Deane píše:
Ja som bol vyslovene masožravec, pracoval som na šachte, konkrétne na ČSM, tam čo bol ten výbuch, vtedy som si stravu bez masa nevedel predstaviť. Raz mi doktorka povedala že mám ztukovatenú pečeň, aby som držal diétu. Prestal som jesť hovädzie aj bravčové, jem hydinu a hlavne ryby. 7 rokov dozadu som bol na kolonoskopii a odstránil mi nejaké polypy a jeden nádorček o veľkosti višne. Tak som zaradil ráno sírnu patlaninu, inak som sa stravoval ďalej bez hovädzieho a bravčového. Po 5-tich rokoch som bol znova na kolonoskopii a mal som to čisté. Ako som šiel na dôchodok som sa pokúšal zaradiť do stravy nejaké vitariánske prvky, napr. ráno konopno-mandľové mlieko s ľanovým semenom, striedal som mandle s kešu, no očividne mi to nerobí moc dobre. Mávam dosť podráždené črevo, niekedy ma páli okolo konečníka. Problém mám aj pri zvýšenej fyzickej námahe, neviem to ani nazvať, v bruchu také pnutie, riedku stolicu aj keď väčšinou 1x za deň, niekedy 2x. Kedysi som mohol pojesť hocičo a okrem zácpy som nemal žiaden problém. Na pravej strane v bruchu mávam taký tlak, vždy si to ľahko masírujem. Gastroenterológ ktorý má dobré meno, je považovaný za odborníka mi robil aj sono a povedal že mám všetko ok, teda povedal som mu že sa snažím vynechať lepok a on mi povedal že to je dobre a že aby som aj mlieko vynechal. Tak preto chcem skúsiť niektoré veci vynechať čo v tejto strave zakazujú. Zajtra idem kúpiť tú adzuky, som zvedavý.
Tak vyzkoušením těch doporučení pochopitelně nic pokazit zásadně nejde a pokud vám to nesedne není problém řešit něco jiného. Jak vám píše členka ZDENINA těch faktorů je více a je klidně možné že co vám sedne v zimním období vám vůbec nemusí sedět v období letním.