sakul píše:
Dlouhodobě nevím co si počít s ořechy. Jednoduše mi chutnají všechny (nejím jen arašídy), obsahují řadu bezva látek a při výživě o jaké se zde bavíme jsou vítaným pomocníkem při zastavení přílišného hubnutí a zpestřením jídelníčku.
Jenže ... dlouhodobě a zatím marně bojuji s plísněmi v krvi a kvasinkou. A u ořechů se často uvádí, že jsou zdrojem různých druhů plísní, včetně alfatoxinů. Pro běžného smrtelníka je však nemožné plísně odhalit. Takže je možné že celá dieta a proti plísňová opatření jsou k ničemu po jednom pytlíků kešu oříšků.
Vím, rada může být mít ořechy jen z dobrého zdroje. Jednak co je to dobrý zdroj, takový zdroj pro městského člověka je také těžké najít a i u dobrého zdroje nemáte jistotu, jelikož při vší dobré vůli plíseň napadne ořech velmi rychle.
Nevím, vážně nevím co s tím. Leda přestat jíst ale to už je jen krok k tomu, živit se pupeny ze stromů a mladými větvičkami.
On obecně je sice problém s plísněmi u nemocných lidí, ale zdravý člověk s nimi problém nemá, čili vlastně nám plísně nijak zásadně nevadí a vše je o vnitřním prostředí v těle, protože plísně napadají pouze nějak oslabené organizmy. Neřešil bych tedy tu stranu hygienicky dokonalých potravin, jak se zde o to nesmyslně snaží mnoho lidí, ale snažil bych se vyřešit to svoje vnitřní prostředí, pak můžete jíst i plesnivé ořechy a nebudete mít zásadní problémy.