Alopat píše:
Nechápu, proč by zdravý člověk, notabene muž, měl využívat vyextrahované Omega 3 - PUFA jako zdroj energie, když na DHA a EPA jej stejně až na jednotky procent a mnohdy vůbec, narozdíl od žen, přeměnit nedokáže. Sirná patlanina byla vymyšlena jako součást stravovacího režimu pro těžce nemocné, kde navázání lněného oleje na sirné bílkoviny methionin a cystein zajišťuje podobně jako v původní vazbě bezpečnou dodávku oxidační terapie k tumoru aminokyselin chtivých breberek. Pro zdravého člověka bych jako prevenci rakoviny viděl spíše čerstvě rozemletá semínka.
To, ze sa premeni par percent na DHA a EPA som uz niekolko krat vyvracal. Nieje to tak. Je to manipulovanie studiami, v skutocnosti, conversion rate moze byt ovela vyssia, radovo az 10x viac, nez tym, co strasia (ze vraj udajne 0,5% a podobne). Druha vec je, ze ked dodavas take mnozstva ALA, tak uz par percent ti zaruci viac nez dostatocne mnozstva EPA a DHA. A dovod, je ten, aby si nemusel vrazdit ine zivocisichy, tak to doplnis takto, a mas postarane aj o dodavku karmy. Co je este dolezitejsie, nez si budovat materialne zdrave telo. Cize, jednoznacne treba ist cez sirnu patlaninu, a naopak, vylucit vsetky formy DHA a EPA zivocisneho charakteru, a aj doplnky, rovnako ako ryby. Uz som to tolko krat pisal, ze sa mi to nechce dokola opakovat, najdi si to. Takisto som vyvratil tie strasiaky, ze su nepodlozene, teda nizka konverzia ALA na DHA a EPA je len za urcitych okolnosti a to im vyhovuje na predaj drahych pripravkov. S tym treba ratat, ze dnes sa robi biznis takto, cez ovplyvnovanie a manipulaciu statistikami. Ale zjednodusene, u veganov, ktori dlhodobo neboli vystaveni priamemu prijmu DHA a EPA, konverzia niekokolkonasobne narastala. Treba byt opatrny zo studiami, niekedy su len za urcitych okolnosti a to sa niekedy cielene pouziva na manipulaciu. Teda, strasia ze je to vzdy 0,5%, a hned maju pripravene predpiripravene balicky DHA a EPA vo forme kapsul, ale to, ze konverzia je cez 5% u veganov, uz nepovedia, to uz zamlcia. Ked teda vylucis DHA a EPA vo vsetkych formach, neboj, telo nieje sproste. Narastie ti ALA to EPA and DHA ratio. A lanove semienka pridas do toho , to je jasne, ze je to lepsie (kvoli lignanom), ale tymi prilis vela ALA nedoplnis. To by si ich musel jest niekolko kopcovych lyzic kazdy den a to zas nieje dobre kvoli antinutrientom.