Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Probiotika
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1634
Stránka 23

Autor:  Jednorazovy_Nick [ pon dub 22, 2019 12:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Takze nakoniec to bude mozno tak, ze najbezpecnejsou variantou prijmu probiotickych bakterii bude mozno prave to dostatocne skysnute mlieko (napr. 5dcl rano nalacno) ? ... Lebo to je prevereny, prirodny produkt...BEZ AKYCHKOLVEK ZASAHOV, akurat je surovd mlieko ponechane casu, ako napr. ked sa upecie celozrny kvaskovy chlieb a necha sa 2-3 dni odlezat, aby bol zdraviu prospesnejsi...
Vyzera to tak, ze bezpecne (AK MA CLOVEK VEDOMOSTI) sa daju suplementovat BUD prirodzene potraviny typu korenin a bylin, alebo jednotlive vitaminy a mineraly... Pre veci typu "izolovane probioticke kmene", MMS, izolovane samotne enzymy (nejake exotickejsie, ktore sa ani nenachadzaju v potravinach), izolovane samotne latky (kumarin, piperin, a mnoho mnoho dalsich) to zjavne neplati...

Vyzera to tak, ze priroda nema rada komplikovane veci, a zaujatie len jednym smerom (liecba len tela).... Vzdy sa ma sucasne riesit ako zdravie tela, tak duse. A tymi najprirodzenejsimi prostriedkami (mozno s vynimkou izolovanych mineralov a vitaminov, ked je problem v ich akutnom nedostatku)...

Autor:  Jarda [ pon dub 22, 2019 2:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Jednorazovy_Nick píše:
Takze nakoniec to bude mozno tak, ze najbezpecnejsou variantou prijmu probiotickych bakterii bude mozno prave to dostatocne skysnute mlieko (napr. 5dcl rano nalacno) ? ... Lebo to je prevereny, prirodny produkt...BEZ AKYCHKOLVEK ZASAHOV, akurat je surovd mlieko ponechane casu, ako napr. ked sa upecie celozrny kvaskovy chlieb a necha sa 2-3 dni odlezat, aby bol zdraviu prospesnejsi...
Vyzera to tak, ze bezpecne (AK MA CLOVEK VEDOMOSTI) sa daju suplementovat BUD prirodzene potraviny typu korenin a bylin, alebo jednotlive vitaminy a mineraly... Pre veci typu "izolovane probioticke kmene", MMS, izolovane samotne enzymy (nejake exotickejsie, ktore sa ani nenachadzaju v potravinach), izolovane samotne latky (kumarin, piperin, a mnoho mnoho dalsich) to zjavne neplati...

Vyzera to tak, ze priroda nema rada komplikovane veci, a zaujatie len jednym smerom (liecba len tela).... Vzdy sa ma sucasne riesit ako zdravie tela, tak duse. A tymi najprirodzenejsimi prostriedkami (mozno s vynimkou izolovanych mineralov a vitaminov, ked je problem v ich akutnom nedostatku)...

To by platilo za předpokladu že budete normálně žít a normálně jíst což si v místních podmínkách vůbec nedovedu představit. Spotřeba všeho je vlivem stálého stresu nesrovnatelně vyšší než u normálně žijícího člověka a potraviny šmejdové bez potřebných nutrientů a dohromady to znamená velký problém.

Autor:  Xion [ pon dub 22, 2019 5:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Rozkladaju enzymy, ktore rozkladaju bielkoviny (bromelin, papain, ten v kiwi...) aj probiotika v zaludku/ traviacej sustave?
Priklad, dam si bryndzu spolu s papajou. Papain urychli travenie bryndze, lebo rozklada bielkoviny v zaludku. Ale nezabija aj prospesne bakterie v bryndzi (poprippade jogurte), tie maju tiez bielkovinovy obal, nie? Existuje nejaka studia, ktora by to potvrdzovala, respektive, aky je vas odhad? (Alopat and spol)

Autor:  Jednorazovy_Nick [ pon dub 22, 2019 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Xion : jest bryndzu s papajou ci kiwi je podla mna uz blbnutie.... Co tym chces docielit ? ... Asi si zacinas uvedomovat, ze jedno jedlo denne nie je pre cloveka najlepsia cesta.... Ako som si to uvedomil ja \

Autor:  Xion [ pát dub 26, 2019 8:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

[quote="Jednorazovy_Nick":2dy1b9hm]Xion : jest bryndzu s papajou ci kiwi je podla mna uz blbnutie.... Co tym chces docielit ? ... Asi si zacinas uvedomovat, ze jedno jedlo denne nie je pre cloveka najlepsia cesta.... Ako som si to uvedomil ja \

Autor:  Jednorazovy_Nick [ sob dub 27, 2019 1:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Xion píše:
...(...)...Nachadzam recepty ako to vylepsit (napriklad, ked si das ako pol jedlo kiwi/ananas, a do toho prihodis 5 gramov bryndze, nenarusi to travenie ovocia, a tie enzymi pomozu ten kusok bryndze rozlozit super-rychlo... otazne len je, ci to nepozabija aj probiotika).

No veď to... Preto vidím ako lepší nápad dať si radšej 20g bryndze (keď sa bavíme o bryndzi) rozmiešanej v 200ml vody, vypi to nalačno hoci hneď po prebudení, a ani to nepočítaj za jedlo... Bryndza má na 100g okolo 20g tukov a 20g bielkovín, 4g tukov spolu so 4g bielkovín ani nenaštartujú trávenie....HLAVNE, keď to ešte bude v tekutom stave...

Autor:  Xion [ ned kvě 05, 2019 2:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Jednorazovy_Nick píše:
No veď to... Preto vidím ako lepší nápad dať si radšej 20g bryndze (keď sa bavíme o bryndzi) rozmiešanej v 200ml vody, vypi to nalačno hoci hneď po prebudení, a ani to nepočítaj za jedlo... Bryndza má na 100g okolo 20g tukov a 20g bielkovín, 4g tukov spolu so 4g bielkovín ani nenaštartujú trávenie....HLAVNE, keď to ešte bude v tekutom stave...

To robim obcas tiez, ale este s mensim mnozstvom bryndze (cca 5-10gramov), spolu s par susenych hrozienok (s glukozou prezivaju probiotika v zaludku lepsie, plus vlaknina na ich rast v crevach). Volam to prirodna probioticka "tabletka". Takisto si obcas dam koreninu nalacno, ako skoricu, alebo ciernu rascu, ci trochu rozzuvaneho kminu, tiez to nezapocitavam za jedlo. Travenie to nestartuje, mam to roky odskusane, telo je mudre a pochopi, ze sa jedna o miniaturne mnozstvo niecoho a nevyvola poplach ako ked sa nahadzes velkym mnozstvom jedla. To je prave dobre, na tomto stravovani, ze mas vacsinu dna post a prazdny zaludok, a mozes sypat zaradom vsetko mozne, co lepsie funguje nalacno. Dalsia zdravotna vyhoda. V podstate ked sa je vecer, tak od rana do neskoreho poobedia mozes sypat tieto veci. Takisto je dobre rozzuvat 10-20g dynovych semienok (to uz mierne nastartuje travenie, ale nic vazne... tiez to nezapocitavam za jedlo), aby to paralyzovalo parazity, a neskor mozes dat palinu, funguje to lepsie.

Autor:  eliota [ ned zář 29, 2019 10:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

dobry večer, je tu nejaké odporúčanie ktoré teda probiotika kupovat a ktorým sa naopakvyhnut ? prípadne existuje nejaký návod ako správne určiť ktoré probiotikum má dobrý / negatívny vplyv ?

dakujeme

Autor:  Jarda [ pon zář 30, 2019 7:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

eliota píše:
dobry večer, je tu nejaké odporúčanie ktoré teda probiotika kupovat a ktorým sa naopakvyhnut ? prípadne existuje nejaký návod ako správne určiť ktoré probiotikum má dobrý / negatívny vplyv ?

dakujeme

Určit se to od oka nedá to by jste musela znát stav poměru vaší imunity TH1 proti TH2 a dle toho pak vybírat konkrétní kmeny aby se stav rovnal do neutrálu. Probiotika vyráběná komerčně většinou obsahují takovou podivnou směsku která vlastně nic moc neřeší a muselo by se jich dávat obrovské množství které zase je pak neúnosně drahé. Lepší verze je prostě zařadit do stravy ve větším množství kvašené potraviny třeba brynza, kyselé zelí, kimchi, pickles a další s tím že i tyto je vhodné střídat nebo jíst v různých stupních zralosti. Například kimchi má třetí den kvašení naprosto jiné složení než 13 den kdy má bakteriální maximum a dále již pak četnost bakterií zase klesá, ale druhově se skladba stále mění a třeba 30 den má opět naprosto jiné složení, což platí i pro ostatní kysané výrobky tedy je to docela alchymie, ale určitě se vyplatí si s tím takto pohrát.

Autor:  pefi [ pon zář 30, 2019 9:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Další hledisko je podle toho jak jste na tom s histaminem - některá histamin zvyšují, jiná snižují, některá normalizují.

Existuje vazba mezi pribiotiky a histaminem.

Komu chutnají vývary, víno, sýry, běžné kefíry, ten má možná málo histaminu a pak mu budou prospívat kultury histamin produkující nebo histamin normalizující. Naopak ten kdo má histaminu přebytek, by se měl vyhýbat kulturám histamin produkujícím. Většina jogurtů a kefíru využívá kultury histamin produkující.

Různé zdroje mají informace různě, já jsem posbíral toto:

Histamin produkují: Lactobacillus casei, Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus thermophilus (?), Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus helveticus
Histaminově neutrální: Streptococcus thermophiles (?), Lactobacillus rhamnosus, sem patří zřejmě také Lacotobacilus reuteri
Histamin redukující: Bifidobacterium infantis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus rhamnosus (zejm. GG), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum .

Autor:  eliota [ pon zář 30, 2019 12:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

dakujem za odpovede, ano práve preto ze manzelka trpi histaminovou intoleranciou a niektore druhy ho stimuluju, niektoré nie.. tak ze ktoré mame vybrat a nikde nic nevieme najst a hlavne je problem lebo je na histamin velmi citliva :/

Autor:  Jarda [ pon zář 30, 2019 1:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

eliota píše:
dakujem za odpovede, ano práve preto ze manzelka trpi histaminovou intoleranciou a niektore druhy ho stimuluju, niektoré nie.. tak ze ktoré mame vybrat a nikde nic nevieme najst a hlavne je problem lebo je na histamin velmi citliva :/

Pak by mělo pomoci zvednutí HCl a podívejte se do přiložené tabulky tam máte jaké brouky konkrétní kimchi kvašené v konkrétních podmínkách obsahuje.

Přílohy:
PubMed Central, Tabulka 2_ Přední mikrobiol. 2016; 7_ 1493. Zveřejněno online 26. září 28. doi_ 10.3389 _ fmicb.2016.01493.pdf [152.47 KiB]
706 krát

Autor:  pefi [ pon zář 30, 2019 2:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

eliota píše:
dakujem za odpovede, ano práve preto ze manzelka trpi histaminovou intoleranciou a niektore druhy ho stimuluju, niektoré nie.. tak ze ktoré mame vybrat a nikde nic nevieme najst a hlavne je problem lebo je na histamin velmi citliva :/

V tom případě by měla brát histaminově neutrální a histamin redukující:

Histaminově neutrální: Lactobacillus rhamnosus, sem patří zřejmě také Lacotobacilus reuteri
Histamin redukující: Bifidobacterium infantis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus rhamnosus (zejm. GG), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum.

Co se týče Streptococcus thermophiles, tak tam si zdroje odporují, stejně tak u Lactobacilus reuteri zdroje nebykly zcela jednoznačné, ale L, Reuteri by měl histamin normalizovat.

Většina jogurtů obsahuje L. bulgaricus a proto je lepší se jim vyhýbat a když tak si dělat jogurt doma vlastní a to z kultur, které mají správné složení.

Autor:  eliota [ stř říj 02, 2019 11:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

dakujeme znova este raz velmi pekne... existuje nejaky navod ako sa dostat z hista.intolerancie ? predpokladame ze len cistit črevo, doplnat probiotika, kyseliny hcl ... napada vas este nieco ako tomu pomoct ?dakujeme

Autor:  Jarda [ čtv říj 03, 2019 8:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

eliota píše:
dakujeme znova este raz velmi pekne... existuje nejaky navod ako sa dostat z hista.intolerancie ? predpokladame ze len cistit črevo, doplnat probiotika, kyseliny hcl ... napada vas este nieco ako tomu pomoct ?dakujeme

Dá se tlumit i pomocí bylin například mangosteen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12230104 .

Stránka 23 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/