Allena píše:
Děkuji za informace, to mě překvapilo jak rozdílné mohou být obsahy omega 3 v různých odrůdách. Len který používám je pravděpodobně potravinářský, protože semínka i olej jsou opravdu nasládlé, s oříškovou příchutí. Tak mě napadlo, že se příště zkusím obrátit přímo na Agro-el, jestli by neprodali lněné semínko, které používají k lisování.
Ještě bych se chtěla zeptat k té konzumaci sušiny po lisování oleje ze lnu, jestli se domníváte, že může vyvolat trávicí leukocytózu, když neprojde bodem varu, ale nějakými těmi 60 - 80 stupni. Já tu sušinu konzumuju celkem pravidelně, vždy trochu do snídaně, oběda i večeře. Tak jestli z toho nehrozí nějaké budoucí potíže, hlavně kvůli té leukocytéze. Jinak je všechno jídlo syrové. Z té lněné sušiny dělám mléko, nebo kaše s jiným ořechovým nebo semínkovým mlékem, nebo ji přidávám ke klíčkům, nebo jiným semínkům, nebo k ovoci, nebo do zeleninové štávy nebo salátu. Prosím o vyjádření také pana Jardu, až to časově půjde. Děkuji.
Semínka se co do obsahu nutričních hodnot zásadně liší odrůda od odrůdy a vůbec nejlepší je původní len zpracovávaný na tkaninu, což již dnes zapadlo a seje se opravdu málo. Převládá len setý pro výrobu nafty a ten vyžaduje jiné vlastnosti. Pokud jde o tu drť po lisování nevidím problém v její konzumaci, ovšem je otázka v jakém množství. Velký objem by možná byl z dlouhodobého pohledu schopen rozhodit i hormonální rovnováhu a hustotu krve, tedy určitě pouze v rozumné míře. Další problém může nastat v nadbytečné konzumaci PUFA ve stravě, což brzdí štítnou žlázu a nemusí tedy jít o zrovna zdravé počínání. Ne nadarmo platí všeho s mírou, nebo všeho moc škodí.