Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Orechy, semienka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 1232

Autor:  Jarda [ pon črc 19, 2010 8:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

gonzales01 píše:
Dík za odpovědi. Delší dobu (měsíce) uchovávám hlavně semena dýně z Agro-elu (několik kg) a ty vlašské, pokud je tedy seženu ve větším množství. Semena používám hlavně do ořechového mléka. Takže po dodávce semen je nejlepší je rozdělit třeba do menších mikrotenových sáčků a dát do mražáku, jeden sáček pak ke spotřebě dát do ledničky?
Jak poznám kvalitní vlašáky?

Tak jak to píšete, je to správně, jinak vlašské ořechy musí mít příjemnou chuť i vůni a visuelně nesmí mít černé flíčky, což je většinou plíseň. Ideální jsou samozřejmě, jak píše Sybilla, naprosto čerstvé.

Autor:  fdh [ pon črc 19, 2010 3:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
To asi není ideální a nezpracovaná lněná semínka je rozhodně vhodnější skladovat v suchu v normální pokojové teplotě.

Nj, ale v těch vedrech... :/ tak co je pak ideálnější... ?

A co ořechy? A nebo je dát do lednice ve sklenici a zavřít ji? Nebo se to zase bude potit...? Jak na to?

Autor:  Jarda [ pon črc 19, 2010 9:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

fdh píše:
Nj, ale v těch vedrech... :/ tak co je pak ideálnější... ?

A co ořechy? A nebo je dát do lednice ve sklenici a zavřít ji? Nebo se to zase bude potit...? Jak na to?

Na krátkou dobu normálně v pokojové teplotě a na dlouhou dobu mrazit, do lednice prakticky tyto potraviny nedávám.

Autor:  Kometa [ stř srp 18, 2010 3:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

[quote="Xion":pkua9ta3][quote="volny":pkua9ta3]Zajímalo by mne Jardo, proč podle Vás jsou buráky sajrajt, jak píšete zde:

Autor:  NOWOCAYN [ stř srp 18, 2010 3:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Tak ako ? Kvasí tu niekto z vás orechy či semená v slanej vode ? Ja áno, nemôžem si to vynachváliť - i keď nie som vedec, aby som tie účinky kvasenia skúmal u seba v kuchyni - stačia mi iné dôkazy výhod kvasenia (napríklad) orechov a semien. A tým nie je len lepšia stráviteľnosť.

Autor:  Jarda [ stř srp 18, 2010 8:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Kometa píše:
Nepražené buráky jsou taky špatné? Zrovna jsem je náhodou sehnala. Chutnají zvláštně, pražené jsou lepší. Ale nechutnají zkaženě. Podle mě jsou mnohem větším problémem Para ořechy, sehnat ty nezkažené je docela kumšt. Přemýšlím - když jsem teď zjsitila, že mají dobré a levné para ořechy v Dianě, mám si je nakoupit do zásoby a zamrazit?

Buráky nejsou ořechy, ale vlastně odrůda brambor a osobně je nejím. Jinak jakékoliv ořechy se samozřejmě dají mrazit a pak vydrží velice dlouho.

Autor:  Jarda [ stř srp 18, 2010 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
Tak ako ? Kvasí tu niekto z vás orechy či semená v slanej vode ? Ja áno, nemôžem si to vynachváliť - i keď nie som vedec, aby som tie účinky kvasenia skúmal u seba v kuchyni - stačia mi iné dôkazy výhod kvasenia (napríklad) orechov a semien. A tým nie je len lepšia stráviteľnosť.

Kvašené potraviny jsou samozřejmě dobré, ale zrovna u zdrojů bílkovin se mě kvašení jako ideální postup nezdá. Někomu to samozřejmě může vyhovovat, ale je otázkou zda tento postup bude vhodný pro každého, může se snadno stát zdrojem vážných zdravotních problémů.

Autor:  NOWOCAYN [ čtv srp 19, 2010 8:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

ORECHY a SEMENÁ stačí kvasiť 12 hodín v slanej vode v izbovej teplote, ale vlašské treba kvasiť v chladničke, o niekoľko hodín dlhšie. Pochybujem, že by za 12 hodín kvasenia mohlo niečo nebezpečné vzniknúť. Zdroje, z ktorých to mám (zahraničné) dokonca hovoria o tom, že kvasenie zabije aj niektoré zlé baktérie, a napríklad také zožlknuté orechy budú menej škodiť, keď sa vykvasia...(samozrejme, neodporúčali ich ku konzumácii, len v nutných prípadoch...)

Autor:  Jarda [ čtv srp 19, 2010 10:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
ORECHY a SEMENÁ stačí kvasiť 12 hodín v slanej vode v izbovej teplote, ale vlašské treba kvasiť v chladničke, o niekoľko hodín dlhšie. Pochybujem, že by za 12 hodín kvasenia mohlo niečo nebezpečné vzniknúť. Zdroje, z ktorých to mám (zahraničné) dokonca hovoria o tom, že kvasenie zabije aj niektoré zlé baktérie, a napríklad také zožlknuté orechy budú menej škodiť, keď sa vykvasia...(samozrejme, neodporúčali ich ku konzumácii, len v nutných prípadoch...)

Já ten váš postup nerozporuji, ale upozorňuji na možná rizika, která jsou nezpochybnitelná. Je totiž otázkou, co všechno tam kvašením vypěstujete a ne všechny druhy kvasinek jsou prospěšné, některé naopak vyvolávají vážné potíže, například kvasinky rodu aspergilus, které často používají makrobiotici a také mnoho z nich má vážné problémy.

Autor:  Lenka [ pát srp 20, 2010 7:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Párkrát jsem si udělala "ořechové mléko" z meruňkových jadýrek, ale dělám to přes filtr, že je to hodně husté, čili je tam i část vlákniny. Vy pijete i litr denně, ale to co vzniklo za produkt mně, se asi nedá považovat za mléko...? Vím, že s oříškama se to nemá přehánět. 1,5 dcl této hmoty už je asi moc...? Mám dát radši jemnější filtr a tam už je množství tekutiny bez omezení?

Autor:  Jarda [ pát srp 20, 2010 8:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

[quote="Lenka":oxkvv3sw]Párkrát jsem si udělala "ořechové mléko" z meruňkových jadýrek, ale dělám to přes filtr, že je to hodně husté, čili je tam i část vlákniny. Vy pijete i litr denně, ale to co vzniklo za produkt mně, se asi nedá považovat za mléko...? Vím, že s oříškama se to nemá přehánět. 1,5 dcl této hmoty už je asi moc...? Mám dát radši jemnější filtr a tam už je množství tekutiny bez omezení?[/quote:oxkvv3sw]
To si docela zahráváte, protože tato jádra jsou k běžné konzumaci dost nevhodná a za určitých okolností mohou být i velice toxická. Měla by jste si o tom trochu něco přečíst, třeba zde

Autor:  Sybilla [ pát srp 20, 2010 9:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Voľakedy ako decká sme marhuľové kôstky jednoducho rozbíjali kameňom o kameň. V kuchyni s tým mám akosi problém a kladivom to moc dobre nefunguje, buď ich rozpleskne aj s jadrom, alebo odskočí. Nemáte niekto domáci vynález, čím by to šlo lepšie?

Autor:  Jarda [ sob srp 21, 2010 7:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Sybilla píše:
Voľakedy ako decká sme marhuľové kôstky jednoducho rozbíjali kameňom o kameň. V kuchyni s tým mám akosi problém a kladivom to moc dobre nefunguje, buď ich rozpleskne aj s jadrom, alebo odskočí. Nemáte niekto domáci vynález, čím by to šlo lepšie?

K drcení jader je vhodnější tlak, než úder a osobně mám několik mačkátek na ořechy v kterých to jde velice dobře, ale možná by se dal použít i nějaký vhodný lis na česnek, sám tady mám takový masivní nerezový a v něm to jde rozmáčknout taky dobře.

Autor:  Slim-Jim [ čtv zář 09, 2010 8:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Zdravím.
Tak dnes V 18:00 jsem snědl svůj první máčený mix skládající se z 10 ks mandlý, stejně lískových ořechů, 2 čaj.lžic slunečnicových semen a stejně dýnových a vypil ztmavlou vodu(které jsem dal trochu více semena ji nenasála) bez výraznější hořké chuti doba máčení cca 11 hodin, nevím jestli je to zcela vhodné takto to smíchat a máčet po hromadě.Na závěr jsem dostal chut a ještě řádně rozkousal a požil 2 čaj.lžíce lněného semena a výsledek mě věru překvapil do pár minut po požití mě přestali cukat oční víčka a přestalo i vlnění lýtkových sválů.Jinak od rána jsem snědl asi 7 ks banánů(víjmečný banánový den), které by také měli obsahovat hořčík.
Tablety vždy brané se zinkem na láčno třikrát deně dohromady 600 mg(párkrát jsem zkusil i třikrát denně 2 tablety 1200mg) také bez ůčinku asi ho nedovedu využít organické je organické.
Pan Jaroslav mi poradil že by se mohlo jednat o deficit hořčíku(trápilo mně vlnění lýtkových svalů a cukání levého víčka o kterém jsem se mu nezmínil) a tak jsem hledal a našel,že všechny tyto dary přírody obsahují hořčík i jiné prvky nezbytné k vstřebání v dokonalém poměru.
Před tím jsem je jedl v suchém stavu bez výraznějších účinků.
S tabletami končím vypadá to,že (oxid hořečnatý,mikrokrystalická celuloza,škrob,hydroxypropylmethylceluloza,barvivo oxid titaničitý,křemičitan hořečnatý,stearát hořečnatý)zní to až děsivje, tělu k ničemu není.Jinak se asi těžko budu denně takto ládovat banánama,takže uvažuji o chloridu hořečnatém.Nevíte jakou má využitelnost zinek v chelátové vazbě samostatně?
Jinak se omlouvám vím že 50 % nesouvisí s tématem.

Autor:  Jarda [ čtv zář 09, 2010 8:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Slim-Jim píše:
Zdravím.
Tak dnes V 18:00 jsem snědl svůj první máčený mix skládající se z 10 ks mandlý, stejně lískových ořechů, 2 čaj.lžic slunečnicových semen a stejně dýnových a vypil ztmavlou vodu(které jsem dal trochu více semena ji nenasála) bez výraznější hořké chuti doba máčení cca 11 hodin, nevím jestli je to zcela vhodné takto to smíchat a máčet po hromadě.Na závěr jsem dostal chut a ještě řádně rozkousal a požil 2 čaj.lžíce lněného semena a výsledek mě věru překvapil do pár minut po požití mě přestali cukat oční víčka a přestalo i vlnění lýtkových sválů.Jinak od rána jsem snědl asi 7 ks banánů(víjmečný banánový den), které by také měli obsahovat hořčík.
Tablety vždy brané se zinkem na láčno třikrát deně dohromady 600 mg(párkrát jsem zkusil i třikrát denně 2 tablety 1200mg) také bez ůčinku asi ho nedovedu využít organické je organické.
Pan Jaroslav mi poradil že by se mohlo jednat o deficit hořčíku(trápilo mně vlnění lýtkových svalů a cukání levého víčka o kterém jsem se mu nezmínil) a tak jsem hledal a našel,že všechny tyto dary přírody obsahují hořčík i jiné prvky nezbytné k vstřebání v dokonalém poměru.
Před tím jsem je jedl v suchém stavu bez výraznějších účinků.
S tabletami končím vypadá to,že (oxid hořečnatý,mikrokrystalická celuloza,škrob,hydroxypropylmethylceluloza,barvivo oxid titaničitý,křemičitan hořečnatý,stearát hořečnatý)zní to až děsivje, tělu k ničemu není.Jinak se asi těžko budu denně takto ládovat banánama,takže uvažuji o chloridu hořečnatém.Nevíte jakou má využitelnost zinek v chelátové vazbě samostatně?
Jinak se omlouvám vím že 50 % nesouvisí s tématem.

V tom mixu nemáte pouze hořčík, tam máte prakticky vše, co tělo potřebuje, čili porovnávat to s tabletkou hořčíku je dost diskutabilní. Také ta dodávaná dávka je celkem směšná, je potřeba se dostat s pilulkami až do stavu průjmu a to se vám předpokládám při takto malé dávce asi nepovedlo. Tableta obsahuje pouze 10% účinné látky v celkové váze tablety a to ještě v ideálním případě, to by jste musel říci o jaké tablety šlo, ale stejně ta dávka patrně byla malá. Jinak zinek v chelátové vazbě se vstřebává velice dobře a jediné, co je na něm špatně je cena. Chlorid hořečnatý vyjde proti tabletám mnohem levněji a předávkovat se nedá, pokud to přeženete, tak dostanete průjem a tělo přebytky vyloučí.

Stránka 1232 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/