maaaja píše:
Ráda bych se Vás zkušenějších na něco zeptala ohledně výroby směsi lněného oleje a tvarohu, moc s omlouvám, jestli už se to tu někde řešilo, ale starám se o čtyři děti (vlastní, nejstaršímu je 5 let) a nemám moc času pročítat diskusní fóra.
Nějakou dobu (cca měsíc zpět) se teď pokouším tuto směs vyrábět, bez lněných semínek (jsem kojící matka a dočetla jsem se asi někde tady, že pro kojící nejsou vhodná) poměr byl zatím 50 g oleje a 250 g tvarohu (a nějaké ovoce, s jahodama to byla dobrota). Asi 2x jsem zkusila i 60 g : 250 g, ale to už jsem nějak nebyla schopná sníst, zvedal se mi žaludek z té tučnosti (připadalo mi to jako jíst majonézu...).
Zajímalo by mě toto:
a) Jestli jsem to dobře pochopila, je možné směs bez ztráty kvality po umixování skladovat v lednici, i více dní (2-3). Dala by se případně i udělat do zásoby a zamrazit (bez semínek)?
b) Bylo možné dávku oleje ještě snížit (třeba až na 30 g : 250 g, tj. cca 1:8) nebo by se tím vlastnosti výsledného produktu nějak podstatně změnily (např. by se porušil vhodný poměr mastných kyselin) a proto je nutné pro zachování účinku dodržet mezi složkami konkrétní poměr (aspoň 1:4, příp. víc oleje - až do 1:1)? Nebo jinak: Záleží na poměru složek, nebo se dá říci, že je podstatná denní dávka oleje a je jedno, v jakém množství mléčného výrobku se rozmixuje? Totiž, ze začátku mi směs dost chutnala, teď už tolik ne a ve spojení s mýma časovýma možnostma se mi nedaří proto vyrábět a užívat ji každý den čerstvou a napadlo mě, kdybych dávku oleje ještě snížila, aby se trochu víc chuťově "ztratil", ale jedla to opravdu každý den, jestli by to nevyšlo nakonec lépe...
c) Kdybych zůstala u doporučovaného poměru 1:4 (tj. cca 60/250) a chtěla vyměnit tvaroh třeba za jogurt nebo jiný řidší mléčný výrobek, asi by bylo třeba toho jogurtu (kefíru,...) dát víc, že? Čím se při přepočtu řídit? Obsahem tuku nebo spíš obsahem bílkovin?
Děkuji moc za pochopení a laskavou odpověď (nebo odkaz do fóra, kde se to řeší - číst snad umím, ale vyhledávat ve fóru asi ne a 100 stran je 100 stran...).
Dobře vám odpovídá členka peetra a pokud neřešíte nějaký vážný zdravotní problém, tak není třeba řešit ani nic dalšího, prostě to je jídlo a uděláte si ho jak vám chutná.