Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Pohled na bílé jedy
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=241
Stránka 1625

Autor:  Jarda [ stř úno 13, 2013 11:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

radimnet píše:
Dobrý den,
tak jsem si tady přečetl že je chleba i když je celozrnný škodlivý. Doma pečeme z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné 1:1 a s kvasnicema. Kváskový jsme taky dělaly ale je to časově hodně náročné.
Zajímalo by mě jakou potravinou se dá chleba nahradit a aby tato náhrada byla dostupná pro většinu obyvatelstva.
Předem vám děkuji za odpovědi a rady.

Jinak poté co jsme se doma začaly zajímat o výživu tak se skladba naší potravy hodně změnila a přineslo nám to pevnější zdraví a teď se to snažím trochu dopilovat \":)\"

Chleba není problém, problém je ta mouka. Dnes nekoupíte nežluklou nebo neplesnivou mouku, to prostě nejde technologicky zajistit. Zrno je přírodní konzerva a také se tak chová. Prostě stejně jako olejovky, dokud je obal neporušený, mají vysokou životnost a jak je propíchnete, tak se zkazí. U zrna platí totéž a proto byl v minulosti mlýn pomalu v každé dědině a obilí se mlelo těsně před pečením chleba. Pak ten chleba vydrží i měsíc a není důvod se mu vyhýbat, což se o dnešním chlebu říci nedá. Základ je tedy ve výrobě vlastní mouky, kterou uděláte těsně před použitím, třeba pořídit domácí elektrický mlýnek na obilí, pak to funguje a nebo se obilných potravin prostě vzdát.

Autor:  radimnet [ stř úno 13, 2013 1:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

My jsme o výživě začaly uvažovat až po návštěvě rodiny v Itálii a začaly jsme velmi kvalitním olivovým olejem a už jsme si na něj zvykly že by jsme neměnily \":)\" před měsícem jsem se dozvěděl o lněném oleji tak jsem zde na foru narazil na dodavatele za dobrý peníz \":)\" a tak jsme ho zařadily do našeho jídelníčku \":)\"
A teď jsme se dopracovaly z výživou na úroveň že jsme někdy označeni za blázny \":)\"

Autor:  zadane [ čtv úno 14, 2013 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

radimnet píše:
Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

Doporučuju Probio, Countrylife. Celé zrno neinzerují v eshopech, ale stačí jim napsat. Ev. samozřejmě ještě lépe, pozeptat se u farmářů v okolí, což ale nebývá celoroční zabezpečení dodávky.

Jen bych vás varoval před těmi kvasnicemi (droždí). Nastudujte si na internetu, v čem průmyslová produkce spočívá. Jestli je pro vás kvásek moc práce, taky bych vaši úroveň výživy označil za bláznivou, ale spíš z druhé strany, než jste asi zvyklá...

Autor:  ale.haskova [ pon úno 18, 2013 8:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc

Autor:  ale.haskova [ pon úno 18, 2013 8:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Ještě upřesním ten dotaz na kefír - jestli nezahleňuje.
Kupuji obyč. mléko z obchodu, kravské, s trvanlivostí 14 dní. po zdroji čerstvého teprve pátrám /ústeckoorlicko/.
Je takovýto kefír přínosem, nebo se ho mám raději vzdát, než najdu mléko čerstvé.

Autor:  zadane [ pon úno 18, 2013 7:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

ale.haskova píše:
dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc

Z dotazu není zcela zřejmé,zda jde o přípravu kvásku nebo potom jeho použití do chlebu. Ale to je jedno, to stejně není problematika na jednu odpověď ve fóru, to je zapotřebí nastudovat, pokud s tím nemáte zkušenost. Njelepší zdroj podle mě je tento
http://samartha.net/SD/index.html
anebo pokud nečtete anglicky, tak
http://domacipekarny.dama.cz/
a více článků z tohoto "hnízda", některé hodně fundované.

Autor:  zadane [ pon úno 18, 2013 7:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

ale.haskova píše:
Ještě upřesním ten dotaz na kefír - jestli nezahleňuje.
Kupuji obyč. mléko z obchodu, kravské, s trvanlivostí 14 dní. po zdroji čerstvého teprve pátrám /ústeckoorlicko/.
Je takovýto kefír přínosem, nebo se ho mám raději vzdát, než najdu mléko čerstvé.

K tomu bych si dovolil svůj názor. Je zapotřebí si uvědomit, že tělo není stroj a vlivy nejsou černobílé. Otázka, správně položena, by měla znít takto: Převažují kladné vlivy nebo záporné?
Na to bych odpověděl: Pasterizované a homogenizované mléko, a zvláště pak uchuzené o mléčný tuk, vůbec ne. Domácí fermentované výrobky z něj potom jsou na hraně, i pomáhají i škodí.
Rozhodoval bych se podle tolerance k nim a podle toho, co chci řešit. Když mi jde o trávení, asi spíš pomůžou. Naopak, myslím si že zahleňuje každé mléko, bohužel i jinak blahodárné (domácí, kozí...). Tedy opatrně nejen na dýchací soustavu, velmi opatrně i u problémů se středním uchem. Také jsem zaregistroval (více než 5x) rychlý ústup premenstruačních bolestí po úplném vynechání mléka (i stop jako sušené mléko v pečivu, zmrzlině apod).

Autor:  radimnet [ stř úno 20, 2013 4:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

pro zadane: díky za nakopnutí do výroby kvásku:) chleba je výborný a už u toho zůstaneme.

pro ale.haskova: dneska jsem dělal chleba z kvásku a vykynul do 3h a chleba je moc dobrý.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
a tady citace z diskuze:
"Pokud ti za 2,5hod nenakynul, máš špatný kvásek"

Nám kvásek krásně voní a taky dobře chutná \":)\"

Autor:  zadane [ stř úno 20, 2013 6:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

radimnet píše:
pro zadane: díky za nakopnutí do výroby kvásku:) chleba je výborný a už u toho zůstaneme.
...Nám kvásek krásně voní a taky dobře chutná \":)\"

Rádo se stalo. Jen malou poznámku k tomu:
My jsme to doma i v širším okruku přátel před lety zažili, to nadšení z toho jak chleba může chutnat. Tak (a taky ze zkušenosti) připomínám - nepřehánět s množstvím! Já jsem sice ochoten tvrdit, že správný (domácí, celozrnný, celokváskový, aspoň půl žita...) chléb patří meti nejzdravější potraviny vůbec, jak je podle mě historicky vyzkoušeno. Protože nějaké škroby jíst musíme a tohle myslím je (pro svou fermentovanou složku) ještě před domácími brambory či natural basmati (tedy pokud vám nevadí lepek). Já osobně jím všechno toto trojí. Jenže při tom všem je zapotřebí si uvědomovat, že to prostě jsou cukry (jednoduché i složité). A tady při nestřídmosti je jen krůček k nadýmání a v dlouhodobějším výhledu i ke candidě.

Autor:  Jarda [ pon bře 04, 2013 11:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

radimnet píše:
Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

My jsme o výživě začaly uvažovat až po návštěvě rodiny v Itálii a začaly jsme velmi kvalitním olivovým olejem a už jsme si na něj zvykly že by jsme neměnily \":)\" před měsícem jsem se dozvěděl o lněném oleji tak jsem zde na foru narazil na dodavatele za dobrý peníz \":)\" a tak jsme ho zařadily do našeho jídelníčku \":)\"
A teď jsme se dopracovaly z výživou na úroveň že jsme někdy označeni za blázny \":)\"

Dobře vám odpovídá člen zadane a obecně není na celém zrnu moc co pokazit. Jinak z pohledu okolí si nic nedělejte, mě někteří lidé považují za magora již 30 let a i když mají velké zdravotní potíže a já ne stejně je to nepřesvědčí, to za ně nemusíte řešit.

Autor:  Jarda [ pon bře 04, 2013 11:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

ale.haskova píše:
dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc

To je dost individuální, někoho ano u jiného ne, budete si to muset otestovat. Člen zadane vám odpověděl velice dobře a pokud jde o mě, já chleba nedělám a ani nejím již 30 let. Má sice i svá pozitiva, ovšem obilí vyvolává i tolik nemocí, že myslím raději budu žít bez chleba a bez obilí.

Autor:  Willis [ úte bře 05, 2013 7:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
To je dost individuální, někoho ano u jiného ne, budete si to muset otestovat. Člen zadane vám odpověděl velice dobře a pokud jde o mě, já chleba nedělám a ani nejím již 30 let. Má sice i svá pozitiva, ovšem obilí vyvolává i tolik nemocí, že myslím raději budu žít bez chleba a bez obilí.

Pečivo už taky nejím, přibližně před dvěma roky jsem s ním přestal a můj zdravotní stav se zlepšil o 100%. Přestat jíst pečivo pokládám za nejlepší rozhodnutí mého života.

Autor:  Jarda [ pát bře 08, 2013 2:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Willis píše:
Pečivo už taky nejím, přibližně před dvěma roky jsem s ním přestal a můj zdravotní stav se zlepšil o 100%. Přestat jíst pečivo pokládám za nejlepší rozhodnutí mého života.

To jsem rád, že potvrzujete mnou zmiňované účinky a pozitivní vliv vyřazení obilí ze stravy.

Autor:  adalbertmannova [ pát bře 08, 2013 8:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

dobrý den,
zajímá mně, jaké potraviny považujete za škodlivé (bílé jedy) a které naopak doporučujete.Dále ,máte li možnost mně zaslat roztok Lugolem. Děkuji

Autor:  Elzina [ sob bře 09, 2013 5:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
To jsem rád, že potvrzujete mnou zmiňované účinky a pozitivní vliv vyřazení obilí ze stravy.

Jsem už týden vegankou a cítím se úžasně. Zkouším také živou stravu, ale tak nějak pozvolna - zatím nevím úplně, jak na to, nejde to ze dne na den a také se musí trochu přeorientovat moje chuťové buňky. Chleba jím teď také míň a snažím se péct domácí, ale koupený kvásek mi něk nekyne, když dělám vše podle návodu. \":-(\" Asi si udělám vlastní. Ale domácí pekárnu hned tak mít nebudu. Až se mi bude dařit péct vlastní chleba, chci zkusit objednávat zrní a mlít ho těsně před pečením. Mám čtyři děti a razantní změny odmítají, ale např. rýžové mléko jim chutná. Všechno měním pomaličku, jak to půjde. Ale vyřazení mléčných výrobků a masa (to jsem nejedla už dřív) je skvělá volba! Cítím se tak nějak čistě, nezanešeně. Po všech stránkách.

Stránka 1625 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/