velka vdaka za odpoved a rady, inak tu v kratkosti pise p.Cmurova hlavne zasady pri vyrobe kremu ktore je potrebne dodrzat-viacmenej sa to aj zhoduje s tym co tu uz bolo spominane a pisane dufam ze to viacerym pomoze:
Základní recepty:
Recepty se lněným olejem podle Dr. Johanny Budwig
To nejdůležitější.....
vždy používejte pouze netučný tvaroh, max. 1% tuku. Ten obsahuje důležité aminokyseliny, které v sobě mají síru a pouze tak se správně při mixování spojí se lněným olejem. Čím tučnější tvaroh, tím méně těchto aminokyselin. Jen při použití netučného tvarohu se maximálně využije vzácná energie ze lněného oleje
nikdy nenahrazujte tvaroh ničím jiným ( jogurtem, čerstvým sýrem, zakysanou smetanou, podmáslím, nebo dokonce výrobkem ze sóji)
pouze v nouzi nejvyšší lze použít Cottage sýr
kvalitní plnotučné mléko (nikdy ne z krabice, pouze ze skleněné lahve) je nutností, nevynechávejte ho, ani ho nenahrazujte např. vodou
tvarohovou směs si vždy dělejte čerstvou a ihned ji snězte, skladování způsobuje ztrátu vlastností tak důležitých pro naše zdraví
lněný olej vždy uchovávejte v ledničce ve stoje
po otevření láhev do 14 dnů spotřebujte
používejte pokud možno bio ovoce a zeleninu, nejlépe z vlastní zahrádky, nejcennější je čerstvě utržená
směs vždy mixujte ručním mixerem(nejvhodnejší je braun), mícháním lžičkou či vidličkou nikdy nevznikne emulze rozpustná ve vodě
kupujte jen základní potraviny a vařte si doma sami
nikdy nepoužívejte žádné margariny, ztužené tuky a běžné rafinované oleje - ani na přímou spotřebu ani do salátů, jsou plné transmastných kyselin, ničících naše zdraví
nekupujte nic, co obsahuje zpracované rostlinné oleje (sladké i slané pečivo, sušenky, hotové směsi na polévky a omáčky, krutony do salátů a polévek, hranolky, zmrzliny, čokolády)
při vaření používejte pouze kokosový tuk, máslo a občas sádlo
ve studené kuchyni pouze kvalitní přírodní, za studena lisované oleje
Podle Dr. Budwig se má používat TUČNÝ tvaroh (10%)! Jak je to tedy???
Jak Píšete, že směs by se měla jíst ihned to souhlasím, jíst druhý den takovou patlaninu mi při stejných surovinách a poměru dělá těžkosti.
Ruční mixér, tím si tak rozmixujete ovoce a zeleninu bez slupky či semen. Na mixování patlaniny je mnohem vhodnější smoothie mixér - velikost nožů, jejich počet uložení, rychlost a výkon motoru, at. (já používám českou značku Sencor
https://mixery.heureka.cz/sencor-snb-66 ... t6EALw_wcB)
Tuk na vaření spíše přepuštěné máslo, a nebo jak říkáte kokosový tuk. Sádlo nvm nvm papat něco pro co musel někdo umřít k tomu mnoho dalšího. Ve studené kuchyni či jiné je spíše důležité jak se zakoupený olej skladuje a jeho čerstvost.
Do patlaniny si přidávám pórek kvůli síře, doma mi jej, ale berou a nechávají mi pouze zelenou část. Která část (zelená/bílá) je více vhodná do patlaniny? Děkuji