[quote="bludicka":l31t273m]Maslo je predovšetkým tuk a tej bielkoviny je tam minimálne oproti iným mliečnym produktom, takže s tým si hlavu ja moc nelámem.
AKÁKOĽVEK tepelná úprava tuky znehodnocuje, tu už len závisí od teploty a dĺžky tepelnej úpravy, samozrejme stupeň znehodnotenia závisí o aký typ tuku ide, saturovaný tuk je menej náchylný na oxidáciu ako nenasýtené mastné kyseliny, takisto závisí aký bod dymu má daný tuk, pri akej teplote sa začína prepaľovať.
Ak si kupujem kvalitné nepasterizované maslo, tak práve aj kvôli obsahu omega 3 mastných kyselín, ktoré sú náchylné na vyššie teploty a kvôli tomu, že je surové a tie prípadné bielkoviny sú tam práve v nedenaturovanom stave a nie až také škodlivé ako denaturované. Surové kravské mlieko nevyvoláva toľko problémov ako pasterizované. Brebublávať to maslo na panvici ca. 40 min. sa mi zdá potom blbý nápad len kvôli tomu, aby som ho mala v pohári na stole dva mesiace a kvôli chuťovému zážitku. Pozitíva surového masla prevládajú nad prípadnými výhodami zbavenia ho mliečnej bielkoviny a vody.
A cholesterol oxiduje - nájdeš ho kopec v sušených vajciach, dlhodobo zrejúcich tvrdých syroch, živočíšnych potravinách upravených pri vyšších teplotách...dokonca aj v našom tele oxiduje ak človeku chýbajú antioxidanty a je to oxidácia, ktorá ho robí problematickým, samotný cholesterol je ok:
Naposledy upravil Jarda dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0 |
1 |