Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1528
Stránka 22

Autor:  stopNWO [ čtv pro 15, 2011 2:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne

Drevo ma prirodzene antibakterialne schopnosti. Pokial ide o mastnotu, nebojte sa pouzit slabsi vodny roztok NaOH. Ma ohromne odmastovacie ucinky a prenika velmi hlboko v poreznych materialoch( molekula je velmi mala a preto prenika aj tam, kam sa ine vobec nedostanu). Pouziva sa aj pri restaurovani stareho dreva, ktore zbavi cervotocov a da mu nadych novoty. Roztok treba zahriat aspon na teplotu 60-80°C. Plati, ze cim vyssia teplota NaOH, tym lepsi odmastovaci ucinok. Odmastenie prebehne do cca 10-15 minut. Po tejto procedure by mala prebehnut este kratka neutralizacia a ta spociva v ponoreni do cistej vody, pricom je dobre primiesat nieco, co vytvori mierne kysle prostredie...ocot, kyselina citronova atd.

Silnejsi roztok NaOH odporucam hlavne na cistenie starej zapecenej mastnoty na sklenenych a keramickych pekacoch a misach. Neexistuje nic ucinnejsie na ten lepkavy speceny sajrajt. Pouzit treba ochranne rukavice a chranit tvar. Ide o leptavu latku. Pripadne pred pouzitim si dokladne nastudujte S, R a H vety ohladom danej latky. Neutralizacia je povinnostou a tiez to nerobte casto, pretoze dopad na prirodu nie je zrovna pozitivny.

EDIT: omylom som napisal N vetu a ma to byt R veta! + pridanie dalsich informacii:

R vety:

R35: Sposobuje tazke poleptanie

S vety:

S1: Uchovavajte uzamknute
S2: Uchovavajte mimo dosahu deti
S26: Pri zasiahnuti oci okamzite dokladne vyplachnite vodou a vyhladajte lekarsku pomoc
S37: Pouzivajte vhodne ochranne rukavice
S38: V pripade nedostatocneho vetrania pouzivajte vhodne vybavenie pre ochranu dychacich organov
S39: Pouzivejte osobne ochranne prostriedky pre oci a tvar
S45: V prípadě nehody, alebo ak sa necitite dobre, okamzite vyhladejte lekarsku pomoc (ak je mozne, ukazte toto oznacenie)

H vety:

H314: Sposobuje tazke poleptanie koze a poskodenie oci.

........

Z mojej praxe. Treba chranit havne oci. Pripadne poleptanie ruk sa da velmi uspesne umyt vodou a bez nasledkov. Dolezite je po styku z roztokom co najrychlejsie neutralizovat. Obycajny priemerny clovek, ktory pri praci premysla a nie je zbrkly, nemal by mat s pouzitim problem.

Nepouzivat na teflonove a smaltovane povrchy! Slabsie roztoky na drevo, silnejsie na sklo, keramiku a vyrobky z polymeru. Pozor! pri dlhsom posobeni NaOH v skle docielite aj jeho nepatrne leptanie, nasledkom coho sklo zmatnie.. tych 15 - 20 minut max tomu ale neublizi.

Autor:  Jarda [ čtv pro 15, 2011 9:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Strouhat zeleninu a ovoce, ano či ne

stopNWO píše:
Drevo ma prirodzene antibakterialne schopnosti. Pokial ide o mastnotu, nebojte sa pouzit slabsi vodny roztok NaOH. Ma ohromne odmastovacie ucinky a prenika velmi hlboko v poreznych materialoch( molekula je velmi mala a preto prenika aj tam, kam sa ine vobec nedostanu). Pouziva sa aj pri restaurovani stareho dreva, ktore zbavi cervotocov a da mu nadych novoty. Roztok treba zahriat aspon na teplotu 60-80°C. Plati, ze cim vyssia teplota NaOH, tym lepsi odmastovaci ucinok. Odmastenie prebehne do cca 10-15 minut. Po tejto procedure by mala prebehnut este kratka neutralizacia a ta spociva v ponoreni do cistej vody, pricom je dobre primiesat nieco, co vytvori mierne kysle prostredie...ocot, kyseina citronova atd.

Silnejsi roztok NaOH odporucam hlavne na cistenie starej zapecenej mastnoty na sklenenych a keramickych pekacoch a misach. Neexistuje nic ucinnejsie na ten lepkavy speceny sajrajt. Pouzit treba ochranne rukavice a chranit tvar. Ide o leptavu latku. Pripadne pred pouzitim si dokladne nastudujte S a N vety ohladom danej latky. Neutralizacia je povinnostou a tiez to nerobte casto, pretoze dopad na prirodu nie je zrovna pozitivny.

To máte pravdu, jde o výborný postup, ale rozhodně to není pro amatéry, poleptání je dost reálné.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/