jimikluk píše:
Dobrý den. Mám 2 otázky:
1. Vitariánství mi přináší pocit energie, lehkosti, zmizela mi chronická rýma, častá nachlazení, chřipky atd... Na druhou stranu mám často průjem nebo alespoň řídkou stolici, ráno třeba 3x za sebou. Pane Jardo, říkal jste při naší poslední konzultaci, že je třeba "uvést hovno do normálního stavu". Jinde v diskusi píšete, že po vitariánské stravě je normální že je stolice řidší a častější. Měl bych tedy řešit problém, že se mi při syrové stravě nedaří získat ten kvalitní pevný tvar stolice ? Nepomohl mi k tomu ani restart střevní mikroflory s probiotiky a endiaronem ( dle Vašeho návodu ).
2. Podle Ajurvedy jsem kombinace dvou doš - Pita a Váta. Zřejmě pro mě vitariánství není úplně vhodné? Ale vařená strava mne unavuje a nechci se k ní vracet a spadnout zase do období častých rým, zánětů nachlazení atd ... jak to řešit ?
Díky za odpovědi.
Pěkná šiška každé ráno v záchodě je tou nejvyšší diagnózou vašeho pevného zdraví a od ní bych se moc neuchyloval. Pokud vám na syrové stravě vzniká průjem, patrně ji nebere slinivka, nebo střeva nedovedou zpracovat tolik vlákniny. Není třeba se plně vracet k vařené stravě když stav stolice uřídíte na syrové, ale to chce zkušenosti a mnoho lidí si syrovou stravu může dovolit pouze v létě a v zimním období s tím mají problém, tedy přidávají vařená, nebo dušená jídla. Dokonce je zajímavé, že laktobacilům se paradoxně lépe daří na živočišných bílkovinách, než na zelenině.