Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1528 |
Stránka 2 z 2 |
Autor: | stopNWO [ čtv pro 15, 2011 2:36 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne |
Drevo ma prirodzene antibakterialne schopnosti. Pokial ide o mastnotu, nebojte sa pouzit slabsi vodny roztok NaOH. Ma ohromne odmastovacie ucinky a prenika velmi hlboko v poreznych materialoch( molekula je velmi mala a preto prenika aj tam, kam sa ine vobec nedostanu). Pouziva sa aj pri restaurovani stareho dreva, ktore zbavi cervotocov a da mu nadych novoty. Roztok treba zahriat aspon na teplotu 60-80°C. Plati, ze cim vyssia teplota NaOH, tym lepsi odmastovaci ucinok. Odmastenie prebehne do cca 10-15 minut. Po tejto procedure by mala prebehnut este kratka neutralizacia a ta spociva v ponoreni do cistej vody, pricom je dobre primiesat nieco, co vytvori mierne kysle prostredie...ocot, kyselina citronova atd. Silnejsi roztok NaOH odporucam hlavne na cistenie starej zapecenej mastnoty na sklenenych a keramickych pekacoch a misach. Neexistuje nic ucinnejsie na ten lepkavy speceny sajrajt. Pouzit treba ochranne rukavice a chranit tvar. Ide o leptavu latku. Pripadne pred pouzitim si dokladne nastudujte S, R a H vety ohladom danej latky. Neutralizacia je povinnostou a tiez to nerobte casto, pretoze dopad na prirodu nie je zrovna pozitivny. EDIT: omylom som napisal N vetu a ma to byt R veta! + pridanie dalsich informacii: R vety: R35: Sposobuje tazke poleptanie S vety: S1: Uchovavajte uzamknute S2: Uchovavajte mimo dosahu deti S26: Pri zasiahnuti oci okamzite dokladne vyplachnite vodou a vyhladajte lekarsku pomoc S37: Pouzivajte vhodne ochranne rukavice S38: V pripade nedostatocneho vetrania pouzivajte vhodne vybavenie pre ochranu dychacich organov S39: Pouzivejte osobne ochranne prostriedky pre oci a tvar S45: V prípadě nehody, alebo ak sa necitite dobre, okamzite vyhladejte lekarsku pomoc (ak je mozne, ukazte toto oznacenie) H vety: H314: Sposobuje tazke poleptanie koze a poskodenie oci. ........ Z mojej praxe. Treba chranit havne oci. Pripadne poleptanie ruk sa da velmi uspesne umyt vodou a bez nasledkov. Dolezite je po styku z roztokom co najrychlejsie neutralizovat. Obycajny priemerny clovek, ktory pri praci premysla a nie je zbrkly, nemal by mat s pouzitim problem. Nepouzivat na teflonove a smaltovane povrchy! Slabsie roztoky na drevo, silnejsie na sklo, keramiku a vyrobky z polymeru. Pozor! pri dlhsom posobeni NaOH v skle docielite aj jeho nepatrne leptanie, nasledkom coho sklo zmatnie.. tych 15 - 20 minut max tomu ale neublizi. |
Autor: | Jarda [ čtv pro 15, 2011 9:46 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne |
stopNWO píše: Drevo ma prirodzene antibakterialne schopnosti. Pokial ide o mastnotu, nebojte sa pouzit slabsi vodny roztok NaOH. Ma ohromne odmastovacie ucinky a prenika velmi hlboko v poreznych materialoch( molekula je velmi mala a preto prenika aj tam, kam sa ine vobec nedostanu). Pouziva sa aj pri restaurovani stareho dreva, ktore zbavi cervotocov a da mu nadych novoty. Roztok treba zahriat aspon na teplotu 60-80°C. Plati, ze cim vyssia teplota NaOH, tym lepsi odmastovaci ucinok. Odmastenie prebehne do cca 10-15 minut. Po tejto procedure by mala prebehnut este kratka neutralizacia a ta spociva v ponoreni do cistej vody, pricom je dobre primiesat nieco, co vytvori mierne kysle prostredie...ocot, kyseina citronova atd. Silnejsi roztok NaOH odporucam hlavne na cistenie starej zapecenej mastnoty na sklenenych a keramickych pekacoch a misach. Neexistuje nic ucinnejsie na ten lepkavy speceny sajrajt. Pouzit treba ochranne rukavice a chranit tvar. Ide o leptavu latku. Pripadne pred pouzitim si dokladne nastudujte S a N vety ohladom danej latky. Neutralizacia je povinnostou a tiez to nerobte casto, pretoze dopad na prirodu nie je zrovna pozitivny. To máte pravdu, jde o výborný postup, ale rozhodně to není pro amatéry, poleptání je dost reálné. |
Stránka 2 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |