Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=415
Stránka 83122

Autor:  pv33 [ ned dub 07, 2013 11:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Elkimek píše:
4 lžíce patlanice k snídani nenzí špatně. Máš představu kolik surovin měsíčně takhle spotřebuješ když máš takovouhle snídani každé ráno? Kolik oleje a kolik tvarohu/sýru/brynzy?

děkuju \":)\"

Nejsou to 4 lzice patlanice, ale samotneho oleje. Kolik surovin mesicne lze znasobit, obcas nemam rano cas na pripravu, ale minimalne 20x meicne to delam, takze minimalne 80 lzic lneneho oleje 20 vanicek tvarohu (250 ml) plus lneny seminka a ovoce, pokud ho mam.

Autor:  Elkimek [ ned dub 07, 2013 11:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Aha, někde se tu psalo že samotnnej lněnej oleje bez kombinace se siranama může být dost nebezpečnej \":)\" A pokud jsem to pochopil správně, tak samotnej lněnej olej ti sice dodá omega 3 ale jen do určitých míst a celkem omezeně ale v kombinaci s tvarohem či něčim jinym s obsahem síranů ho dokáže dostat do míst v těle, kam se jinak nedostane.

Jakej používáš tvaroh?

Autor:  pv33 [ pon dub 08, 2013 10:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Elkimek píše:
Aha, někde se tu psalo že samotnnej lněnej oleje bez kombinace se siranama může být dost nebezpečnej \":)\" A pokud jsem to pochopil správně, tak samotnej lněnej olej ti sice dodá omega 3 ale jen do určitých míst a celkem omezeně ale v kombinaci s tvarohem či něčim jinym s obsahem síranů ho dokáže dostat do míst v těle, kam se jinak nedostane.

Jakej používáš tvaroh?

Psalo se to tu, ze samotnej olej muze byt nebezpecnej. Ale Budwigova psala jen neco jako ze samotny olej muze byt kontraproduktivni a muze zpusobit prujem, a to bych nebral jako velky problem.
Ja pouzivam http://www.chemievjidle.cz/tvaroh/milko ... e-mlekarny, tim nechci rict, ze to doporucuju, urcite by bylo lepsi neco v BIO kvalite.

Autor:  Elkimek [ pon dub 08, 2013 12:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Díky.

Jinac, odepsali mi ze Syrexu, kilo ovci brynzy za 6,65€, což je supr cena \":)\"

Jak kdo řešíte uskladńování oleje? Přemýšlím, když vemu 5L od agroelu, můžu si je zmrazit v 20ti 250ml skleněnejch tmavejch lahvích, a rozmrazovat vždy jen na novou várku patlanice. Lahve i uzávěrama a poštovnym vyjdou na cca 500kč.

Autor:  prokera [ pon dub 08, 2013 1:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Elkimek píše:
Díky.

Jinac, odepsali mi ze Syrexu, kilo ovci brynzy za 6,65€, což je supr cena \":)\"

Jak kdo řešíte uskladńování oleje? Přemýšlím, když vemu 5L od agroelu, můžu si je zmrazit v 20ti 250ml skleněnejch tmavejch lahvích, a rozmrazovat vždy jen na novou várku patlanice. Lahve i uzávěrama a poštovnym vyjdou na cca 500kč.

To máte levnější a odolnější plastové lahve od vody. Dostanou se i menší než půllitrové.

Autor:  Elkimek [ pon dub 08, 2013 1:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

A nevadí ten plast tomu oleji? \":)\"

Autor:  pokora [ pon dub 08, 2013 8:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Deane píše:
Načo tie semienka mlieť? Však obyčajný tyčkový mixér mi ich rotseká na cimpr-campr.

Taky to řeším tyčákem, nejprve dle receptu mix kefíru s olejem, pak přidám semínka. Časově i manipulační úspornější by byla varianta mixovat vše zároveň, ale Budwig důrazně doporučovala mixování nejdříve samotného oleje s tvarohem a semínka až pak. Nedokážete někdo blíže vysvětlit, proč?

Autor:  pv33 [ pon dub 08, 2013 9:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

pokora píše:
Taky to řeším tyčákem, nejprve dle receptu mix kefíru s olejem, pak přidám semínka. Časově i manipulační úspornější by byla varianta mixovat vše zároveň, ale Budwig důrazně doporučovala mixování nejdříve samotného oleje s tvarohem a semínka až pak. Nedokážete někdo blíže vysvětlit, proč?

Protoze nejdulezitejsi na te smesi je aby se dokonale smichal olej s tvarohem. Ten zbytek uz se s tim muze smichat klidne lzici, na tom uz moc nezalezi. Ale kdyz se to tam napatla vsechno najednou, tak se treba olej s tvarohem tak dobre nespoji. Nevim, pro mne neni problem dodrzet ten navod Na seminka mam mlynek na kafe, tak je mixuju zvlast. Fakt je, ze me ani nenapadlo, ze by je tycak udelal tak najemno jako ten mlynek.

Autor:  dushan74 [ pon dub 08, 2013 11:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

pv33 píše:
Protoze nejdulezitejsi na te smesi je aby se dokonale smichal olej s tvarohem. Ten zbytek uz se s tim muze smichat klidne lzici, na tom uz moc nezalezi. Ale kdyz se to tam napatla vsechno najednou, tak se treba olej s tvarohem tak dobre nespoji. Nevim, pro mne neni problem dodrzet ten navod Na seminka mam mlynek na kafe, tak je mixuju zvlast. Fakt je, ze me ani nenapadlo, ze by je tycak udelal tak najemno jako ten mlynek.

Som presvedčený o tom že tyč. mixér to naraz nezvládne.
Tiež ako prvé vymiešam olej a tvaroh, potom pridám
namlete semeno z kavomlynka.

Autor:  ganesa [ úte dub 09, 2013 5:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Elkimek píše:
... Jak kdo řešíte uskladńování oleje? ...

Je fakt že lněný olej rychle žlukne i v chladničce při +3stC. SP nedělám denně, musel bych to hlídat. Třeba i takový rybí olej (Jecoris aselli oleum) vydrží v chladničce mnohem dýl. Řeším to tak, že 5l kanystr s lněným olejem mám v mrazáku, tam vydrží hodně dlouho. Má tam pastovitou konzistenci asi jako sádlo. Podle potřeby si z něj odeberu a zase ho vrátím do mrazáku. K tomu odebírání se mi výborně hodí vykrajovač jádřinců. Zatlačím, pootočím, vytáhnu pár válečků tuku, je to hned. Neměřím to na lžíce, používám citlivější kuchyňské váhy, přidávám rovnou do mixeru. Nemusím pak hlídat žluknutí oleje v chladničce. Až je ztuhlý olej hodně děravý, stačí ho nechat roztát a vrátit zase do mrazáku.

Přílohy:
P1020060(100dpi).jpg
P1020060(100dpi).jpg [ 49.14 KiB | Zobrazeno 11350 krát ]

Autor:  prokera [ úte dub 09, 2013 6:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Elkimek píše:
A nevadí ten plast tomu oleji? \":)\"

Plast nevadí;) - já to skladuji jedině takto a myslím, že zdaleka nejsem jediná...

Autor:  Jarda [ čtv dub 11, 2013 8:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

michalek píše:
Zdravím pane Jardo ješte jeden dotaz ,mohu uživat sirnou patlaninu když mám a bojuji s kandidozou???Moc děkuji za váš čas a odpověd,trapi mě žaludek bilarni reflux jedu HCL od vás atd ,vím že lně ny olej a lněne seminko je na gastritidu vyborná věc ale mám kandidozu tak si nejsem jist zda sirna patlanina ji ješte nezhoršuje..........

Ono je to jak u koho, obecně zánětlivé problémy utlumuje, ale ten koho zahleňuje by si měl dávat pozor. Naprosté většině lidí tedy spíše pomáhá, ale výjimky se pochopitelně vyskytují.

Autor:  Jarda [ čtv dub 11, 2013 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

EvaNe píše:
Pane Jardo, mám dotaz ad sirná patlanina:
vím že základ je lněný olej, jeho účinky + fungování v rámci patlaniny je mi zcela jasné, používám už delší dobu, vše ok. Chci se zeptat, zda by bylo možno použít místo lněného bodlákový olej (agro el - bodlákový olej "ze světlice barvířské"). Zda to celé bude fungovat stejně, podobně, případně proč by to nefungovalo. Ptám se čistě z praktického hlediska - kvůli trvanlivosti a trochu lepší chuti (+ mám pocit, že Lysebeth někde psal o světlicovém oleji jako možné alternativě).

Díky, Eva

P.S. pokud už zde někde odpověď zazněla, tak se omlouvám, na vyhledávání "bodlákový" a "světlicový" mi nic relevantního nevypadlo.

To fungovat nemůže, ten olej má naprosto jiné složení mastných kyselin.

Autor:  Jarda [ čtv dub 11, 2013 9:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

ganesa píše:
Je fakt že lněný olej rychle žlukne i v chladničce při +3stC. SP nedělám denně, musel bych to hlídat. Třeba i takový rybí olej (Jecoris aselli oleum) vydrží v chladničce mnohem dýl. Řeším to tak, že 5l kanystr s lněným olejem mám v mrazáku, tam vydrží hodně dlouho. Má tam pastovitou konzistenci asi jako sádlo. Podle potřeby si z něj odeberu a zase ho vrátím do mrazáku. K tomu odebírání se mi výborně hodí vykrajovač jádřinců. Zatlačím, pootočím, vytáhnu pár válečků tuku, je to hned. Neměřím to na lžíce, používám citlivější kuchyňské váhy, přidávám rovnou do mixeru. Nemusím pak hlídat žluknutí oleje v chladničce. Až je ztuhlý olej hodně děravý, stačí ho nechat roztát a vrátit zase do mrazáku.

To je zajímavý nápad.

Autor:  q:o) [ sob dub 13, 2013 10:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli může sirná patlanice nebezpečně snižovat TK. Dávám si ji každý den už dlouhou dobu (tvaroh nebo kefír + 2-3 lžíce lněného oleje a 2 lžíce semínek) a nedávno jsem zjistila, že TK je pod 90 / 60
Moc děkuji za odpovědi

Stránka 83122 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/