Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 1279

Autor:  zuzis [ čtv kvě 06, 2010 8:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?

Autor:  Xion [ čtv kvě 06, 2010 9:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zuzis píše:
Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?

Tak skus zohnat nepasterizovany kozi jogurt. Ja som vyrabal jogurt z neho. Takisto, netreba ho prehrievat, da sa rovno zo suroveho mlieka. Ale treba mat kvalitny zdroj.
Najlahsie je kupit jogurtovac, ktory udrzuje spravnu teplotu.

Autor:  Jarda [ čtv kvě 06, 2010 9:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zuzis píše:
Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?

Kefír a jogurt jsou dvě odlišné technologie výroby i když z pohledu vlivu na zdraví člověka je to zdánlivě dost podobné. Nejjednodušší to máte, tak jak vám píše Xion, tak to můžete vyzkoušet, ale s tím jogurtovačem to bude asi nejlepší. Já jsem si to kdysi vyráběl, ale proti kefíru to bylo hrozné blbnutí a tak jsem to opustil a dělám si pouze kefír a tibi.

Autor:  zuzis [ čtv kvě 06, 2010 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Xion píše:
Tak skus zohnat nepasterizovany kozi jogurt. Ja som vyrabal jogurt z neho. Takisto, netreba ho prehrievat, da sa rovno zo suroveho mlieka. Ale treba mat kvalitny zdroj.
Najlahsie je kupit jogurtovac, ktory udrzuje spravnu teplotu.

A co když na poprvé ten jogurt koupím, udělám to tak jak radí na netu, že zahřeju to kozí mléko a přidám ten jogurt a nechám v teple. Z toho se vyrobí polotovar kozo-kupovaný jogurt. Když to udělám znova, ale dám místo kupovaného ten vyrobený kozo-kupovaný jogurt, tak už pak z toho bude jen kozojogurt, ne? Ale to je asi moc jednoduché co. Já jinak jdoufala, že čím déle nechám houbičky v mléce tím bude kefír hustší a prakticky jako jogurt. Takto to asi nefunguje co.

Autor:  Maria [ pát kvě 07, 2010 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kdyz jsem delavala amasake,tak jsem to vylepsila tak,ze jsem dala do termoforu horkou vodu na nej postavila teply zaklad pro amasake a cele zabalila do larisy.Takze analogicky bych to pouzila s upravou,ze bych mleko vubec nezahrivala nebo treba jen na 30-35stupnu,aby byla jistota,ze zustane zive,smichala s jogurtem kvuli kulturam a zbytek stejny. Termofor dava primerene teplo a vydrzi to v pohode 6 hodin,takze je to i bezpracne a nejsou dalsi naklady na energie.

Asi to taky vyzkousim \":lol:\"

Autor:  Jarda [ pát kvě 07, 2010 9:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Maria píše:
Kdyz jsem delavala amasake,tak jsem to vylepsila tak,ze jsem dala do termoforu horkou vodu na nej postavila teply zaklad pro amasake a cele zabalila do larisy.Takze analogicky bych to pouzila s upravou,ze bych mleko vubec nezahrivala nebo treba jen na 30-35stupnu,aby byla jistota,ze zustane zive,smichala s jogurtem kvuli kulturam a zbytek stejny. Termofor dava primerene teplo a vydrzi to v pohode 6 hodin,takze je to i bezpracne a nejsou dalsi naklady na energie.

Asi to taky vyzkousim \":lol:\"

Vidíte, to je velice dobrý nápad, tímto způsobem jsem zatím nic nezkoušel. Je zajímavé, že jednoduché postupy vyžadují velikou invenci a bystrý úsudek, protože lidé paradoxně chtějí mít život neuvěřitelně složitý a jednoduchým logickým postupům se brání i uvěřit. Třeba se dost často setkávám s otázkou, když je to tak jednoduché, tak proč to třeba nepoužívají lékaři a mohu říci, že mi dá mnohdy dost starostí to vyargumentovat.

Autor:  zuzis [ stř kvě 12, 2010 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?

Autor:  Sybilla [ stř kvě 12, 2010 2:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zuzis píše:
Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?

Pokiaľ je to kozie mlieko nepasterizované, tak nechať skysnúť, nastrúhať čerstvú uhorku, zaliať ju tým kyslým mliekom pridať rozdrvený cesnak, pažitku, trochu ostrej červenej papriky a baštiť. \":)\" Poniektorí,čo nie sú iba na surovej strave, si môžu k tomu dať pečené zemiaky.

Autor:  Jarda [ stř kvě 12, 2010 7:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zuzis píše:
Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?

Jak to píše Sybilla, nebo nechat řádně zkysnout, až se oddělí syrovátka scedit, přes plátýnko na tvaroh a nechat podle potřeby vykapat do požadované tvrdosti. Poté použít, buď jako měkký, nebo tvrdý tvaroh, nebo přisolit a zráním si vyrobit domácí sýr.

Autor:  NOWOCAYN [ ned kvě 16, 2010 9:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Po tom, ako som týždenne konzumoval cca 300g nepasterizovanej bryndze a cca 2,5 litra 24 hodín robiaceho sa kefíru z originál kozieho mlieka, som sa rozhodol s tým skončiť. Dôvod ? Tráviace problémy svojho druhu ( aké mám teraz a nemal som ich celý život ) vznikli práve počas užívania týchto produktov, i keď je pravda, že som ich užíval už asi dva mesiace... Čo si myslím ? Myslím, že mi zmenili pH v žalúdku ( resp. v celom tele ), ale na nežiadúcu hodnotu. Pretože čo je pre niekoho liekom, na iného nemusí pôsobiť, alebo môže byť preňho dokonca jedom. Resp. sú aj potraviny, ktoré by sa mali do jedálnička zaradiť len na určitú dobu ( možno na týždeň, ale denne ), a možno kefír bol práve tou potravinou pre mňa... Takže ho ( možno spolu s bryndzou ) považujem za vinníka, a skúsim si vďaka tým tabletám s názvom "Betaín HCL" zistiť, či som ( pretože to sám NEVIEM ) prekyslený, alebo prealkaizovaný, nakoľko sa určité potraviny ( vlastne všetky, samozrejme do úvahy neberiem biele jedy, denaturované potraviny a chémiu ) správajú inak v každom tele... Pán Jarda, mám si kúpiť tie "Betaín HCL", a po zistení stavu svojej žalúdočnej kyseliny ( či je jej málo, alebo veľa ) sa zariadiť tak, aby sa žalúdočná kyselina dostala do rovnováhy ?
Ďakujem za radu.

Autor:  Jarda [ ned kvě 16, 2010 9:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

NOWOCAYN píše:
Po tom, ako som týždenne konzumoval cca 300g nepasterizovanej bryndze a cca 2,5 litra 24 hodín robiaceho sa kefíru z originál kozieho mlieka, som sa rozhodol s tým skončiť. Dôvod ? Tráviace problémy svojho druhu ( aké mám teraz a nemal som ich celý život ) vznikli práve počas užívania týchto produktov, i keď je pravda, že som ich užíval už asi dva mesiace... Čo si myslím ? Myslím, že mi zmenili pH v žalúdku ( resp. v celom tele ), ale na nežiadúcu hodnotu. Pretože čo je pre niekoho liekom, na iného nemusí pôsobiť, alebo môže byť preňho dokonca jedom. Resp. sú aj potraviny, ktoré by sa mali do jedálnička zaradiť len na určitú dobu ( možno na týždeň, ale denne ), a možno kefír bol práve tou potravinou pre mňa... Takže ho ( možno spolu s bryndzou ) považujem za vinníka, a skúsim si vďaka tým tabletám s názvom "Betaín HCL" zistiť, či som ( pretože to sám NEVIEM ) prekyslený, alebo prealkaizovaný, nakoľko sa určité potraviny ( vlastne všetky, samozrejme do úvahy neberiem biele jedy, denaturované potraviny a chémiu ) správajú inak v každom tele... Pán Jarda, mám si kúpiť tie "Betaín HCL", a po zistení stavu svojej žalúdočnej kyseliny ( či je jej málo, alebo veľa ) sa zariadiť tak, aby sa žalúdočná kyselina dostala do rovnováhy ?
Ďakujem za radu.

Ona takováto koňská dávka čehokoliv musí něco rozházet a právě pravidlo střídmého přístupu je vám stále cizí pojem. Fungovat to bude až v momentě, kdy konečně pochopíte, že ani naprosto zdravá potravina není zdravá v nezdravém objemu. Ty tablety jsou docela drahý luxus, pro začátek je možné pouze provádět očistu žaludku a jíst potraviny, které tvorbu žaludeční kyseliny podporují. Velice dobrá je také červená řepa, která má betainu velké množství, ale zase všeho moc škodí.

Autor:  Jindra [ pon kvě 17, 2010 12:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jarda píše:
Tvaroh vyrábím pouze v případě, že mi mléko zkysne, jinak vše spotřebuji jako kefír a nic jiného nevyrábím, čili ani své zkušenosti se syrovými mléčnými produkty nemám.
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?

Autor:  Sybilla [ pon kvě 17, 2010 2:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jindra píše:
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?

Čítam v knihe pani Budwig, že k oleju je potrebné jesť kvalitnú bielkovinu. Živočíšne bielkoviny z mäsa vylúčila. Neviem, či dnešné tvarohy obsahujú kvalitnú bielkovinu, ale možno sa domnievať, že v tomto prípade Bio tvaroh je menším zlom. Ak nie je kvalitná bielkovina, má to celé opačný účinok a viac škodí, ako pomáha. Budwig píše, že najvhodnejšia je konbinácia oleja+pomletého semienka s tvarohom. Jogurty a kyslé mlieka-podmáslí, o kefíre nepíše, majú byť doplnkom. Bio Tatranský tvaroh má ešte aj cca 30% tuku, tak by mal byť aj dostatočne tučný, ako odporúča. Okrem toho píše aj o poháriku kvalitného šampanského \":D\" a k tomu všetkému pohyb a pobyt na slnku. To slnko nám asi všetkým chýba, lebo od jesene bolo málo slnečných dní a tu môže byť tvoj problémik, že ti nerobí budwig puding tak dobre, ako si si prestavoval. Budwig preto doporučuje ešte aj kvalitný rybí olej kvôli vitamínu D. Ale dnešné ryby zo zaprasených morí? Fuj!

Autor:  Jarda [ pon kvě 17, 2010 6:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jindra píše:
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?

Já jí dělám z kefíru, ale ne toho běžného s tučností 3,5 %, dělám si na to speciální vysoce tučný kefír s tučností až 35 % a ten pak používám pro výrobu tohoto produktu. Celý postup bude nyní v časopise Recepty prima nápadů a finta je v tom, že musíte postupně houbu natrénovat na zpracování čisté šlehačky, nebo nějaké vyhovující kombinace mléko-šlehačka. Nejde to moc rychle a houba se na to musí pár dnů trénovat, také se pak již nedá dávat znovu do mléka protože by uhynula a vyžaduje stále tu vysokou tučnost, nebo pomalé odvykání, aby mohla jet zase v normálním mléku.

Autor:  Jarda [ pon kvě 17, 2010 10:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Sybilla píše:
Čítam v knihe pani Budwig, že k oleju je potrebné jesť kvalitnú bielkovinu. Živočíšne bielkoviny z mäsa vylúčila. Neviem, či dnešné tvarohy obsahujú kvalitnú bielkovinu, ale možno sa domnievať, že v tomto prípade Bio tvaroh je menším zlom. Ak nie je kvalitná bielkovina, má to celé opačný účinok a viac škodí, ako pomáha. Budwig píše, že najvhodnejšia je konbinácia oleja+pomletého semienka s tvarohom. Jogurty a kyslé mlieka-podmáslí, o kefíre nepíše, majú byť doplnkom. Bio Tatranský tvaroh má ešte aj cca 30% tuku, tak by mal byť aj dostatočne tučný, ako odporúča. Okrem toho píše aj o poháriku kvalitného šampanského \":D\" a k tomu všetkému pohyb a pobyt na slnku. To slnko nám asi všetkým chýba, lebo od jesene bolo málo slnečných dní a tu môže byť tvoj problémik, že ti nerobí budwig puding tak dobre, ako si si prestavoval. Budwig preto doporučuje ešte aj kvalitný rybí olej kvôli vitamínu D. Ale dnešné ryby zo zaprasených morí? Fuj!

To je správný postřeh, že naprosté většině lidí chybí vitamín D a není problém ho získat z tabletek. Také trochu toho psychického uvolnění a pohybu v přírodě bych viděl jako nezbytnou součást jakékoliv terapie.

Stránka 1279 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/