Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 879

Autor:  Jarda [ čtv dub 08, 2010 9:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA

Jaroslavx píše:
Potvrzuji blahodárné účinky kefíru, který již druhým měsícem pravidelně konzumuji (byť zatím z kravského nepasterizovaného mléka, ačkoliv se již rýsuje zdroj kozího). Ohledně jeho dochucování - Nedávno mě napadlo smíchat ho s trochou kyseliny askorbové (cca 5g, tedy jde o dávku, kterou si běžně dávám po jídle ráno a večer rozpuštěnou ve vodě s medem a citrónem) a takto dochucený kefír mě velmi chutnal. Otázkou je, zda-li lze tuto kombinaci používat, nebo zda dochází k snižování účinnosti vitamínu C či kefiru.

Užívat se to takto asi dá i když nejsem zcela přesvědčen o ideálnosti takového postupu. Vitamín C se má užívat pokud možno navázaný na bioflavonidy, tedy barviva obsažená v potravinách a ty kefír neobsahuje, čímž jeho využitelnost v organizmu značně klesá. Také je otázkou zda kyselina L-askorbová není schopna jako konzervant zlikvidovat některé, nebo dokonce veškeré bakterie v kefíru obsažené, což by pak bylo dosti kontraproduktivní. Také to užívání ve vodě s medem je ze stejného důvodu dosti sporné a využitelnost mnohem nižší, než aplikace stejného množství ve šťávě.

Autor:  mohy [ čtv dub 08, 2010 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Zajímala by ma jedna vec, či tu má niekto odskúšané, koľko vydrží hotový kefír v chladničke. Zabudol som tam jeden pohár, má už asi 5 dní a výrazne odlišnú chuť oproti 24h alebo 48 hodinovému kefíru. Tak by ma zaujímalo koľko môže asi tak vydržať a či je lepšie ho zaviečkovať alebo nechať v chladničke dozrieť voľne otvorený. Reku či potrebuje dýchať,alebo je mu to jedno.
Inak môžem potvrdiť, že chuťovo mi najviac vyhovuje robený v chladničke, teda pomalá a kvalitná práca kefirákov alebo tak, že nechám 12h vyložený na linke a potom zhruba na 24h nechám dozrieť v chladničke. Vtedy je to delikatesa.

Autor:  Sybilla [ čtv dub 08, 2010 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mohy píše:
Zajímala by ma jedna vec, či tu má niekto odskúšané, koľko vydrží hotový kefír v chladničke. Zabudol som tam jeden pohár, má už asi 5 dní a výrazne odlišnú chuť oproti 24h alebo 48 hodinovému kefíru. Tak by ma zaujímalo koľko môže asi tak vydržať a či je lepšie ho zaviečkovať alebo nechať v chladničke dozrieť voľne otvorený. Reku či potrebuje dýchať,alebo je mu to jedno.
Inak môžem potvrdiť, že chuťovo mi najviac vyhovuje robený v chladničke, teda pomalá a kvalitná práca kefirákov alebo tak, že nechám 12h vyložený na linke a potom zhruba na 24h nechám dozrieť v chladničke. Vtedy je to delikatesa.

Ja už inak, ako v chladničke kefír nerobím, lebo tak, ako som písala minule, je takto najlepší. \":)\"

Autor:  Jarda [ čtv dub 08, 2010 9:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mohy píše:
Zajímala by ma jedna vec, či tu má niekto odskúšané, koľko vydrží hotový kefír v chladničke. Zabudol som tam jeden pohár, má už asi 5 dní a výrazne odlišnú chuť oproti 24h alebo 48 hodinovému kefíru. Tak by ma zaujímalo koľko môže asi tak vydržať a či je lepšie ho zaviečkovať alebo nechať v chladničke dozrieť voľne otvorený. Reku či potrebuje dýchať,alebo je mu to jedno.
Inak môžem potvrdiť, že chuťovo mi najviac vyhovuje robený v chladničke, teda pomalá a kvalitná práca kefirákov alebo tak, že nechám 12h vyložený na linke a potom zhruba na 24h nechám dozrieť v chladničke. Vtedy je to delikatesa.

V lednici uzavřený v lahvi vám vydrží i týden, ale stále je kyselejší a jeho vlastnosti jsou postupně z hlediska defekace takové, že spíše staví, což ocení málo lidí, protože většina lidí trpí spíše zácpou.

Autor:  Jaroslavx [ pon dub 12, 2010 10:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jarda píše:
Užívat se to takto asi dá i když nejsem zcela přesvědčen o ideálnosti takového postupu. Vitamín C se má užívat pokud možno navázaný na bioflavonidy, tedy barviva obsažená v potravinách a ty kefír neobsahuje, čímž jeho využitelnost v organizmu značně klesá. Také je otázkou zda kyselina L-askorbová není schopna jako konzervant zlikvidovat některé, nebo dokonce veškeré bakterie v kefíru obsažené, což by pak bylo dosti kontraproduktivní. Také to užívání ve vodě s medem je ze stejného důvodu dosti sporné a využitelnost mnohem nižší, než aplikace stejného množství ve šťávě.

Děkuji za odpověď. Samozřejmě pokud to není ku prospěchu věci, nadále to dělat nebudu. Vitamín C si dávám po snídani (ta je ovocná) a po večeři (ta je zeleninová) - tak tam je snad bioflavonoidů dost (i když šťáva by byla jistě vhodnější). Ten med je tam jenom na uklidnění sliznice.
Ještě bych měl drobný dotaz: Někde jsem tady na fóru četl Vaše doporučení, že ideální je pití kefíru na noc, případně i přes den mezi jídly. Tady jsem se chtěl zeptat, jestli je 1 hodina od snězení ovocného salátu dostatečně dlouhá prodleva. Často cítím bezprostředně po vypití určitý "pohyb" v břichu (po čemž však nenásleduje úprk na toaletu), doposud jsem to však bral za normální vlastnost kefíru a mého, zatím ještě nevyladěného, zažívání. Dále také, zda nevadí, pokud zhruba hodinu po vypití večerního šálku konzumuji česnek. Jde mi o to, zda-li se tito dva kvasinkoví bojovníci nějak vzájemně nevyruší. Děkuji.

Autor:  Jarda [ úte dub 13, 2010 12:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jaroslavx píše:
Děkuji za odpověď. Samozřejmě pokud to není ku prospěchu věci, nadále to dělat nebudu. Vitamín C si dávám po snídani (ta je ovocná) a po večeři (ta je zeleninová) - tak tam je snad bioflavonoidů dost (i když šťáva by byla jistě vhodnější). Ten med je tam jenom na uklidnění sliznice.
Ještě bych měl drobný dotaz: Někde jsem tady na fóru četl Vaše doporučení, že ideální je pití kefíru na noc, případně i přes den mezi jídly. Tady jsem se chtěl zeptat, jestli je 1 hodina od snězení ovocného salátu dostatečně dlouhá prodleva. Často cítím bezprostředně po vypití určitý "pohyb" v břichu (po čemž však nenásleduje úprk na toaletu), doposud jsem to však bral za normální vlastnost kefíru a mého, zatím ještě nevyladěného, zažívání. Dále také, zda nevadí, pokud zhruba hodinu po vypití večerního šálku konzumuji česnek. Jde mi o to, zda-li se tito dva kvasinkoví bojovníci nějak vzájemně nevyruší. Děkuji.

Kefír se dá užívat na noc i ve velkém množství, ale je potřeba pochopit jaký vám dělá dobře a jaký ne. Ta prodleva je celkem ok, ale lepší je tak dvě hodiny, kefír těsně po stočení tedy 24 hodin starý, spíše projímá, což asi popisujete a pokud si ho nalijete do lahví, uskladníte v lednici a použijete již starší než 48 hodin, tak spíše staví. Čili si to takto můžete snadno regulovat a s česnekem se to nijak netluče, ten kefírkám nevadí.

Autor:  mohy [ čtv dub 15, 2010 7:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Pán Jarda,
Je tu už čas, keď sa ovce vyháňajú na pašu a už sa robí prvá jarná žinčica. Chcel by som poznať Váš názor na tento ovčí produkt. Mám na mysli priamo od baču, i keď v obchode som to ešte nevidel. Raz mi pán bača spomínal, že jedna mamička si chodila každý druhý deň pre čerstvú žinčicu a vraj tým liečila nejaké črevné problémy svojej
dcérky. Vraj asi po mesiaci pravidelného pitia sa jej dcérke polepšilo. Ale presnú diagnózu toho dievčatka nepoznáme. Žinčicu mám veľmi rád a tak by som veľmi rád poznal Váš názor. Ako je na tom s liečebnými účinkami + zahlieňovanie organizmu.
Ďakujem

Autor:  Jarda [ čtv dub 15, 2010 8:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mohy píše:
Pán Jarda,
Je tu už čas, keď sa ovce vyháňajú na pašu a už sa robí prvá jarná žinčica. Chcel by som poznať Váš názor na tento ovčí produkt. Mám na mysli priamo od baču, i keď v obchode som to ešte nevidel. Raz mi pán bača spomínal, že jedna mamička si chodila každý druhý deň pre čerstvú žinčicu a vraj tým liečila nejaké črevné problémy svojej
dcérky. Vraj asi po mesiaci pravidelného pitia sa jej dcérke polepšilo. Ale presnú diagnózu toho dievčatka nepoznáme. Žinčicu mám veľmi rád a tak by som veľmi rád poznal Váš názor. Ako je na tom s liečebnými účinkami + zahlieňovanie organizmu.
Ďakujem

U tohoto produktu moc v obraze nejsem, protože v místních podmínkách se k němu nedostanu, ale v mládí jsem se hodně pohyboval po slovenských horách a pokud si vzpomínám, tak to bylo velice dobré. Také proto jsem tam tento produkt podle možnosti vždy rád používal a kadilo se po něm velice dobře, čili podle mého názoru to bude asi prospěšné a já bych ho rozhodně doporučil.

Autor:  Xion [ čtv dub 15, 2010 9:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mohy píše:
Pán Jarda,
Je tu už čas, keď sa ovce vyháňajú na pašu a už sa robí prvá jarná žinčica. Chcel by som poznať Váš názor na tento ovčí produkt. Mám na mysli priamo od baču, i keď v obchode som to ešte nevidel. Raz mi pán bača spomínal, že jedna mamička si chodila každý druhý deň pre čerstvú žinčicu a vraj tým liečila nejaké črevné problémy svojej
dcérky. Vraj asi po mesiaci pravidelného pitia sa jej dcérke polepšilo. Ale presnú diagnózu toho dievčatka nepoznáme. Žinčicu mám veľmi rád a tak by som veľmi rád poznal Váš názor. Ako je na tom s liečebnými účinkami + zahlieňovanie organizmu.
Ďakujem

Podla wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDin%C4%8Dica obsahuje az 1700 druhov mikroorganizmov, to sa mi nejak nezda, ale kto vie. Vyzera to zdravo. \":-)\"

Autor:  Sybilla [ čtv dub 15, 2010 12:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

[quote="Xion":3rybieek]Podla wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDin%C4%8Dica obsahuje az 1700 druhov mikroorganizmov, to sa mi nejak nezda, ale kto vie. Vyzera to zdravo. \":-)\"[/quote:3rybieek]
Myslím, že výstižne a vyčerpávajúco a zaujímavo o tom, že je to skutočne veľmi zdravé, píše prof. Ebringer tuto:

Autor:  Jarda [ čtv dub 15, 2010 8:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

[quote="Sybilla":16jillks]Myslím, že výstižne a vyčerpávajúco a zaujímavo o tom, že je to skutočne veľmi zdravé, píše prof. Ebringer tuto:

Autor:  Sikora [ ned dub 18, 2010 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Kyška

Rád bych znal Váš názor na kyšku z nepasterizovaného domácího kravského mléka.Dík

Autor:  Jarda [ ned dub 18, 2010 8:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kyška

Sikora píše:
Rád bych znal Váš názor na kyšku z nepasterizovaného domácího kravského mléka.Dík

Sice netuším jak přesně si to sám vyrábíte, ale pokud to neprojde potravinářským průmyslem, tak to bude asi v pořádku. Já si ji nevyrábím, čili přímou zkušenost s tím nemám a dávám přednost tradičnímu domácímu kefíru. Jakýkoliv další produkt, jako tvaroh a domácí sýr, se totiž vyrobením z kefíru stává neporovnatelně zdravější, než pouhý produkt ze zkyslého mléka.

Autor:  Sikora [ ned dub 18, 2010 9:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kyška

Jarda píše:
Sice netuším jak přesně si to sám vyrábíte, ale pokud to neprojde potravinářským průmyslem, tak to bude asi v pořádku. Já si ji nevyrábím, čili přímou zkušenost s tím nemám a dávám přednost tradičnímu domácímu kefíru. Jakýkoliv další produkt, jako tvaroh a domácí sýr, se totiž vyrobením z kefíru stává neporovnatelně zdravější, než pouhý produkt ze zkyslého mléka.

Mléko nadojí sousedka já si jej od něj vemu a nechám ho v hrnci odstát tak 2 dny než zkysne.Jedná se mě o to jestli to nezanáší střeva jako klasické mléko. Jestli to je zdraví prospěšné

Autor:  Jarda [ ned dub 18, 2010 9:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kyška

Sikora píše:
Mléko nadojí sousedka já si jej od něj vemu a nechám ho v hrnci odstát tak 2 dny než zkysne.Jedná se mě o to jestli to nezanáší střeva jako klasické mléko. Jestli to je zdraví prospěšné

Je to určitě lepší, než čerstvé mléko, ale i tak mnohem horší, než domácí kefír, kde to před vámi již je jednou stráveno koloniemi bakterií. Osobně bych vám spíše doporučil domácí kefír a produkty z něho vyrobené.

Stránka 879 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/