Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 1379

Autor:  haddock [ pon kvě 17, 2010 11:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mam dojem, ze se mi (hoube) ted 2x nepovedl kefir. ve ctvrtek jsem koupil cerstve kozi nepasterizovane mleko. mleko jsem nechal "odlezet" v lednicce a v patek jsem dal chrchliky do 1 l mleka (chrchliku mam ted celkem dost). vysledkem po 24 hodinach byla tekutina stejne hustoty jako mleko. po naliti do sklenice a vypiti nezustavala na stenach sklenice typicka kresba, jen bily povlak a drobne castecky srazeneho mleka. znamena to, ze houba mela prilis mnoho mleka nebo se ji mohlo neco stat? \":?\"

Autor:  Paul [ úte kvě 18, 2010 12:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Dobrý den, je 24-hodinové působení tibetské houby dostatečné na zničení všech nežádoucích mikroorganismů v nepasterizovaném mléce? A opravdu mohou bakterie mléčného kvasení zničit za tuto dobu i viry?

Autor:  Jarda [ úte kvě 18, 2010 4:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

haddock píše:
mam dojem, ze se mi (hoube) ted 2x nepovedl kefir. ve ctvrtek jsem koupil cerstve kozi nepasterizovane mleko. mleko jsem nechal "odlezet" v lednicce a v patek jsem dal chrchliky do 1 l mleka (chrchliku mam ted celkem dost). vysledkem po 24 hodinach byla tekutina stejne hustoty jako mleko. po naliti do sklenice a vypiti nezustavala na stenach sklenice typicka kresba, jen bily povlak a drobne castecky srazeneho mleka. znamena to, ze houba mela prilis mnoho mleka nebo se ji mohlo neco stat? \":?\"

Asi se jí nic nestalo, ale přechod na jinou surovinu ji chvilku trvá, tak ji dejte čas se naučit zpracovávat něco jiného, než na co je zvyklá.

Autor:  Jarda [ úte kvě 18, 2010 4:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Paul píše:
Dobrý den, je 24-hodinové působení tibetské houby dostatečné na zničení všech nežádoucích mikroorganismů v nepasterizovaném mléce? A opravdu mohou bakterie mléčného kvasení zničit za tuto dobu i viry?

Uvažujte logicky, pokud by to tak nebylo, tak již tady lidstvo není. Tento tradiční produkt samozřejmě byl běžnou potravinou našich předků a veškerá ta verbež, které se bojíte, tu byla určitě taky. Podle mého názoru to byl právě ten důvod, proč naši předci pili kefír a jedli jogurt a ne surové mléko.

Autor:  zuzis [ sob kvě 22, 2010 11:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ahoj. Začala jsem užívat domácí kefír, asi už 14dní. Od začátku užívání kefíru večer před spaním, mne vždy tlačil v žaludku a bylo mi trochu šoufl. Někdy je to lepší, někdy horší. Je to normální? Ze začátku jsem tomu nějak nepřikládala váhu, protože jsem někde četla, že u tohoto kefíru, může ze začátku toto probíhat, protože žaludek a střeva nezná všechny lactobacily a než si na to člověk zvykne. Ale už je to 14 dní, a někdy je to lepší a někdy horší. Tak se radši ptám, jestli má s tím někdo podobné zkušenosti. Děkuji

Autor:  Jarda [ sob kvě 22, 2010 11:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zuzis píše:
Ahoj. Začala jsem užívat domácí kefír, asi už 14dní. Od začátku užívání kefíru večer před spaním, mne vždy tlačil v žaludku a bylo mi trochu šoufl. Někdy je to lepší, někdy horší. Je to normální? Ze začátku jsem tomu nějak nepřikládala váhu, protože jsem někde četla, že u tohoto kefíru, může ze začátku toto probíhat, protože žaludek a střeva nezná všechny lactobacily a než si na to člověk zvykne. Ale už je to 14 dní, a někdy je to lepší a někdy horší. Tak se radši ptám, jestli má s tím někdo podobné zkušenosti. Děkuji

Nějakou dobu to opravdu trvá, než se tělo zase srovná do normálního stavu a také počítejte s tím, že kefír musí vyhubit mnoho neřádu, který se zatím v těle zabydlel.

Autor:  Jindra [ stř kvě 26, 2010 12:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jarda píše:
Já jí dělám z kefíru, ale ne toho běžného s tučností 3,5 %, dělám si na to speciální vysoce tučný kefír s tučností až 35 % a ten pak používám pro výrobu tohoto produktu. Finta je v tom, že musíte postupně houbu natrénovat na zpracování čisté šlehačky, nebo nějaké vyhovující kombinace mléko-šlehačka. Nejde to moc rychle a houba se na to musí pár dnů trénovat, také se pak již nedá dávat znovu do mléka protože by uhynula a vyžaduje stále tu vysokou tučnost, nebo pomalé odvykání, aby mohla jet zase v normálním mléku.
Zajímavé, zajímavé. Jardo pěkně prosím popíšete toto navykání/odvykání trochu podrobněji někdy i tady na fóru? Prosííím \":)\"

Autor:  Jarda [ stř kvě 26, 2010 7:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jindra píše:
Zajímavé, zajímavé. Jardo pěkně prosím popíšete toto navykání/odvykání trochu podrobněji někdy i tady na fóru? Prosííím \":)\"

Nyní to je v časopise Recepty prima nápadů, ale není to nic složitého, prostě dáte třeba 210 ml mléka a 40 ml šlehačky, další den scedíte a dáte 170 ml mléka a 80 ml šlehačky a takto postupujete až do samotné šlehačky, případně do požadované hustoty a tučnosti. Počítejte s tím, že tento produkt již neteče a musí se přes síto propasírovat gumovou stěrkou.

Autor:  kafuka [ čtv kvě 27, 2010 5:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Chci se zeptat, tibetskou houbu bohužel neseženu, ale mám možnost koupit sušenou kefírovou kulturu (ne tibetskou). Mléko přímo od výrobce také pravděpodobně nezajistím, natož kozí. Bude kefír z koupeného kravského mléka a sušené kultury také prospěšný, nebo to nemá cenu \":?:\"

Autor:  Jarda [ čtv kvě 27, 2010 7:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

kafuka píše:
Chci se zeptat, tibetskou houbu bohužel neseženu, ale mám možnost koupit sušenou kefírovou kulturu (ne tibetskou). Mléko přímo od výrobce také pravděpodobně nezajistím, natož kozí. Bude kefír z koupeného kravského mléka a sušené kultury také prospěšný, nebo to nemá cenu \":?:\"

Někteří dodavatelé prodávají houbu usušenou a není to ideální řešení, nicméně se po nějakém čase dá nastartovat a normálně funguje. To ovšem platí v případě, že se bavíme oba o tom samém, jinak netuším, co všechno se může pod tímto názvem prodávat. V případě, že bude mléko plnotučné a houba bude nastartovaná, tak by to mělo normálně fungovat.

Autor:  gonzales01 [ pát kvě 28, 2010 9:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

Jarda píše:
Nyní to je v časopise Recepty prima nápadů, ale není to nic složitého, prostě dáte třeba 210 ml mléka a 40 ml šlehačky, další den scedíte a dáte 170 ml mléka a 80 ml šlehačky a takto postupujete až do samotné šlehačky, případně do požadované hustoty a tučnosti. Počítejte s tím, že tento produkt již neteče a musí se přes síto propasírovat gumovou stěrkou.

Dobrý den Jardo, nějakou dobu s tím zvyšováním tučnosti šlehačkou taky experimentuju, trochu mi vadí, že je pak problém z toho oddělit tu houbu. Můžete prosím napsat jaký druh šlehačky považujete za vhodný? Zatím jsem pro SP používal pasterizovanou šlehačku s 33% tuku normálně z obchodu a ředím ji domácím kozím kefírem.

Autor:  Jarda [ pát kvě 28, 2010 8:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domáce výrobky z mlieka

gonzales01 píše:
Dobrý den Jardo, nějakou dobu s tím zvyšováním tučnosti šlehačkou taky experimentuju, trochu mi vadí, že je pak problém z toho oddělit tu houbu. Můžete prosím napsat jaký druh šlehačky považujete za vhodný? Zatím jsem pro SP používal pasterizovanou šlehačku s 33% tuku normálně z obchodu a ředím ji domácím kozím kefírem.

No je s tím celkem blbnutí, ale dá se to oddělit, používejte hrubé síto na nudle a gumovou stěrku, pak s tím není zase takový problém. U těch šlehaček v obchodě velký výběr není a musím přiznat, že v tomto případě většinou moc nevymýšlím. Někdy se mě sice povede sehnat nepasterizovaný výrobek od domácích výrobců, ale to bohužel není stálý zdroj, čili pak normálně používám stejný produkt jako vy a nehledám v tom problém.

Autor:  Marcel [ pon kvě 31, 2010 1:19 am ]
Předmět příspěvku:  Kefir

Dobry den,

Pijem kefir z domaceho kozieho mlieka. Kefir pijem rano az po rozcvicke a po predchadzajucom piti uriny, vody s citronom a stavy z jablka a mrkvy. Pijem ho az v objeme 0,5l. Nie je to vela? Kolko mozem vypit kefiru denne a kedy pocas dna?

Vdaka,

Marcel

Autor:  Jarda [ pon kvě 31, 2010 11:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefir

Marcel píše:
Dobry den,

Pijem kefir z domaceho kozieho mlieka. Kefir pijem rano az po rozcvicke a po predchadzajucom piti uriny, vody s citronom a stavy z jablka a mrkvy. Pijem ho az v objeme 0,5l. Nie je to vela? Kolko mozem vypit kefiru denne a kedy pocas dna?

Vdaka,

Marcel

Já vás nechápu, vše zde je mnohokrát napsáno a vy se domníváte, že mám dlouhou chvíli a zakládáte nesmyslně duplicitní vlákna. Příště příspěvek pouze smažu a snad pochopíte, že přemisťování dotazů žere můj čas. Já piji denně litr a většinou večer, dokonce se dá pít jako celodenní jídlo.

Autor:  Azul [ úte čer 01, 2010 8:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Hezký den, jen hlásím že zásilka dorazila , soli i houbička. Jsem velmi mile překvapena jak houbičkA VONÍ A CO JSEM VYLÍZALA PYTLÍK TAK I CHUT je velmi příjemná.Už se těším na zítřejší první kefírek, díky, Azul.

Stránka 1379 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/