Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Klíčení semen
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=344
Stránka 213

Autor:  Jindra [ úte črc 21, 2009 11:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jarda píše:
Jde o normální drogovou závislost, přičemž, jak jsem zde již psal, chleba je nejhůře odbouratelná droga co znám
Jasně, 40 let jím chleba, hodně jsem mu přivykl a je to věc, které se teď na vita stravě jaksi pořád nedokážu zbavit. Když už (ne denně), jím chléb celozrnný nebo knackebrot a je to pochoutka - nevím, kdy se chleba zbavím.
Taky si dělám chléb sám - naklíčím pšenici, pak ji zhomogenizuju, přidám trochu šrotu na zahuštění a udělám placky, které suším při 40 °C, mám tedy živý nepečený chléb. Není ale zdaleka tak dobrý jako pečený kupovaný, ach jo.

Autor:  Jarda [ úte črc 21, 2009 10:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jindra píše:
Tohle je pro mne velmi inspirující. O sobotách taky chodím do lesa dělat dřevo (jste fachman! Taky za den uděláme 8 metrů dřeva, ale ve dvou lidech... no býváme v lese v náročném terénu) a pořád ještě nemám úplně jasno, jak se při tak náročné fyzické práci stravovat, aby člověk vydržel při síle. Rozhodně zatím nevydržím makat bez jídla celý den, jak popisujete. Kam jsem zatím dospěl je: ráno čerstvá ovocná šťáva cca 3/4 litru, za hodinu dám dvě tři jablka a práce začíná. V průběhu práce vždy cca po hodině až hodině a půl pociťuji úbytek sil, tak dám jablko nebo banán (toto platí pro dopoledne i odpoledne). K obědu dám pět šest banánů (namačkáno vidličkou na kaši, přidán strouhaný kokos a špetka mleté skořice). Večer cestou z lesa tři čtyři jablka. Za celý takový den mi stačí jen cca dvě deci vody, žízeň nemám (stačí voda obsažená v ovoci, zelenině). Doma večer pak často chutě na sladké, takže hřeším (Miňonka, Tatranka, sušenka apod.), což chci odstranit.

No já to nedělám v lese, ale doma u baráku a mám to dřevo složené z korby nákladního auta naprosto přesně na šáhnutí za zadkem. To je potom o něčem jiném a taky neřežu kuláče, ale staré trámy ze staveb. Mám tam sice spoustu hřebíků, ale peru to i s nimi, pilu si tak po cca 1 hodině brousím a jinak se ničím nezdržuji.
Té šťávy ráno do sebe musíte dostat minimálně 1,5 litru a vhodná je právě ta kombinace s ořechovou vylisovanou směsí, je to mimořádný zdroj energie a zdraví. Bacha na to "přátelské oplatky" jsou velice nepřátelské k vašemu tělu a velice narušují acidobazickou rovnováhu i trávení.

Autor:  Jarda [ úte črc 21, 2009 10:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jindra píše:
Jasně, 40 let jím chleba, hodně jsem mu přivykl a je to věc, které se teď na vita stravě jaksi pořád nedokážu zbavit. Když už (ne denně), jím chléb celozrnný nebo knackebrot a je to pochoutka - nevím, kdy se chleba zbavím.
Taky si dělám chléb sám - naklíčím pšenici, pak ji zhomogenizuju, přidám trochu šrotu na zahuštění a udělám placky, které suším při 40 °C, mám tedy živý nepečený chléb. Není ale zdaleka tak dobrý jako pečený kupovaný, ach jo.

Zbavit se trvalé chuti na chléb, není prakticky možné, chuť mám i já, ale Vaše vědomí musí ustát svou nadřazenou roli nad tělem, pak to funguje.
Sušený chléb můžete vyzkoušet takto, rozemelte naklíčenou pšenici na strojku na maso, aby výsledek vypadal jako sekaná, potom si v mixéru udělejte pohankovou mouku, kterou to zahustíte a přidáte příchutě. Většinou česnek, skořici, nebo různá koření, je otázkou co Vám chutná, tak to vyzkoušejte. Poté se plátky velikosti kupovaného "polystyrénu" usuší a je to. Nyní již dlouhou dobu obilí nejím, ale dříve jsem takto vyráběl placičky velice často.

Autor:  Jindra [ stř črc 22, 2009 8:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jarda píše:
Sušený chléb můžete vyzkoušet takto, rozemelte naklíčenou pšenici na strojku na maso, aby výsledek vypadal jako sekaná, potom si v mixéru udělejte pohankovou mouku, kterou to zahustíte a přidáte příchutě
Jardo moc Vám děkuji za radu, to samozřejmě vyzkouším, zatím, než obilovinám odvyknu. Děkuji!

Autor:  Xion [ sob srp 08, 2009 12:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Pri kliceni ma znervoznuju dve veci, preto sa Vas opytam, ake sitko pouzivate? Ja pouzivam kovove, do ktoreho vysypem klicky... kym su este nevyklicene, je to v pohode, avsak ked su vyklicene, ten kov akoby z nich trhal supky a aj tie vyhonky ostavaju zachytene v medzerach. Pouzivate sitko z umelej hmoty?

Dalsia vec je, ze do zavaraninovej flase sa z toho sitka pomerne tazko vysypavaju, po preplachovani. Ma proste uzke hrdlo. Z tohto pohladu by sa viac hodila nejaka miska, len cim by sa to potom prikrylo?

Este sa chcem opytat, ako to myslite s tou rovnomernou vrstvou, ja ked klicim na cely tyzden, tak po vykliceni je mungo do polovice zavaraninovej flase. To znamena, ze tie klicky uplne na spodu su doslova "udusene". Nevadi to? Alebo je vhodnejsie dat ich len do vrstvy vysokej 1-2 cm? Potom by sa ale zisla nejaka nadoba z dnom co ma velku plochu.

Autor:  Jarda [ sob srp 08, 2009 9:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Xion píše:
Pri kliceni ma znervoznuju dve veci, preto sa Vas opytam, ake sitko pouzivate? Ja pouzivam kovove, do ktoreho vysypem klicky... kym su este nevyklicene, je to v pohode, avsak ked su vyklicene, ten kov akoby z nich trhal supky a aj tie vyhonky ostavaju zachytene v medzerach. Pouzivate sitko z umelej hmoty?

Dalsia vec je, ze do zavaraninovej flase sa z toho sitka pomerne tazko vysypavaju, po preplachovani. Ma proste uzke hrdlo. Z tohto pohladu by sa viac hodila nejaka miska, len cim by sa to potom prikrylo?

Este sa chcem opytat, ako to myslite s tou rovnomernou vrstvou, ja ked klicim na cely tyzden, tak po vykliceni je mungo do polovice zavaraninovej flase. To znamena, ze tie klicky uplne na spodu su doslova "udusene". Nevadi to? Alebo je vhodnejsie dat ich len do vrstvy vysokej 1-2 cm? Potom by sa ale zisla nejaka nadoba z dnom co ma velku plochu.

Hledáte v tom zbytečně problém a složitost, já na to nic nepoužívám a problém s tím nemám, nepotřebuji žádné sítko, cedím to skrz prsty a nic se mi nezachytává, ani neláme. Se sypáním zrn zpátky do sklenice také není problém, prostě jenom sklenici zase otočím, trochu s ní klepnu a zrna jsou kde mají být, dokonce i v rovnoměrné vrstvě. Do běžné zavařovačky nedávejte více jak 100 ml suchého stavu, to pak musí být větší nádoba. V takovém případě si raději udělejte víc dávek po menším množství, ať ta vrstva není tak vysoká.

Autor:  Xion [ ned srp 09, 2009 12:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Aha, ja som myslel, ze to vysypate cele z toho pohara do sytka... ale uz si to viem lepsie predstavit, asi to len prevratite v tom pohari, a vyplachujete to tak, ze klicky ani neopustia pohar?

Autor:  Jarda [ ned srp 09, 2009 6:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Xion píše:
Aha, ja som myslel, ze to vysypate cele z toho pohara do sytka... ale uz si to viem lepsie predstavit, asi to len prevratite v tom pohari, a vyplachujete to tak, ze klicky ani neopustia pohar?

Ano, klíčky se pouze na chvíli přesunou do opačné polohy, když obrátím sklenici dnem vzhůru a voda která mezi nimi probublává, je pěkně omývá a protéká pomalu mezi prsty levé ruky. Až to vykape, tak sklenici otočím dnem dolu, trochu to sklepu ke dnu a je hotovo. Nic tedy ze sklenice nevyndávám, ani do ní nevracím.

Autor:  Xion [ ned srp 09, 2009 2:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Aha, tak tu som robil tu chybu, tiez sa mi to zdalo prilis otravne, takto je to jednoduche \":-)\" Vdaka, vdaka. \

Autor:  Jindra [ pon srp 10, 2009 10:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jarda píše:
Dobré sytící jídlo, je také naklíčená pšenice špalda, nebo jiné obilniny, rozemleté na hmotu jako na sekanou, posypané jemně umletým mákem a oříšky, polité medem.
Když jsem četl o dělené stravě, bylo tam uvedeno, že jíst společně bílkoviny s uhlovodany je "životu nebezpečné". Konkrétně Cingroš, Sám sobě doktorem, strana 11. Oříšky s medem jsou "zakázanou" kombinací. Jak tomu mám rozumět, když tu teď radíte uvedené smíchání? Děkuji \":wink:\"

Autor:  Jarda [ pon srp 10, 2009 7:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Jindra píše:
Když jsem četl o dělené stravě, bylo tam uvedeno, že jíst společně bílkoviny s uhlovodany je "životu nebezpečné". Konkrétně Cingroš, Sám sobě doktorem, strana 11. Oříšky s medem jsou "zakázanou" kombinací. Jak tomu mám rozumět, když tu teď radíte uvedené smíchání? Děkuji \":wink:\"

Ať to nemate čtenáře, že si protiřečím, tak to sem za Vás překopíruji celé, ono vždy není vhodné vybrat pouze dílčí úsek nějaké rady. "Dobré sytící jídlo, je také naklíčená pšenice špalda, nebo jiné obilniny, rozemleté na hmotu jako na sekanou, posypané jemně umletým mákem a oříšky, polité medem. Je to dobré a vysoce kalorické jídlo, ale sám to nejím, používal jsem to dříve, než jsem přešel k této stravě, co doporučuji. Jedná se o velice syté jídlo a doporučuji to s množstvím nepřehánět." Já všude píšu, že obiloviny jíst nedoporučuji, ale pořád je toto jídlo k organizmu ohleduplnější, než jiná obilná vařená, či pečená jídla, jako například oplatky. Co se týká uvedené kombinace, opravdu na denní jídlo vhodná není, ale jednou za čas, proč ne.

Autor:  verabr [ čtv pro 31, 2009 7:58 pm ]
Předmět příspěvku:  naklíčené potraviny

Ráda bych se zeptala na váš názor na naklíčené luštěniny - občas čtu recepty, že se má například naklíčená čočka přidávat do salátu atd. Zkusila jsem to a je to výborné (co se chuti týká) - i hrách - ale je to prospěšné - popřípadě je nutno vyvarovat se kombinaci s některou potravinou?

Autor:  Jarda [ čtv pro 31, 2009 8:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: naklíčené potraviny

verabr píše:
Ráda bych se zeptala na váš názor na naklíčené luštěniny - občas čtu recepty, že se má například naklíčená čočka přidávat do salátu atd. Zkusila jsem to a je to výborné (co se chuti týká) - i hrách - ale je to prospěšné - popřípadě je nutno vyvarovat se kombinaci s některou potravinou?

Klíčené luštěniny jsou, jako jiná klíčená semena, vynikající potravina a jde doslova o enzymatickou, vitamínovou a minerální bombu. Mají velikou výživnou hodnotu a stačí jich opravdu málo, na jedno jídlo pouze několik polévkových lžic. Není třeba se ničeho bát, akorát není vhodné sníst jich naráz větší množství.

Autor:  Beladona [ stř dub 28, 2010 10:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Začínám s klíčením a někde jsem se dočetla, že je nutné proplachovat klíčky převařenou vodou. Vy nic takového nepíšete. Co si o tom myslíte?

Autor:  Jarda [ stř dub 28, 2010 7:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Beladona píše:
Začínám s klíčením a někde jsem se dočetla, že je nutné proplachovat klíčky převařenou vodou. Vy nic takového nepíšete. Co si o tom myslíte?

Já to nedělám a je to podle mého názoru zbytečné.

Stránka 213 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/