomu zeleninovy salat. Cize taky obed varaka dava 3000 KJ a vela ludi na tom ani nepriberie, a ked sa nejak viac hybu, alebo nebodaj posiluju, je to dokonca aj malo. Cim to nahradit v surovej strave? Zjem pol kila zeleniny, tam mam ani nie 1000 KJ, nejake klicky, trochu oleja, to da horkotazko 1500 KJ. Je to postacujuce? Myslim pre cloveka, ktory sa poriadne hybe... ale keby dal napriklad vacsie mnozstvo klicenych obilovin a strukovin, je to co sa tyka kalorii zodpovedajuce normalnym varackym obedom.
Viem ze nerad pouzivate kalorie, ale na priblizny odhad niesu zas take zle. Ake davky KJ doporucujete zjest pocas dna pri fyzickej zatazi, napriklad take bezne aktivity vecer futbal alebo behanie.
Doobeda ovocie - 3/4 kila - 1500 KJ
Obed - 2000 KJ
Olovrant - nejake orechoviny - 2000 KJ
Vecera - ako obed 2000 KJ.
Bolo by toto dostacujuce (verim ze pre cloveka co sedi na zadku ano, ale pre cloveka, co ma napriklad fyzicku robotu alebo sportuje)?

Víte, teorií je opravdu mnoho a velice se rozcházejí, čili vezměte si na pomoc holou logiku a nechte teorie teoriemi. Náš dávný předek, jednak obilí, ani luštěniny nevařil, neměl totiž v čem a nad čím, dále pochybuji, že když někde u lesa žvýkal syrové obilí, cíleně si k tomu donesl ještě odjinud luštěniny. Pokud se na to podívám takto jednoduše, logicky mi vyjde, že na podobnou kombinaci nás naši předkové nevybavili, protože se v jejich stravě prostě nevyskytovala. Jednorázově to žádný velký problém znamenat nebude, ale při dlouhodobém používání vidím celkem reálné narušení dobrého trávení.
Srovnávat syrové jídlo s vařeným, nemá žádný smysl a počítat to přes nějaké kalorie, už vůbec ne. Jako jednoduchý příklad, uvedu svůj dnešní pracovní den. Ráno 5,30 ořechové mléko 0,5 litru a postupně ještě 1,5 litru čerstvé šťávy, většinou z melounové slupky s cca 1,5 cm silnou vnitřní vrstvou. V 8,00 ovocný salát cca 500g s rozinkami, kokosem a polévkovou lžící lněného oleje. Potom jsem celý den, na plném sluníčku, pouze v kraťasech, řezal dříví na zimu a za celý den jsem pořezal skoro dvě nákladní auta. V průběhu řezání, do 17,30 jsem vypil pouze 0,5 litru živé vody, jídlo žádné. V 18,00 opět melounová šťáva cca 1 litr a v 18,30 oběd s večeří zeleninový salát cca 600 g s patlanicí z lněného oleje. Než půjdu spát, tak ještě vypiji cca 1 litr melounové šťávy. Na kalorie jsem to nepočítal, to nechám na Vás, ale dle mého názoru to naprosto neodpovídá odvedenému fyzickému výkonu. Celý den jsem byl naprosto v pohodě, bez jakékoliv známky únavy a přes neskutečné polední vedro, jsem se nijak nepotil. Předpokládám, že na kalorie bude moje celodenní jídlo celkem chudé a jak vidíte nepředstavuje to žádný problém. Z toho já usuzuji, že jsou kalorie naprosto nesmyslná nic neříkající čísla, nemá význam se s nimi zatěžovat a komplikovat si tak život. Důležité je být v pohodě, pokud bych se narval například řízkama, tak mám kalorií nesporně dostatek a nepořežu ani polovinu, budu zpocený jako prase a večer omdlím. Jak vidíte celkem snadno Vám odpovídám a mozek stále docela funguje. Tento problém tedy neřešte v teoretické rovině, to je k ničemu, prostě si to vyzkoušejte a přijdete na to, jak je Váš dotaz zbytečný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 9:59 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 20, 2009 11:11 am
Příspěvky: 28
Bydliště: Praha
Jarda píše:
..Náš dávný předek, jednak obilí, ani luštěniny nevařil, neměl totiž v čem a nad čím…

Zde jste zapomněl, že už lovci mamutů používali oheň, zajisté ne jen aby se ohřáli.
Jarda píše:
…počítat to přes nějaké kalorie, už vůbec ne. …ořechové mléko 0,5 litru a postupně ještě 1,5 litru čerstvé šťávy, většinou z melounové slupky s cca 1,5 cm silnou vnitřní vrstvou…ovocný salát cca 500g s rozinkami, kokosem a polévkovou lžící lněného oleje… vypil pouze 0,5 litru živé vody… opět melounová šťáva cca 1 litr… zeleninový salát cca 600 g s patlanicí z lněného oleje… cca 1 litr melounové šťávy…

Toto množství, pokud bylo zkonzumované, odpovídá hodnotám podle energetických tabulek na více než 5000 KJ. Živá voda má též dosti značný podíl na dodání energie, volným kyslíkem.
Jarda píše:
…řezal dříví na zimu a za celý den jsem pořezal skoro dvě nákladní auta…

Rozdíl je pouze v tom o jaké auta by šlo, a zda byla použita pila nebo cirkulárka.
Jarda píše:
…dle mého názoru to naprosto neodpovídá odvedenému fyzickému výkonu. Předpokládám, že na kalorie bude moje celodenní jídlo celkem chudé …

Tak to bych si neodvážil tvrdit.

Při tomto stravovacím režimu, by stačilo vyprazdňování střev 1x týdně.

_________________
Voda neni lék ale má léčivé účinky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 11:18 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
viliro píše:
Zde jste zapomněl, že už lovci mamutů používali oheň, zajisté ne jen aby se ohřáli.

Toto množství, pokud bylo zkonzumované, odpovídá hodnotám podle energetických tabulek na více než 5000 KJ. Živá voda má též dosti značný podíl na dodání energie, volným kyslíkem.

Rozdíl je pouze v tom o jaké auta by šlo, a zda byla použita pila nebo cirkulárka.

Tak to bych si neodvážil tvrdit.

Při tomto stravovacím režimu, by stačilo vyprazdňování střev 1x týdně.

A vařili? Pokud se domníváte, že ano uveďte v čem.
Pokud myslíte, že se lze k této hodnotě dopočítat, tak Vám to vyvracet nebudu. U živé vody Vám názor nevyvracím, to je pravda, ale kalorie rozhodně nemá.
Běžná velikost stavebního auta Mercedes, korba má předpokládám tak cca 6 m3. Uvážím li, že dost velkou část tohoto objemu tvoří vzduch, tak celkový zpracovaný reálný objem je 7-8 m3. Něco málo jsem řezal motorovou pilou cca 1/4 a zbytek na cirkulárce.
Vidíte a já docela jo.
Při tomto stravovacím režimu se střeva spontánně čistí minimálně 2x, spíše však 3x denně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 11:29 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Tazko to vyratat, kolko to da KJ, ale na porovnanie medzi dostatok surovej stravy a dostatok varenej, je to zaujimave. Ono ovocne stavy sa nezdaju, ale maju okolo 200 KJ na 1 deci, takze ked sa piju na litre, da to dost energie.
Kazdopadne, pripada mi realne, ze vo vycistenom organizme staci 6000 KJ na den, pokial je strava surova a vhodne skombinovana (nezatazuje travenie). Ale v organizme zanesenom treba mozno viac KJ, inak moze dojst k ubytkom hmotnosti a energie (co vela ludi v prechode zaznamena).
Prave preto rozmyslam, ako v prechodnej faze zabezpecit tych 8000 KJ surovej stravy, to by malo stacit na to, aby sa na tom vyrazne nechudlo. (teda ovsem, niekomu to chudnutie prospeje \":-)\").

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 11:46 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Tazko to vyratat, kolko to da KJ, ale na porovnanie medzi dostatok surovej stravy a dostatok varenej, je to zaujimave. Ono ovocne stavy sa nezdaju, ale maju okolo 200 KJ na 1 deci, takze ked sa piju na litre, da to dost energie.
Kazdopadne, pripada mi realne, ze vo vycistenom organizme staci 6000 KJ na den, pokial je strava surova a vhodne skombinovana (nezatazuje travenie). Ale v organizme zanesenom treba mozno viac KJ, inak moze dojst k ubytkom hmotnosti a energie (co vela ludi v prechode zaznamena).
Prave preto rozmyslam, ako v prechodnej faze zabezpecit tych 8000 KJ surovej stravy, to by malo stacit na to, aby sa na tom vyrazne nechudlo. (teda ovsem, niekomu to chudnutie prospeje \":-)\").

Vidíte nejde to a přitom člen viliro to "vypočítal" docela přesně. Ovocné šťávy jsou opravdu energeticky bohaté a navíc jde o rychle vstřebatelnou energii, která vůbec nezatěžuje trávení.
Opravdu nevím, já kalorie naprosto nezkoumám a u naprosté většiny lidí nějaký ten úbytek váhy není rozhodně na závadu. Na syrové stravě se váha automaticky stabilizuje na fyziologické váze, kterou měl člověk těsně po dokončení svého vývoje, což odpovídá váze z cca 18 let a dále neklesá, to by jste musel hladovět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 21, 2009 10:51 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jarda píše:
uvedu svůj dnešní pracovní den. Ráno 5,30 ořechové mléko 0,5 litru a postupně ještě 1,5 litru čerstvé šťávy, většinou z melounové slupky s cca 1,5 cm silnou vnitřní vrstvou. V 8,00 ovocný salát cca 500g s rozinkami, kokosem a polévkovou lžící lněného oleje. Potom jsem celý den, na plném sluníčku, pouze v kraťasech, řezal dříví na zimu a za celý den jsem pořezal skoro dvě nákladní auta. V průběhu řezání, do 17,30 jsem vypil pouze 0,5 litru živé vody, jídlo žádné. V 18,00 opět melounová šťáva cca 1 litr a v 18,30 oběd s večeří zeleninový salát cca 600 g s patlanicí z lněného oleje. Než půjdu spát, tak ještě vypiji cca 1 litr melounové šťávy
Tohle je pro mne velmi inspirující. O sobotách taky chodím do lesa dělat dřevo (jste fachman! Taky za den uděláme 8 metrů dřeva, ale ve dvou lidech... no býváme v lese v náročném terénu) a pořád ještě nemám úplně jasno, jak se při tak náročné fyzické práci stravovat, aby člověk vydržel při síle. Rozhodně zatím nevydržím makat bez jídla celý den, jak popisujete. Kam jsem zatím dospěl je: ráno čerstvá ovocná šťáva cca 3/4 litru, za hodinu dám dvě tři jablka a práce začíná. V průběhu práce vždy cca po hodině až hodině a půl pociťuji úbytek sil, tak dám jablko nebo banán (toto platí pro dopoledne i odpoledne). K obědu dám pět šest banánů (namačkáno vidličkou na kaši, přidán strouhaný kokos a špetka mleté skořice). Večer cestou z lesa tři čtyři jablka. Za celý takový den mi stačí jen cca dvě deci vody, žízeň nemám (stačí voda obsažená v ovoci, zelenině). Doma večer pak často chutě na sladké, takže hřeším (Miňonka, Tatranka, sušenka apod.), což chci odstranit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz