Alopat píše:
Rýži Basmati natural tady mám, tak mohu zkusit, jak bude chutnat s bryndzou. Proti kombinaci s máslem také nic nemám, až na to, že tuk zpomaluje trávení. Pro uchování probiotika a jeho rychlý průchod do střev by možná bylo vhodné smoothie nebo tekutý dresing. Bílý sýr Gretikos jím s okurkou.
Tak toto mnou zvýraznené som nejak nepochopil....
Smoothie bryndze s čím ? Ja som si robil (a robievam stále) "bryndzové mlieko". Bryndza s teplou vodou (ale nemá to viac ako 35 stupňov celzia). Píšeš, že škroby neutralizujú tráviace šťavy. Ale to robí aj samotné ohromné množstvo vápnika v bryndzi.
Navyše keď vypiješ "bryndzové mlieko", ani nič nežuješ. Pri žutí ryže/zemiakov/chleba s bryndzou žutie dáva až príliš očividný signál žalúdku, že do neho ide potrava, takže žalúdok začne produkovať o to viac tráviacich štiav. Preto mi príde vypitie "bryndzového mlieka" nalačno dobrý nápad ako dostať probiotiká do hrubého čreva, pretože absencia žutia bryndze a prítomnosť vysokého množstva vápnika v bryndzi (ak jej nezjem 10 gramov, ale viac, napríklad 80 gramov) by mala to málo žalúdočnej šťavy ktorá sa vylúči dostatočne neutralizovať, a probiotiká by sa mali dostať do hrubého čreva...
Urobiť si "obilno-bryndzové" smoothie bez žutia, to mi príde z dlhodobejšieho hľadiska ako dosť neprirodzené - obilie je stvorené NA ŽUTIE (potreba ptyalínu), na rozdiel od mlieka, ktoré sa so slinami zmiešať nemusí, a neobsahuje tvrdé/tuhé zložky.
Mohol by som skúsiť ešte toto... Jesť bryndzu 6x týždenne, z toho 3x v podobe "bryndzového mlieka" nalačno, a 3x v podobe bryndze rozmiešanej v ryži/pohánke/jačmenných krúpoch (bez prídavku masla, ak chcem urýchliť strávenie toho jedla) ako prvé jedlo dňa... Čo ty na to ? Aj vlk sa naje, aj koza zostane celá.... A myslím, že keď sa ASPOŇ 3x (ak nie 6x v prípade, že jeden z týchto postupov nebude dobre fungovať) týždenne dostane veľké množstvo probiotík do hrubého čreva, tak to už spraví svoju prácu pre zdravie hrubého čreva....