hynek píše:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda se dá lněné semínko nahradit nějak jinak. Sirná patlanina mi moc chutná, ale pociťuji po ní mírnou alergii. Nevadí mi mandle, arašídy, vlašské ořechy, mák,ale lískové oříšky a lněné semínko mi vadí. Zajímavé je, že lněný olej mi taky nevadí. Kupuji si ten z DM. Děkuji za odpověď.
Ja moc ľanové semienko nepoužívam kvôli štítnej žľaze, obsahuje nejaké látky, ktoré môžu spomaľovať jej funkciu, aj som to na sebe cítila. Vysvetľuje sa to tým, že ľanové semienko obsahuje látku cyanogen, ktorá vo väčšom množstve môže zabrániť štítnej žľaze v príjimaní jódu. Ľanové semienko je takisto bohaté na fytoestrogény, ktoré vo väčšom množstve takisto potláčajú funkciu štítnej žľazy. Veľa žien práve potrebuje skôr progesterón a estrogény, dokonca aj tie prírodné môžu spôsobovať nerovnovnáhu. Ľanové semienko nahradzujem chia semienkami a konopnými semienkami, ktoré sú veľmi zdravé a zložením podobné ľanovému, konopné obsahuje trochu menej omega-3 tukov, ale naproti tomu chia semienka a ľanové obsahujú takmer rovnaké množstvo omega-3 mastných kyselín. Chia semienka neoxidujú tak rýchlo ako ľanové, môžu sa skladovať aj 4-5 rokov.
Tu je presné porovnanie mastných kyselín v ľanových, konopných a chia semienkach:
http://foodsforlonglife.blogspot.sk/201 ... -flax.htmlhttp://chiaseedshealth.org/Negatívum chia semienok je ich cena, ja si ich preto kupujem cez iherb.com:
http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Chi ... 53-g/29583príp.
http://www.mojavitalita.sk/obchod/orech ... 00g-3.htmlEšte používam konopný olej.
Ja robievam z chia semienok výborný surový "puding", oni vylučujú veľké množstvo gelu (nie slizu ako ľanové semienko), vyrobím si mandľové alebo iné orechové mlieko, pridám surový kakaový prášok, príp. nejaké ovocie - mrazené jahody, mrazený banán, osladím napr. medom a do celej rozmixovanej zmesy na záver rozmiešam pár lyžíc chia semienok, chia semienka ale už nemixujem, tie len voľne zamiešam, nechám to asi 20 min. uležať a za chvíľu je z toho hustý puding. To je skôr sladká pochúťka, samozrejme, ak chcem využiť oleje z chia semienok, treba ich pomlieť alebo poriadne zmixovať.
Ak Vám ľanový olej problémy nerobí a sírna patlanina hej, nebude problém s mliečnymi výrobkami?
Ten tvaroh sa používa hlavne kvôli obsahu sírnych aminokyselín, ale na sírne aminokyseliny je napr. veľmi bohatá spirulina - cysteín a metionín, asi najviac z rastlinných zdrojov. Ja si často v šejkri rozmiešam prášok zo spiruliny s vodou a nalejem tam trochu konopného oleja a poriadne pretrepem. To, že sa nejaký postup dlho používa, ešte neznamená, že je jediný platný a univerzálny, uričte by sa táto sírna patlanina dala aj nejak obmeniť a nahradiť napr. pre tých, ktorí nekonzumujú mliečne produkty.
Ak mám možnosť surového kozieho mlieka, tu u nás býva dostať po väčšinu roka, tak si vyrobím z neho najskôr kefír pomocou kefírových zŕn, potom tento kefír opatrne zahrejem, teplota neprekročí 42 stupňov, kefír sám svojou kyslosťou vyzráža tvaroh a vylejem do nejakej plienky, plátna a nechám stiecť srvátku - takto dostanem výborný stráviteľný kefírový surový tvaroh.