Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Kozí mléko - nevhodnost
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=4294
Stránka 22

Autor:  Deane [ stř lis 26, 2014 10:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

martina72 píše:
Na druhou stranu nikterak požívání mléka (a to jakéhokoliv nedoporučuji). Je to zbytečná zátěž.

Keby bolo to mlieko také škodlivé nebol by Boh viedol národ do krajiny oplývajúcej mliekom a medom.

Autor:  martina72 [ čtv lis 27, 2014 5:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Deane píše:
Keby bolo to mlieko také škodlivé nebol by Boh viedol národ do krajiny oplývajúcej mliekom a medom.

Takáto príhoda nie je známa. Nejestvuje jediný dokaz toho, že by Boh bol v súčasnosti (počítajme posledních desať tisíc rokov) aktívny v ovplyvňovaní našich ciest.

Autor:  Deane [ čtv lis 27, 2014 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

martina72 píše:
Nejestvuje jediný dokaz toho, že by Boh bol v súčasnosti (počítajme posledních desať tisíc rokov) aktívny v ovplyvňovaní našich ciest.

Niekto je slepý a hluchý ale takáto debata nepatrí na toto fórum.

Autor:  Jarda [ sob led 17, 2015 10:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Kosican87 píše:
Zdravim,
vcera som si po par rokoch bol po 2 litre cerstvo nadojeneho kozieho mlieka. Kozie a akekolvek mlieko je vraj najlepsie pred stykom s kefirovymi hubickami nechat odstat v chladnicke, hoci aj den. Na spodku flase sa mi ale vytvorili usadeniny, nie je ich vela, asi ako dva krat na spicku noza, pripomina to mlete cierne korenie. Co to moze byt ? Budem rad za odpoved.

Těžko odpovědět, možná nějaké nečistoty vzniklé při dojení, prostě slít, nečistoty vyhodit a neřešit.

Autor:  Xion [ pon bře 21, 2016 3:02 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

pv33 píše:
freml píše:
Beru jednou tydne pro deti, jen stale resim, převařovat li ho...Diky za radu
Pokud bys ho prevaroval, tak je lepsi jim ho nedavat. Takze za mne carka pro neprevarovat. Doporucuju napriklad knihu Ernst Gunter: Prirozena strava, ukazka z knihy:
Ernst Gunter píše:
VIII. Znehodnocení mléka pasterizováním
Pasterizaci objevil v minulém století Louis Pasteur, francouzský drogista. Ohřátím potravin na
80o se měly usmrtit všechny choroboplodné zárodky v potravinách. Tím se však potraviny
nejen znehodnotí, ale stanou se škodlivými. O tom píše v r. 1958 časopis “Mind und Matter”
následující: V zemědělském učilišti ve Skotsku probíhaly pokusy s pasterizovaným a syrovým
mlékem. Osm novorozených telátek dostávalo od prvního dne mléko pasterizované a dalších
osm telátek mléko syrové. Z první skupiny už po prvním měsíci zahynuly dvě telata. Třetí se
podařilo zachránit, ale jen za cenu přerušení pokusu. Čtvrté zahynulo dva dny po skončení
pokusu a ostatní telata byla zachráněna syrovým mlékem. Telátka ve druhé skupině, která
dostávala nemanipulované syrové mléko, zůstala úplně zdravá. Američtí vědci Potenger a
Simonsen uskutečnili pokusy s kočkami. Tento pokus probíhal několik kočičích generací.
Syrovým mlékem krmené kočky se vyvíjely normálně. Mláďata živená pasterizovaným
mlékem onemocněla křivicí (rachitis), která se stala u většiny z nich i příčinou smrti. U koček,
které nedostávaly syrové mléko, se často objevovaly potraty už v první generaci. I povahově
se tyto kočky podstatně měnily. Stávaly se agresivními, škrábaly a kousaly. U 53%
degenerovala štítná žláza.
........

Chcem sa vyjadrit k tomuto pokusu, ze je viacmenej nicnehovoriaci a zamerne az prilis ociernuje pasterizaciu. Samozrejme, dobre veci to s mliekom neurobi, ale zase take katastrofalne to nieje.
Pokus dopadol zle z toho dovodu, ze mlada potrebuje surove mlieko na vyvoj imunity. To funguje odlisne, od dospeleho jedinca, ktory uz bol odkojeny na surovom mlieku a vyvinula sa mu imunita.
Z mlieka pochadza napriklad aj kolostrum, su tam enzymi, a mikroflora. To vsetko mlada potrebuje, tak ako to priroda dala.

Autor:  jani [ pon bře 21, 2016 8:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Jarda píše:
Kosican87 píše:
Zdravim,
vcera som si po par rokoch bol po 2 litre cerstvo nadojeneho kozieho mlieka. Kozie a akekolvek mlieko je vraj najlepsie pred stykom s kefirovymi hubickami nechat odstat v chladnicke, hoci aj den. Na spodku flase sa mi ale vytvorili usadeniny, nie je ich vela, asi ako dva krat na spicku noza, pripomina to mlete cierne korenie. Co to moze byt ? Budem rad za odpoved.

Těžko odpovědět, možná nějaké nečistoty vzniklé při dojení, prostě slít, nečistoty vyhodit a neřešit.

Jsem dlouholetá chovatelka a toto by se stát nemělo \":!:\" \":!:\" \":!:\" , jakmile podojím, okamžitě mléko cedím přes dvě nejjemnější síta, popřípadě přes plátno. Zjistěte si, v jakých podmínkách jsou zvířata chovaný, protože mě se teda občas na sítku zadaří nějakej ten kozí chlup,ale v žádném případě nijaké usazeniny, to vypadá na bláto-hnůj. Pokud jsem brala pro sebe mlíko z cizího chovu, nechávala jsem odstát z důvodu, abych se přesvědčila, že se neusadila krev nebo něco jakoby narůžovělé, to by znamenalo, že zvíře má zánět, popřípadě nějaká prasklá cévka a nepila bych to.
Co se týká kefírových houbiček, bohužel mi v kozím mléce po nějaké době vždy přestaly růst a pak se rozpadaly, což je mi s podivem, protože v kravském a to i krabicovém se až nehorázně množily.
Tu čistotu si zkontroluj určitě, je to jako bys pil z kaluže, mlíko může být bakteriálně nějak infikované, protože pohybem se ta usazenina zase rozvíří. Letos mám od dvou kozen zase 6 kůzlátek, sem nazásobená mlezivem, které si dovoluju první dva dny po porodu vzít pro sebe, pak mi už nezůstane ani kapka, malí všechno vycicaj \":P\"
Můj syn od dvou měsíců vyrůstal na kozím nepřevařeným mlíku, nikdy ho nepřevařuju už jen z důvodu, že pak jakoby zesládne a chytne kozí puch, při výrobě tvarohu ho lehce zahřívám pro rychlejší vysrážení, nepoužívám syřidla a jsem názoru, že převařený mlíko = mrtvý mlíko.

Autor:  martina72 [ úte bře 22, 2016 12:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Jako několikalety chovatel koz souhlas a potvrzení předřečníka/ce. Narůžovělé mléko značí zánět a jemné krvácení (jedovaté to není, ale pro´č to nevylít, zas to tolik nestojí). Usazeniny na dně flašky či sklenky jsou známkou "stylu dojení". Mléko je sice naprosto v pořádku, ale vemeno zřejmě nebylo omyto (pak se přidojení dostanou do mléka kousky suché kůže odlupující se ze struku, chloupky, případně byla i špinavá nádoba, do které bylo dojeno. Je to sice opět naprosto neškodné, ale zcela zbytečné. Mléko může a má být čisté - to problém není.
A ještě k "zápachu" (bylo již mluveno). Koza vůbec nikdy nesmrdí, má jemnou vůni (rozhodně lepší než pes) - jdeo velmi čistotné zvíře. Mléko načichne pouze kozlem - ten nikdy nesmí být chován s kozami, ani s nimi být ve výběhu, dále načichne nečistým neudržovaným, nevětraným chlévem či výběhem - to je ale prasárna chovatele. Koza má být doma na čisté podestýlce max. pár hodin denně, jinak je přece venku, furt!! I v zimě!!!

Autor:  AdelaidaR [ úte bře 22, 2016 6:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Nechci být hnidopich, kozí mléko miluji a v podstatě piji jen to, kravské už téměř vůbec (snad občas v kafi), ale v době, kdy jsem ho pila neupravované, jsem chytla campylobacter a to bych už zažít nechtěla.... \":?\"

Autor:  Xion [ stř bře 23, 2016 3:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

AdelaidaR píše:
Nechci být hnidopich, kozí mléko miluji a v podstatě piji jen to, kravské už téměř vůbec (snad občas v kafi), ale v době, kdy jsem ho pila neupravované, jsem chytla campylobacter a to bych už zažít nechtěla.... \":?\"

A v akej forme ste ho jedla/pila? Priamo surove?
Neznici to kefir/jogurt?

Autor:  AdelaidaR [ stř bře 23, 2016 6:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Soukromá mini farma. Odležela jsem si to na infekčním a když se tam dověděli, že piju nepřevařené mléko, říkali, že můžu být ráda, že jsem nedostala něco horšího. Běžně tam prý mají záněty mozkových blan, právě z neošetřeného mléka, obsahujícího hnusy z klíštěte. Taky mě to štve, čerstvé je čerstvé, ale mám zkušenost...

Autor:  jani [ čtv bře 24, 2016 12:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

AdelaidaR píše:
Soukromá mini farma. Odležela jsem si to na infekčním a když se tam dověděli, že piju nepřevařené mléko, říkali, že můžu být ráda, že jsem nedostala něco horšího. Běžně tam prý mají záněty mozkových blan, právě z neošetřeného mléka, obsahujícího hnusy z klíštěte. Taky mě to štve, čerstvé je čerstvé, ale mám zkušenost...

Taky nechci být hnidopiška, ale tohle se mi nezdá. Dělala se nějaká kontrola na minifarmě, kde by se "obvinění" prokázalo nebo to byl jen typovací závěr, vypadající jako nejjednodušší možnost?
Nákaza Campylobacterem je poměrně snadná. Zdrojem nákazy jsou mléčné výrobky z nepasterizovaného mléka a nedostatečně tepelně upravené maso, zejména pak drůbeží a hovězí. Z tohoto pohledu jsou rizikovými potravinami steaky, tatarské bifteky, sushi apod.
Člověk se může kampylobakteriemi infikovat nejen nepřímo ze živočišných produktů, ale také přímo ze zvířat. Dalším možným zdrojem nákazy je voda kontaminovaná Campylobakterem. Nákaza je bohužel možná i z některých mražených potravin.
Z mýho okolí pije hodně lidí syrový mlíko, kluk na syrovým kozím vyrůstal od 2měs. Kdysi se vyskytlo obvinění - nepodložené - že koza měla infikované klíště, vše přešlo do mlíka a .... no škoda mluvit \":-(\"
Nedávno jsem kdesi zakopla o nějakou diskuzi, kde měly nákazu Campylobacterem i malinký děcka, matky vše převařovaly, desinfikovaly a stejně se to vyskytlo, nikdo nevěděl proč, z čeho .... možná, kdyby ty děti pily syrové mléko, vysvětlení by se našlo neboli, bylo by to na co svést.

Autor:  martina72 [ čtv bře 24, 2016 7:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

S těmi nákazymi od syrového ... Ono se to nesmí přehánět. Klíšťata mají v sezoně v podstatě všechna domácí zvířata - hlavně kočky a psi. Kdejaké brebery mají slepice, campylobakterie mají lidé i zvířata, bez rozdílu. Na vsi je běžné, že vám kočka olíže připravený chleba s máslem, nakouše vám salám, psovi dáte kousnout z chleba, který jíte, slepice naklofou zralá rajčata, která si pak dáte syrová, veškerá zvěř vám olizuje ruce a obličej při mazlení - i kozy, krávy, koně to dělají běžně. Mléko se pije nepřevařené. Prostě se ta mikrofauna taknějak sdílí. Z 99,9% z toho nikomu nic není.

Autor:  AdelaidaR [ sob bře 26, 2016 9:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

Žádné vyšetření se na farmě nedělalo, ale z rekapitulace toho, co jsem jedla nebo pila před nákazou, by to mléku odpovídalo. Je fakt, že mám na střevní potvory štěstí, salmonela, campyl, střevní chřipky. Se zvířaty se běžně muchluju, takže paraziti apod. jsou u mě asi zabydlení. No, zkusím zase risknout nepřevařovat...ale bojím bojím \":|\"

Autor:  Jarda [ ned dub 17, 2016 4:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kozí mléko - nevhodnost

AdelaidaR píše:
Žádné vyšetření se na farmě nedělalo, ale z rekapitulace toho, co jsem jedla nebo pila před nákazou, by to mléku odpovídalo. Je fakt, že mám na střevní potvory štěstí, salmonela, campyl, střevní chřipky. Se zvířaty se běžně muchluju, takže paraziti apod. jsou u mě asi zabydlení. No, zkusím zase risknout nepřevařovat...ale bojím bojím \":|\"

Vezměte v potaz historické zkušenosti. Dříve to nikdo neřešil a stejně zde lidstvo je, naopak se zdá, že čím více si to naše soužití s bakteriálním světem komplikujeme a řešíme tím více se nás týká každá blbost. Prostě vydezinfikované západní=zdegenerované obyvatelstvo je vlastně jako skleníková kytka, otevřete skleník, foukne vítr a hned vám chcípne.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/