Možno by bolo zaujímavé vyskúšať niečo podobné ako sa vyrába tá kašička, lipozomálnu verziu, čiže najskôr nasucho rozmixovať semená pestreca, ďalší postup podľa výroby lipozomálneho vitamínu C. Ono ten lecitín s obsahom fosfolipidov je sám o sebe veľmi prospešný na pečeň, je dobrý emulgátor a zvyšuje prienikovosť látok do tkanív, ak sa s niečím skombinuje. V chladničke by to určite vydržalo pár dní, príp. ako konzervant použíť výťažok z grepových semien.
Len by to chcelo vydumať ca. dávky, tak ja používam napr. pri vitamíne C - 3 polievkové lyžice granulovaného lecitínu rozpustím v ca. 240 ml teplej vody, 1 polievkovú lyžicu vitamínu C rozpustím v 120 ml. vody (vodu používam z osmózy, mala by sa inak originál destilovaná), oba roztoky mixnem potom v mixéri a hodím to ešte asi na 15 min. do ultrazvukovej čističky, ale niektorí používajú aj len mixér - v tom prípade treba mixovať na vysokých otáčkach aspoň 2 minúty.
Ja by som to rovno hodila do mixéru, aby bola dávka ca. 1/2 L - tak 6 polievkových lyžíc lecitínu, 1/2 l vody z osmózy alebo destilovanú, poriadne by som premixovala lecitín, aby sa dobre rozpustil, potom 2 polievkové lyžice prášku z pestreca, neviem nakoľko je ten prášok nasiakavý, podľa toho by sa upravila príp. tekutina.
Ale možno to s práškom moc šlapať nebude, ak nejak nasaje veľa tej tekutiny a bude sa to zle mixovať, tá lipozomálna forma sa robí väčšinou s nejakými rastlinnými extraktmi. Ale práve lipozomálne formy veľmi dobre fungujú pri pečeni.
Napr. tu píšu niečo o lipozomálnom sylimarine (výťažok z pestreca) vs. bežný sylimarín, pričom dosť výrazne je to práve v prospech toho lipozomálneho:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12872613