Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 10:07 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Milan Calabek přednáška o stravě
PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2015 12:17 am 
Offline

Registrován: čtv říj 31, 2013 1:21 pm
Příspěvky: 16
Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše játra jako když si člověk dá panáka rumu.. Fruktóza v ovoci je v pohodě jelikož je navazana na vlákninu ale jak je to u šťáv kterých denně vypiju nad jeden litr? Fruktóza je bez vlákniny co to dělá s inzulinem a játry? Moc díky
http://media.rozhlas.cz/_audio/03344973.mp3

http://media.rozhlas.cz/_audio/03339710.mp3


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2015 11:04 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Olivový olej je jeden z nejlepších na světě vůbec, na syrovou zeleninu a ovoce byste asi měl užívat jen ten, je velmi chutný a samozřejmě zdravý, prostě dlouhověkost, pokud vás zajímá.
Fruktosa vám s játry nedělá vůbec nic, s hladinou glykemie hodně.
Cukrovku si mějte jakou chcete, hladina insulinu i zdravého člověka jest zcela v rovnováze s hladinou glykemie, u člověka po ourazu jest hladina insulinu zcela jinde nežli krevní cukr. Bud jest insulinu mnoho, ale jako kdyby tam nebyl, nebo jest insulinu málo, poniváč nejni. Ale má to zcela jiné příčiny nežli fruktosa dodaná tělu a do krve.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 29, 2015 6:31 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
[quote="paulvandyck":a8es6zy1]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 30, 2015 7:40 am 
Offline

Registrován: čtv říj 31, 2013 1:21 pm
Příspěvky: 16
Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 18, 2015 10:43 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
paulvandyck píše:
Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení

Tak je to názor jako každý jiný a nejsnazší je opravdu dívat se na dlouhověké obyvatelstvo z hlediska skladby stravy a uvidíte, vše ostatní je pouze jedna argumentace proti druhé. Fruktóza existuje chemicky čištěná, tedy forma sirupů, nebo prášku, což je šmejd jak má bejt a pak přírodní produkt, který nikdy není možné přijmout v takové koncentraci, tedy v ovoci a šťávách. To škodí minimálně a pouze některým lidem, kteří mají specifické zdravotní poruchy. Nicméně i tak je třeba upozornit, že ovoce je většinou silně jin a tedy z dlouhodobého hlediska je špatné ho do sebe valit kila. Pak je nutná kompenzace stravou silně jang, tedy slanou, vařenou a pálivou, tím se dá celkem docílit i rovnováha.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 18, 2015 11:03 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
paulvandyck píše:
Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení

Calábek nemá argumenty, jen názory, stejně jako vy.
Věci rozvolněné od své podstaty se samozřejmě vždy a všude chovají jinak. Proto funguje, ale i nefunguje, medicína, která nás většinově v Evropě obklopuje a převládá.
Někdo z tohoto podnebného pásma bude klidně jen a jen na ovoci (to asi minimum lidí), někdo jen na zelenině, někdo jen na mase. A vše je správně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv lis 16, 2017 12:30 pm 
Offline

Registrován: úte bře 18, 2014 11:54 am
Příspěvky: 327
[quote="paulvandyck":2bdqgyuq]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv lis 16, 2017 6:42 pm 
Offline

Registrován: ned říj 22, 2017 10:13 am
Příspěvky: 134
[quote="paulvandyck":2bytndrf]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a [b:2bytndrf]upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv lis 16, 2017 7:33 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 349
Modrovous píše:
To je pravda, že fruktoza je škodlivá podobně jako alkohol. Proto Steve Jobs dostal z ovoce rakovinu slinivky, což je rakovina alkoholiků.

Tak zrovna tohle jest tvrzení na pováženou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 11:21 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
kov píše:
Mě zaujalo, že pan Calábek tak moc propaguje kokosový olej, přitom jsem se na netu dočetl, že má hodně dlouhý řetězec a že vepřové sádlo by bylo vhodnější než kokosák. Dva názory proti sobě.

Ono by bylo podle mě potřeba vzít v potaz i místo kde se tím konkrétním tukem budete krmit. Tedy v pásmu kde se přirozeně vyskytuje kokosová palma je kokosák pochopitelně ideální zdroj energie a zde se přirozeně vyskytuje spíše prase, tedy mě připadá logičtější to sádlo. Nakonec naši předci jedli sádlo po celé generace a problémy z toho evidentně nikdo neměl. Pochopitelně je otázkou zda kvalita sádla nešla rapidně do kopru, ale tak je to nyní skoro se vším.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 1:11 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Jarda píše:
Nakonec naši předci jedli sádlo po celé generace a problémy z toho evidentně nikdo neměl. Pochopitelně je otázkou zda kvalita sádla nešla rapidně do kopru, ale tak je to nyní skoro se vším.

Veď to... Preto si dám denne maximálne 40g masti, a zvyšok tuku ide z nepasterizovaného masla, a celistvých živočíšnych potravín, + asi 30g kokosového panenského oleja...
A to kupujem masť za 3,90€ kilo, čiže žiadny "šmejd"... Viem však, že to aj tak nebude ani žiadne "terno"... To prasa nebude kŕmené na lúke, ale bude žrať určite veľké dávky zrna...

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 2:14 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Veď to... Preto si dám denne maximálne 40g masti, a zvyšok tuku ide z nepasterizovaného masla, a celistvých živočíšnych potravín, + asi 30g kokosového panenského oleja...
A to kupujem masť za 3,90€ kilo, čiže žiadny "šmejd"... Viem však, že to aj tak nebude ani žiadne "terno"... To prasa nebude kŕmené na lúke, ale bude žrať určite veľké dávky zrna...

U vás je trochu problém v příjmu sacharidů, nejběžnější aplikace sádla za našich předků byl chleba se sádlem a cibulí, nebo sváteční knedlo, vepřo, zelo, které i Páter Ferda pasoval na Nobelovu cenu. Morava a Slovensko jelo spíše na slanině a zase s chlebem, tedy jak vidíte tradice tam sice jsou, ale jinak než je držíte vy. Je ovšem holým faktem že kvalita šla do kopru u všech složek a u chleba si myslím až nejvíce, ten je dnes většinou skoro nepoživatelný.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 3:32 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 349
S chlebem jsme na tom docela dobře. Kvásková klasika se peče na hodně místech. Alespoň zde, u nás, na dostřel do 30 km, 4 pekárny. Trošku mi mrzí to, že pekaři rezignovali na tlustou, tvrdou, rozpukanou, kůru, která chléb nejméně týden chrání. Mimoto je velmi chutná. Já osobně jsem často na nějakých jarmarcích .... a hle, nabídka špičkového chleba je nepřeberná. V mnoha druzích.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 5:37 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
ctihodnymuz píše:
S chlebem jsme na tom docela dobře. Kvásková klasika se peče na hodně místech. Alespoň zde, u nás, na dostřel do 30 km, 4 pekárny. Trošku mi mrzí to, že pekaři rezignovali na tlustou, tvrdou, rozpukanou, kůru, která chléb nejméně týden chrání. Mimoto je velmi chutná. Já osobně jsem často na nějakých jarmarcích .... a hle, nabídka špičkového chleba je nepřeberná. V mnoha druzích.

Tak možná se pomalu zvedá kvalita drobné domácí produkce, ale majoritní produkovaný objem je o to větší šmejd. Sám ještě pamatuji chléb pečený doma v normální zděné peci, ten vydržel pod utěrkou v ošatce i měsíc a plíseň nikde. Od té doby jsem se s něčím podobným nesetkal tedy usuzuji, že ta kvalita je stále mizerná.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 17, 2017 7:47 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Ja si neviem pomôcť, ale mne chlieb príde stále príliš ....suchý.... Nech si ho dá človek s hocičím, vždy po konzumácii chleba (v množstve potrebnom na to, aby napr. spolu s tukom a bielkovinou dostatočne zasýtil) je viac smädný, než po konzumácii kaše... Ja pijem po jedle vždy najskôr až o 4 hodiny - bez pocitu smädu... Ráno sa napijem do 1 hodiny liter vody (voda s citrónom napríklad, alebo voda s jablčným octom), a 30 minút po vypití posledného pohára idem jesť. Po jedle si dám druhé jedlo o tých 80 minút (v dvojhodinovom okne jem), a až o 4 hodiny po zjedení druhého jedla sa napijem. Po chlebe by ma viac smädilo...hoci netvrdím, že taký kvalitný doma pečený chlieb s doma mletej múky (to si nikdy nebudem môcť dovoliť - kúpiť taký mlynček, je drahý jak hoväd...) nie je pôžitkom, chuťovým, a aj na žuvanie... Ešte si to dobre pamätám...keĎ som pred rokmi jedával kváskový bio špaldovo-ražný či špaldový. Už by som ho ale nejedával...ani náhodou. Hlavne, keď tá múka bola boh vie kedy mletá...takže je zoxidovaná \</div

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz