Zdravím. Tak toto je môj prvý príspevok na tomto fóre (za ktoré som inak veľmi vďačný Jardovi a všetkým ostatným prispievateľom). Dozvedel som sa tu mnoho zaujímavých vecí. Treba používať vyhľadávanie a študovať... Ale aj rozum, lebo niektoré príspevky tu sú aj dosť extrém...
Ja sám som skôr za takú umiernenú zlatú strednú cestu. Uznávam zásadu že všetkého moc škodí. A aj tú pravdu, že liek od jedu sa líši iba dávkovaním...
Pravda je vždy niekde v strede. Ten kto vyznáva nejaký extrém, tak pravdepodobne zanedbal nejaké negatívne dôsledky. Preto ja osobne radám na užívanie chloridu horečnatého a iných látok dokým sa človek neposerie veľmi neverím. Jednoducho mi to môj mozog neberie ako nejaké pozitívne, na pravde založené riešenie. Skôr aj tu na fóre uprednostňujem riešenia z takej umiernenej zlatej strednej cesty.
Čo sa týka toho C, horčíka a draslíka. Ja osobne pre seba a svoju rodinu som to vyriešil takto:
Najjednoduchší je draslík. Keďže členovia širšej rodiny sa stravujú dosť nezdravo a majú dosť nevyvážený príjem sodíka a draslíka, tak som všetkým pod stromček kúpil zopár kilo KCl a namiešal som im to s normálnou soľou NaCl v pomere 1:1, aby sa tým KCl náhodou neotrávili. Tým človek dostane sodík a draslík do vyváženého pomeru. Optimálnejšie by samozrejme bolo prejsť na surovú stravu a neprisáľať s NaCl, ale to bohužiaľ nie je u viacerých akceptovateľné. V prílohe je "príbalový leták", ktorý som im k tomuto výrobku vyrobil:
Příloha:
Poznámka: Draslík
NaClaKCl.docx [43.31 KiB]
815 krát
S horčíkom, ale aj s C je to horšie. S vit. C vidím problém v jeho nevyváženom PH. Pri vyšších dávkach by som ho odporúčal brať iba ak v PH neutrálnej forme, napr. askorbátu vápenatom, čo je však dosť drahé ak by sa chcel kupovať priamo. Neutralizovať ho sódou bikarbónou by som neodporúčal, pretože sodíka má typický človek priveľa, takže táto kombinácia by mnohým mohla skôr uškodiť - najmä pri tom vyššom dávkovaní, pri ktorom je potrebné kompenzovať to PH...
S horčíkom je problém s jeho nízkou vstrebateľnosťou. Riešenie, ktoré sa tu často spomína je chlorid horečnatý popíjať celý deň vo vodnom roztoku... Skúsil som to, ale musím sa osobne priznať že mne osobne ten chlorid horečnatý nechutil, takže skončil ako predražená soľ do kúpeľa. Možno si niekto bude o mne myslieť, že som bábovka, ale to mi je jedno. Chcem jesť čo mi chutí a nie si kaziť život pojedaním chemikálií, ktoré mi nechutia. A keďže hľadám riešenia nielen pre seba, ale aj pre viacerých členov mojej rozšírenej rodiny, tak mi bolo jasné, že s chloridom horečnatým sa veľmi nepresadím...
Po viacerých pokusoch a omyloch som nakoniec skončil u tohoto (keďže obmedzujeme mlieko, tak dopĺňame aj vápnik):
Kúpil som:
Uhličitan vápenatý, uhličitan horečnatý a vitamín C
tu:
http://www.fichema.cz/115-uhliitan-vpenat-sren-potrahttp://www.fichema.cz/131-uhliitan-hoenathttp://www.fichema.cz/117-kyselina-asko ... 0-potravinZ toho som si vyrobil vápenato-horečnatú zmes v pomere vápnik:horčík 2:1 (vyvážený pomer) tak, že som zmiešal v pomere: 1000g Uhličitanu vápenatého na 700g uhličitanu horečnatého.
Konzistencia obidvoch uhličitanov je veľmi jemný kriedový prach bez chuti a zápachu. Vo vode prakticky nerozpustné (rozpustia sa až v žalúdku pôsobením HCl). Túto zmes možno bez nejakých problémov so zažívaním, alebo nevhodnej chuti pridať do vody, alebo inej potraviny, ako jogurtu, alebo ovocnej šťavy a použiť na doplnenie vápnika a horčíka bez podstatnej zmeny chuťových vlastností daných potravín. 1 čajová lyžička (2g) tejto zmesy obsahuje 400mg vápnika a 200mg horčíka.
Zároveň sa dá touto zmesou kompenzovať PH príliš kyslých potravín, alebo štiav, pretože sa jedná o zásady (tie dva uhličitany sú podstatnou zložkou Tepperweinovej odkyselovacej zmesy). (Do svojho posledného receptu na túto zásaditú zmes som pridal aj ostatné zložky Tepperweinovej zmesy (v pomeroch viď príloha), okrem sódy bikarbóny - sodík nepotrebujem dopĺňať).
No a keďže aj vit. C má veľmi nevyvážené PH (kyselé) tak odporúčam touto zmesou kompenzovať aj PH vitamínu C. Momentálne to osobne robím tak, že 1 čajovú lyžičku (2g) tejto "zásaditej zmesy" rozmiešam s jednou čajovou lyžičkou vit. C (~6g-7g) vo fľaši vody a popíjam celý deň. Zmiešaním presne v tomto pomere to zreaguje a vznikne PH neutrálny vodný roztok 4g askorbátu vapenatého a 3,5g akorbátu horečnatého (inak dosť drahých chemikálií), za vzniku CO2 a chuti ako jemne perlivá minerálka s obsahom 6-7g vit. C, 400 mg vápnika a 200mg horčíka. Kto má rád kyselku môže si dať viac vit. C a kto má rád zásaditejšiu chuť minerálky môže si zmeniť pomer v prospech zásaditej vápenato-horečnatej zmesy.
Celkovo takéto dopĺňanie Vit. C, horčíka a vápnika vyjde veľmi lacno a je to aj celkom chutné. Príbalový leták, ktorý som k tomu rodine vyrobil:
Příloha:
Poznámka: Zásadita zmes
1-zasadita-a-Tepperweinova-zmes.docx [24.57 KiB]
697 krát
Vstrebateľnosť vit. C je u človeka max ~500 mg za hodinu (a ani pri Ca a Mg to nie je žiadna sláva), takže takto pripravená fľaša by mala vydržať celý deň. Jednorazovo to nemá veľký význam piť. Maximálna (mnou odporúčaná) dávka pri nejakých vážnych problémoch, keď nejde o nejakú efektivitu, ale rýchlo vyriešiť nejaký akútny problém je dvoj až troj násobok tohoto dávkovania (krátkodobo). T.j. 2-3 lyžičky z oboch (vit. C a zmesy) povedzme do 2 litrov vody t.j. 13-20g vit. C, 800-1200 mg Ca a 400-600 mg Mg/popíjať celý deň.
PS: Choroba, ktorá u nás v rodine viacerých trápi je osteoporóza a to je aj dôvod, prečo som do tej zásaditej zmesy dal aj ten vápnik, viď môj ďalší príbalový leták:
Příloha:
Poznámka: Osteoporóza
1.Osteoporoza.docx [125.3 KiB]
729 krát
Alebo tu:
http://www.orling.cz/cz/o-osteoporoze/osteoporoza-v-cislech.html