Sybilla píše:
Prečítala som pozorne príspevky v tejto časti a veľa vecí je nesmierne poučných. Obdivujem Vašu trpezlivosť pri vysvetľovaní niektorých dotazov. Dôvod prečo píšem je pohánka. V niektorej odpovedi píšete, že je zaradená medzi obilninami. Pohánka podľa mňa nie je obilovina a ani tak nie je zaradená z botanického hľadiska. Botanici o nej napísali toto: Pohánka tatárska (lat. Fagopyrum tataricum) je rastlina z čeľade stavikrvovité (Polygonaceae) nie je klasickou obilninou. Je totiž príbuzná štiavu a rebarbore ... a preto tiež taká zdravá podľa môjho názozru. Dostala som sa do sporu s kolegyňou, ktorá prehlásila, že by nevarenú pohanku nikdy nejedla, ako by nejedla žiadne obolné zrno, lebo je v surovom stave vraj pre ľudský organizmus nestráviteľné, tak neviem či má pravdu. Ja ju totiž nevarím, iba zalejem horúcou vodou a v dobre zabalenej nádobe nechám napučať. Kupujem len tú mechanicky lúpanú pre pocit, že robím niečo pre svoje zdravie
. Patrím asi k menšine, ktorej zvláštna vôňa a chuť pohanky vyhovuje. Možno sa mýlim a rada sa dám poučiť, pokiaľ si myslíte, že je nejaký dôvod ju nejesť.
Obecně je pohanka, jako bezlepková obilnina vnímána a neřeším zde pohledy botanické. Z mého pohledu je důležitý obsah jednotlivých látek a vlastnosti, které toto potravina má. Naši dávní předci určitě žádné zrno nevařili a z tohoto pohledu, jsme na trávení nevařeného zrna geneticky přizpůsobeni lépe, než abychom mohli strávit dokonale zrno vařené, či pečené, které se v přírodě nikdy nevyskytovalo a jde o vymoženost relativně mladou, z hlediska celé historie lidstva. Tak jak ji upravujete, je to správně a předpokládám, že používáte pohanku zelenou, jen ta je mechanicky loupaná. Vzhledem k tomu, že pohanka, ve Vámi uváděné úpravě, za předpokladu, že je pojídána s nějakým zeleným syrovým salátem, ideálně odstraňuje hemeroidy, je škoda, jak málo lidí pohanku jí. Zvláště pokud si člověk uvědomí jak obrovská část populace na hemeroidy trpí. Se salátem se totiž rutin mnohem lépe vstřebává a dobré je si udělat na dvouhřídelovém odšťavňovači z namočené pohanky kaši, což využitelnost pohanky ještě zvyšuje.