Margareta píše:
Vedeli by ste mi prosim poradit ako pripravovat bezlepkove obilniny (varit, nevarit, zamacat na niekolko hodin/ na noc..)
Pohánka -> Quinoa -> Proso -> Pseno/ Jahly -> Amarant -> Slzovka -> Teff -> Konope -> Cirok -> ...
Staci tieto obilniny iba na noc zamocit do vody a rano konzumovat, napriklad s ovocim, roznymi orechami, semienkami... ? Orechy a semienka jem bez upravy. Je to velka chyba?
Dakujem velmi pekne za Vase rady a odporucania.
Protože věřím, že to máme jíst tak, jak matka příroda stvořila, nevařím. Proč ničit esenci života, že jo (enzymy jsou přece základ života).
Máčení je základ, ano ano. Máčejte přes noc, tím se deaktivují inhibitory a fytáty (a ještě pár dalších už drobnějších věcí). Nejlépe máčet ještě déle (s obměnou vody), tj. klíčit. Klíčky jsou nabité životem (a věřte, že vaše živé tělo uvítá živou stravu s nadšením… mám osobně vyzkoušeno již řadu roků). Jinak tedy ale toto jíst ke snídani… docela záhul, v tomto věřím třeba manželům Diamonds a jejich pro mne vzácným knížkám (mnohadílný Fit pro život). Nebo třeba TČM medicíně – podle ní si kdyžtak testněte – pokud tedy chcete vůbec snídat – tak co je pro vás vhodné a co na to vaše slezina. Snídat zásadně snadno stravitelné věci, jako třeba ovoce. Řada lidí nesnídá (ani já ne), protože ráno/dopoledne je tělo odpočaté po noci a trávení čehokoli jej zbytečně unavuje/zatěžuje; zkuste si na snídaně odvyknout, jen to prostě testněte. Já třeba bez snídaně udělám v lese víc dřeva (na zimu na topení), než kdybych se hned ráno naládoval. Ono se to nezdá, ale trávení náš organismus opravdu hodně zatěžuje. Další věc – snídaně jde proti denním tělesným cyklům – tělo ráno vylučuje, né že přijímá. Jakákoli snídaně stopne detox – tolik důležitý a žádoucí detox; není to škoda jej narušovat? Detox je přece jedna ze základních podmínek zdraví.
Ořechy a semínka jíst bez úpravy není katastrofa, pořád lepší než smažený řízek, dobře to ale také není. Ořechy a semínka je potřeba máčet, což už jsem vlastně maličko výše psal. Bez máčení tam zůstanou enzymové inhibitory, které tělu velmi ztěžují trávení a okrádají ho o endogenní zdroje (což je nežádoucí zátěž pro slinivku), taky je tam kyselina fytová (zmiňuje i pan Jarda), která je jedovatá.
A moc to s bezlepkem nepřehánějte, je to samý škrob... to není vhodné. Já vím, spousta lidí dnes hledá aspoň to pomyslné "menší zlo". Zjistěte si ale, co v našem těle škrob vyživuje… "To nechceš," jak se říká.
Mějte krásný den, ať se vše bááájo daří