Jednorazovy_Nick píše:
Zdenina, trochu rozumu do hrsti... Boha jeho, ty sama nezješ jeden citrón celý, aj s dužinou, lebo to naleptáva sklovinu... A píšeš, že "a on je mohl jísť celé a ne jenom šťávu".... 15-20 citrónov ? Čo by mu ostalo zo zubov ?
... Či mal zuby z titánu ? .... A tá rozprávka o 156 ročnou portugalcovi, ale prosím ťa. Veríš tomu ? ... To je ešte väčšia rozprávka ako o Normanovi Walkerovi, ktorý nikdy neexistoval...
To čo píšeš normálne znie ako "...Jedz 15-20 citrónov denne....alebo aspoň 5-10....a budeš žiť ak nie 156 rokov, tak aspoň 120 rokov..."
Ten Boh by musel byť riadny idiot, keby dlhovekosť vložil do tak pre zuby agresívnej potraviny, ktorou je citrón...
Krátka kúra - O.K., SUPER. Ale ani v nej, aj keby trvala len týždeň, žiadnych 15-20 citrónov denne (to je koľko ? 750ml šťavy z citrónov ? Preboha...)... Niekto si tu naivne myslí, že nejaký ten minerál v "tone" kyseliny citrónovej zabráni odvápňovaniu organizmu... Bude to dobré dočasne (ale pravdepodobne tiež nie bez vedľajších účinkov) pre niekoho, kto má v tele výrazný nadbytok vápnika (asi hlavne v krvi, alebo nejaké vápnikové úložiská v tele), takých ľudí ale veľa nie je, a 15-20 citrónov denne je hotové šialenstvo.... Nebuď tak dôverčivá, kriste na nebi, povedz milión ľuďom, že majú zaručené že sa dožíjú 150 rokov v zdraví, keď denne budú jesť 15-20 citrónov, a možno jeden z nich by sa na to dal... Čo by to bol za živoť denne jesť 15-20 citrónov ??? Ako tomu preboha môžeš veriť ??????????????? .... Rozleptaný pažerák šuvix..... Rozleptaný žalúdok....
Xion : Odporúčam tu niekomu robiť sankhapraksalanu každý deň ?? ..... Nie. Sankhapraksalana 1x za mesiac či dva mesiace je oveľa menší "zásah" do organizmu ako 2 či 2,5dcl citrónovej šťavy denne.
A keď si dávaš tú šťavu s olivovým olejom, to akoby si si robil očistu pečene citrónovou šťavou a olejom... Tá sa má robiť prvý rok maximálne tak 12x za rok (potom nie častejšie než raz za dva mesiace). V priemere teda raz mesačne. A ty to ideš denne....
Nie, "vôbec" to nebude megazáhul pre organizmus....Niekde som čítal o kombinácii lyžice citrónovej šťavy a lyžice olivového oleja nalačno, aj denne. Lenže ty máš šťavy tak 15x viac...a oleja neviem koľko krát viac.
K tomuto, ano 15-20 citronov, da okolo 500ml-750ml stavy. Tak vela by som si netrufol jest ani ja (dlhodobo), pisal som o max 2x 2,5dcl denne. Ale zatial sa drzim len 2-2,5 dcl denne.
Danu temu som neskumal nijak hlbsie, iba ma to raz napadlo a tak som to vyskusal ked boli citrony v akcii a padlo to dobre. Ale teraz som nasiel dalsi doc, ktory hovori v prospech citronov vo vacsom mnozstve (mysli sa ze sa je viac ako 1-2 citrony, co je tak maximum, co moze bezny clovek pouzivat).
Nasiel som to uplne nahodou pri prehladavani starych mailov, spred 10 rokov, ani som nevedel, ze mi to doslo. Inak by ma to uz napadlo vyskusat, odstavovat ich trochu viac. Nijak cielene som to nehladal a preto mi to pripada ako znamenie, ze zrazu, medzi mailami najdem toto, ked hladam uplne ine, pred 10 rokmi a pritom som si to vtedy ani nevsimol, alebo som to prehliadol. Aby to nevyzeralo, ze som si to precital najprv a potom ma napadlo odstavit si ich a zalozit tuto temu. Nie, nasiel som to prave pred hodinou.
Příloha:
Nie, zaludok ti to nepolepta, ani pazerak. Poprve, mozes si ju aj zriedit s vodou, to ti setri pazerak. Po druhe, citronova stava ma pH 2. Zaludok je stavany na 1-3. pH 1 to je 10x kyslejsie pH, nez citronova stava. Takze neboj, je tam dost velka rezerva. V beznej prirode asi neexistuje nic, co by zaludok nezvladol kvoli pH.
Dalej - ked si das citron a ol. olej, vyluci sa na to zlc. Zlc neutralizuje kyseliny, pokial nevies. Takze do criev nevojde nieco prilis prekyselujuce. Telo si strazi pH v crevach, a je okolo neutralneho, az zasaditeho. Lebo take bakterie tam potrebuje, take prostredie. To co prekyseluje je to, ked sa pri traveni v crevach uvolnuju kyseliny z toho procesu. Ale pri neutralizovanej citronovej stave? Pochybujem ze ti vojde do krvi nejake velke prekyselenie. Skor cenne budu tie vseliake enzymi, a latky (hlavne ked si citron odstavis na Angely, nezabudaj ze sa odstavia aj citronove jadierka, a citrusove jadierka maju celkovo silne protiparazitalne ucinky). Cize, moze to byt dost zdrave, ta citronova stava, aj ked sa to na prvy pohlad nezda. Ako hovorim, vzdy krasne skrucanie v zaludku a crevach a pocity, velmi pozitivne, po jej uziti. Ziadna ina stava taketo dobre pocity nedavala. (mozno tak ananasova sa trochu priblizovala)
Dalej k tomu mnozstvu oleja a citronu, ze to prekracuje tu 1 polievkovu lyzicu. Ano... ale citronova stava sa teda predbezne nejavi ako problem, skor naopak, pozitivum, aj vo vacsom mnozstve. Obsahuje minimum cukru, ako som pisal, zo vsetkych stiav, takze ztukovatenie pecene, asi tazko... zo vsetkeho ovocia v tom citron bude asi najmenej nevinne. Cize zvysene mnozstvo tu nebude vadit, neposkodzuje ani zaludok, to su bludy nowocayn, co tu vymyslas. Keby ti citronova stava odpalila zaludok, tak HCL ti ho znici uz ovela skor... a toto pH si tam telo udrzuje denno denne cely zivot. Kolko tam bude citronova stava? 20minut - hodinu maximalne. Zaludok to zvladne bez problemov.
Cize, ziadne znasilnovanie sa tu nekona... ani prekyselovanie. Bludy. Oproti sanke, kde vojde do criev kvantum soli, ktora keby sa vstrebala ta rovno zabije, ale len vdaka osmoze sa tam nevstrebe, hrozi ze sa ti nevytvori syfona a povracas sa z toho kvanta vody, dalej ti to rozladi crevnu mikrofloru, to je znasilnovanie tela. Nie pit citronovu stavu.
A co sa mnozstva oleja tyka... to je diskutabilne. 1 PL v originalnej kure mas cca 10-12 ml. Ano, ja som k nej skusal najprv 30 alebo potom som si dal aj 40-50 ml oleja. V kure pecenovej sa ale dava 120ml oleja. Opat, nezda sa mi, ze by 40 ml oleja sposobilo problemy, pokial mas v poriadku zlcnik. Mnozstvo zlce sa na to vyluci. Olivovy olej ma tiez mnoho znamych liecebnych ucinkov. Je to taky maly zazrak oliva, odlisuje sa od vsetkeho tukoveho. Necudoval by som sa, keby mala vo vacsom mnozstve tiez nejaky pozitivny efekt. Na jednom videu co ociernuje olivovy olej, som nasiel niekolko komentarov od grekov, ktori tam pisali, ze "jeho dedko pil olivovy olej ako vodu (tym sa asi len mateforicky mysli, ze ho pouzival oproti beznym ludom vo velkom mnozsve, co podla mojho odhadu moze znamenat, aj 100ml denne a viac) ,a ze dozil sa 96 rokov, zdravy ako repa". Mnoho ludi sa takto ozvalo, cize evokuje to, preco stredomorska kuchyna ho pouziva v tak velkom mnozstve. Taliani, greci, atd... videl som grekov, talianov, co nim teda nesetrili a fakt ze si ho az do pohara niekedy naliali a vypili to ako poldecak. Cize... je to len moj predpoklad, aleolivovy olej vo vacsom mnozstve moze byt tiez pozitivny. Ak mas este iny zdroj omega-3 samozrejme, ktorym to vyrovnavas. Ja som ale za to neprekracovat tymto 50ml olivoveho oleja. To nieje zas take velke mnozstvo, aby to pecen zo zlcnikom nezvladli, ked to robis denne... co sa jej stane? Vyluci proste na to zlc, to je vsetko. Zlce aj tak vylucuje pecen aj liter denne. Aspon sa tym podpori vylucovanie. Otazka je, ci by nebolo zdravsie pouzit Ghee, mliecny tuk. Mozno... Ale uz to ako olivovy olej stipe a pali v krku (ine tak nepalia) evokuje, ze to moze tiez dost dobre dezinfikovat/cistit, mat nejake skryte ucinky (este je jeden co pali, a to z ciernej rasce, ale to je uz ina kapitola... dokonca, urcite by nebolo zle zmiesat 5ml oleja ciernej rasce, a tento olivovy, do tejto citronovo-olejovej kury).