Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Příklad denního jídelníčku
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=243
Stránka 8188

Autor:  Alopat [ ned čer 04, 2017 4:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Kokosové mléko se vyrábí z mladého kokosu, který prodávají v Tescu nebo je lepší již zralý za třetinovou cenu?
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ ... 1130830755

Autor:  krasnagadgetka [ ned čer 04, 2017 11:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Jak konzumujete prosím vás luštěniny? Pouze naklíčené nebo i vařené např. hrachovou kaši? Nebo to střídáte? U vařených luštěnin se zničí enzymy atd., tak nevím, jestli má cenu je konzumovat vaření.

Moc děkuji.

Autor:  ctihodnymuz [ pon čer 05, 2017 7:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Hrachová kaše je neodpornější způsob konzumace hrachu - vypadá to hrozně a kuchařsky se v tom nijak nevyřádíte, jídlo tedy nemá ani pozitivní energie do něj vložené, ani nějakou estetiku.
Hrách je velmi dobrý naklíčený a vařený (dušený). Exkluzívní chuť a vzhled má cizrna. Dá se upravit na všechny způsoby a hodí se skoro ke všemu. Můžete ji mít i se sádlem, i s máslem, i s olivovým olejem. O čočkách ani nemá cenu mluvit. Je jich milion druhů, všech barev i chutí, dobře vypadají a dobře se jedí. Já nejraději vše dušené - tedy jako rýži, nechat vyvařit vodu, aby věc zůstala sypká. Pak si s tím udělám, co chcu. Čočku běžně dusím se zeleninou, třeba i přidám brambory, ono se to udělá zhruba stejně rychle a barevně ta směs strašně dobře vypadá. Čočka je strašně dobrá naklíčená, a to hodně naklíčená. V podstatě pak jíte dlouhé klíčky plné enzymů, vitamínů a životodárné energie. Fazole jsou obecně hůře stravitelné, ale ty velké, moučné, barevné, vám udělají také dobře. Je jich také moc a moc druhů, jen vybírat. Luštěniny jsou moc dobré dušené teplé, ale i studené, jako základ salátu. Taková míchanice, studená, z oranžové malé čočky, velké tmavě žluté cizrny, krájených velkých barevných paprik a salátových okurek, se strouhanou mrkví, olivovým olejem a třeba hrubě mletým pepřem, je velmi, velmi dobrá. Ještě lepší jest to servírovat v jedné misce, ale separované - je to krásné pro oko. Když tak dáte jáhly nebo kuskus, také nic nezkazíte. Cizrna je strašně dobrá s čerstvými přezrálými rajčaty (a olivovým olejem a česnekem) - bohužel ta kupovananá vám moc nevyhoví.
Jen, proboha, nikdy nepatlejte do dobrých luštěnin nějaké maso či dokonce uzeniny. Úplně to celé zkazíte.
Luštěniny a zelenina a dobrý olej nebo máslo či sádlo. Se sádlem opatrně, nehodí se ke všemu (byť je samo o sobě velmi dobré a zdravé).
Koření a zelené lupení si vynajděte dle osobní chuti a dle toho, co vám roste na zahradě. Bazalka, polníček, rukola, šnytlík, naťová cibulka, libeček, řeřicha, a další .... nezklamou ....
A na závěr - ze všech luštěnin jsou exkluzivní polévky. Jednak mohou být krémové, jednak kombinované - část rozšrotujete, část necháte jakžtakž vcelku (lépe to vypadá a je to zajímavější v puse). Také můžete udělat zeleninovou polévku skoro čirou a luštěninu tam mít "navíc". Nejlepší je to druhé. Ale i krémy jsou fajn. jednodruhové ... i dle fantazie, míchané. Dá se doslova čarovat s chutěmi - jsou lahodné skoro vždy.

Autor:  krasnagadgetka [ pon čer 05, 2017 11:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Moc děkuji za odpověď. Jak je to prosím s polévkami? Zařadit do jídleníčku nebo ne? Jsem zmatená. Někde se doporučují zásadité zeleninové polévky, ale zase pan Jarda někde píše, že bychom neměli konzumovat převařenou vodu.
Jak je to s vývarama? Např. gaps je doporučuje a zase tu někde pan Jarda píše, že je to jed. Nebo to bylo myšleno třeba jen pro nemocné lidi?

Moc děkuji.

Autor:  Gamina [ pon čer 05, 2017 11:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Moc děkuji za odpověď. Jak je to prosím s polévkami? Zařadit do jídleníčku nebo ne? Jsem zmatená. Někde se doporučují zásadité zeleninové polévky, ale zase pan Jarda někde píše, že bychom neměli konzumovat převařenou vodu.
Jak je to s vývarama? Např. gaps je doporučuje a zase tu někde pan Jarda píše, že je to jed. Nebo to bylo myšleno třeba jen pro nemocné lidi?

Moc děkuji.

Pro nemocné lidi jsou vývary velmi vhodné. Záleží ale na tom, z jak kvalitního masa jsou - nejlepší jsou bio, pasená zvířata, která někdo zabil s minimem stresu. Taky záleží na způsobu přípravy. Někomu dělá špatně kolagen a musí mít vývar čistě z masa bez kostí a chrupavek. Jiný je přecitlivělý na konkrétní maso a vývary z něj nezvládá (což je častý případ u hovězího).

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

sparcoo píše:
Jak je to prosím s trávením tuku a fruktózy v ovocném salátů? Neblokuje tuk trávení a nekvasí to společně?

Rád bych přešel na vás živý jidelnicek. Momentálně jim SCD - jen vařené maso, zeleninu a tuky. Ovšem vždy po několika dnech se dostaví zácpa a musím se postit, také jsem šíleně zahleneny. I mi přijde že candide ta strava nevadí, neboť když si dám výjimečně jablko, projevy jsou daleko horší než drive.

Tuky a ovoce sice nekvasí nijak více než ovoce bez tuků, ale má to své výhody a nevýhody. Tuky brzdí spalování sacharidů, což může být výhodou z pohledu případné cukrovky a nevýhodou je horší trávení, ale zásadní problém v tom nevidím. Jinak ohledně té zácpy bych zvedl hořčík a nechal si zjistit hladinu TSH. Další možnost je moc vlákniny a málo tekutin, to vyrobí zácpu celkem spolehlivě.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Gamina píše:
Ta kyselinotvornost masa by měla být normálně měřitelná, pokud jsem to celé špatně nepochopila (což je taky možnost). Proč to ale všechny tak zajímá? Chápu, že jsou potraviny (třeba meloun), které jsou skvěle využitelné pro jednorázovou alkalizaci organismu a to může být hodně užitečné, ale jídlo je snad určené pro dodávání živin. Vyrovnávání acidobazické rovnováhy probíhá primárně dechem. Takže pokud člověk špatně dýchá - a většina lidí špatně dýchá - tak je udržování acidobazické rovnováhy v těle pomocí jídla jen taková berlička. Primární má být dýchání.

Proč se tady o tom tak vykecávám \":)\" Přírodní národy dýchaly zpravidla správně, takže nemuseli řešit nějakou zeleninu. U průměrného moderního člověka ale klidně může přebytek masa škodit, protože toho dělá špatně opravdu mnoho (stres, nedostatek pobytu na slunci, chybné dýchání, špatná výživa plodu v těhotenství, hormony ve vodě atd. atd.). Tím neříkám, že přebytek masa škodí všem \":)\" A když píšu přebytek, tak myslím konzumaci nad 300-500 g/ den. Ale někomu to uškodit určitě může a je důležité se řídit vnitřními pocity, pokud je má člověk spolehlivé \":)\"

Tak jistě, vydýchat se dá neskutečný bordel ve stravě, chce to hodně pohybu na čerstvém vzduchu a člověk diety řešit prakticky nemusí.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

sparcoo píše:
Ještě mne napadlo. Nemohou mi dělat problém s trávením (zácpa) tuky? Přijde mi take, že po jídle s tuky se se mi spustí hodně hleny.

Tuky obecně kadění spíše zlepšují, je to podle úsloví "Kdo maže, ten jede".

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Jardo, prosím Vás, uvádíte, že jíte:

Snídaně:
jablko, banán, pomeranč, kiwi, případně jiné sezónní ovoce. Přidáme trochu borůvek, malin, nebo jiných lesních plodů, přimícháme pár dobře omytých rozinek, či jiného sušeného ovoce, Přimícháme 1 – 2 polévkové lžíce čerstvě mletého máku nebo sezamu, 1 polévkovou lžíci strouhaného kokosu, 1 ks paraořechu, 10 ks mandlí, nebo lískových oříšků, nebo půlek vlašských ořechů. Ne všechno, pouze jednu z možností.

Nezdá se mi to ohledně dělené stravy a někde jste psal, že není dobré míchat různé druhy ořechů. Vy nedodržujete dělenou stravu? Mák, sezam, kokos a ořechy - není to těžce stravitelné?
Moc děkuji.


Myslíte, že mi také budou stačit pouze 3 jídla denně + 2 odštavněné štávy, když mám adrenální únavu?
Moc děkuji.


Ještě se chci zeptat ,když budu jíst zeleninu např. s masem, někde jsem četla, že se má sníst nejdříve zelenina a až potom maso, že zelenina se rychleji tráví a maso déle, proto se to má jíst takto. Když se to prý sní najednou, tak se ta zelenina budu trávit stejně dlouho jako maso?

Pokud ani nedokážete přečíst co jsem napsal tak to máte opravdu neřešitelný problém, přečtěte si to ještě několikrát, možná to pochopíte jak jsem to myslel.
Na adrenální únavu se má jíst hodně a každé 2-3 hodiny tedy to určitě stačit nebude. Šťávy navíc ochlazují, což tento problém ještě zhoršuje.
Zelenina s masem se tráví velice dobře tak i tak, tedy záleží na vás co vám více vyhovuje.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Jak to Pane Jardo prosím myslíte:

Také by se mělo jíst nejdříve jídlo syrové a teprve poté vařené, aby se předešlo leukocytóze, kterou vařené jídlo vyvolává, jako reakci na nepřirozenou stravu.

To znamená, že každé ráno si mám dát jako první jídlo syrové a potom mohu jíst vařené. Nebo to myslíte tak, že uplně každé jídlo za den musí začínat něčím syrovým? Třeba před snídaní, obědem, večeří a svačinama si musím dát ovoce nebo zeleninu nebo něco jiného syrového?
Děkuji.

Je to vhodné, ale ve vašem případě ne zrovna ideální protože adrenální únava vyžaduje stravu hutnou, což syrová strava není.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Pane Jardo prosím Vás, myslela jsem si, že dušená zelenina např. v zimě je vhodná. Píšete, že dušená zelenina je k ničemu a dokonce i jako zdroj vlákniny je nevhodná, nečistí totiž hleny ze střevní stěny a jen tvoří objem.
Jaká je tedy vhodná úprava zeleniny v zimě?
Moc děkuji.

Ve vašem případě je tepelně upravená zelenina ideální jídlo.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Pane Jardo,
prosím Vás, pijete kokosové mléko? Pokud ano, jaké? Kupované nebo doma vyrobené? Nevím, zdali je zdravé a zdali ho zařadit do jídelníčku.

Moc děkuji.

Příležitostně ano a pouze doma vyrobené, klidně ho můžete občas dávat.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Jak konzumujete prosím vás luštěniny? Pouze naklíčené nebo i vařené např. hrachovou kaši? Nebo to střídáte? U vařených luštěnin se zničí enzymy atd., tak nevím, jestli má cenu je konzumovat vaření.

Moc děkuji.

Vy se tak dlouho budete vrtat v nepodstatných věcech až vám s toho vznikne neřešitelný problém. Neřešte stále kraviny a zaměřte se na ty podstatné věci. Naklíčené luštěniny vy podle mě vůbec nestrávíte a řešit je tedy nemusíte. Navíc zkoumat jak a proč dělám věci já nemá žádnou zásadní hodnotu pro to jak to bude fungovat vám, každý organizmus je jiný a má jiné možnosti.

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 12:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

krasnagadgetka píše:
Moc děkuji za odpověď. Jak je to prosím s polévkami? Zařadit do jídleníčku nebo ne? Jsem zmatená. Někde se doporučují zásadité zeleninové polévky, ale zase pan Jarda někde píše, že bychom neměli konzumovat převařenou vodu.
Jak je to s vývarama? Např. gaps je doporučuje a zase tu někde pan Jarda píše, že je to jed. Nebo to bylo myšleno třeba jen pro nemocné lidi?

Moc děkuji.

Už asi po stopadesáté vám zopakuji že každému sedí něco jiného a bez toho že si to vyzkoušíte se dál stejně nedostanete. Neexistuje jednotný a neomylný postup použitelný pro všechny. Hutné polévky ve vašem případě fungovat mohou.

Autor:  krasnagadgetka [ pon čer 12, 2017 12:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Alopat píše:
Kokosové mléko se vyrábí z mladého kokosu, který prodávají v Tescu nebo je lepší již zralý za třetinovou cenu?
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ ... 1130830755

Děkuji, ten vůbec neznám. \":o\" Mohl byste mi prosím napsat jak se to kokosové mléko vyrábí?


Děkuji.

Stránka 8188 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/