Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 14, 2024 7:41 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: pát zář 14, 2012 9:59 pm 

MarcelaJ píše:
Ahoj,

když si budu dělat kaši doma-je lepší rozmixovat semínka v kávovém mlýnku(tam je to hodně na jemno) nebo v mixeru(tam to mám o něco hrubší)? Nebo je to jedno ve výsledku?
Díky.

Ahoj Marcelo,
jedno to určitě není, čím jemněji cokoliv (nejen semeno) rozemeleš, tím snadněji se z namletého materiálu uvolní obsažené látky.
Tím získáš větší vítěžnost ze stejného množství, a o to přeci jde.

Ahoj Jenda.

PříspěvekNapsal: stř zář 19, 2012 9:53 pm 

Xion píše:
jani píše:
pátrala jsem a podařilo se mi sehnat kilo semínek za 80 kč, brala jsem hned 2 kg. Máte někdo typ, zda sehnat levněji?

Tak keby som ho niekde vypatral tak lacno, bol by som rad. Bohuzial, ja berem kilo za 10 eur, lebo lacnejsi najst neviem. Cize to mam tak 3x drahsie, nez ty.

Xion, ja som si dnes prvý krát kúpil semená ostropestreca mariánskeho v jednej predajni byliniek na hrnčiarskej, a za 100g som zaplatil okolo 3€ (presne neviem, bloček som nezobral...)... Možno si môžem byť istý kvalitou... ale cena je privysoká, poobzerám sa iným smerom, k inému predajcovi.
.....Mimochodom, pomlel som semená v mlinčeku na mak, a hneď zmiešal s ghí v pomere 100g : 100g, uchovávam v chladničke.

Naposledy upravil NOWOCAYN_2 dne stř zář 19, 2012 10:24 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: stř zář 19, 2012 10:33 pm 

\":D\" \":D\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"
Semená Ostropestreca mariánskeho - 40 KUSOV (40 semienok)... za 69centov !!! http://www.osiva-semena.sk/lecive-rostl ... 40-ks.html

100g pre ľudí stojí v priemere 2,3 €
40 semienok na vysádzanie (aj tie čo sa kupujú pre ľudí či zvieratá by sa dali zasadiť) stojí 69 centov (koľko je to gramov ? ... štyry ? \":D\")
Predávajú sa aj pre zvieratá ? A koľko stoja ? Napíše niekto ?
TO JE KOCÚRKOVO tá "cenová politika".. \":D\"
.... Tiež som sa minule smial (znechutene) na tom, ako v tom istom obchode mali lúpaný sézam ako "koreninu" (asi o hmotnosti 20gramov) za JEDNO EURO, a o pár metrov ďalej lúpaný sézam na bežný konzum, 250g za necelé Euro.... ... Je to normálne????... \":roll:\" \":lol:\"

edit : Dnes som si bol kúpiť semienka Pýtal som sa predavačky či sa nepomýlila, a ona na to "nie, ale keď chcete, môžete mi dať 2,10€ \":D\" " ... čo to má znamenať ??? .. Keď som kupoval prvý krát u nej ostropestrec, predala mi ho za nejakých 2,90 či 3,30... tiež 100g... Nespomínal som jej to ale dnes, akurát som sa potešil, že tým pádom ma ostropestrec na dlhodobejšie/dlhodobé používanie (s prestávkami) nebude stáť veľa... \":)\"

PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 8:10 pm 
Administrátor
Administrátor

MarcelaJ píše:
Ahoj,

když si budu dělat kaši doma-je lepší rozmixovat semínka v kávovém mlýnku(tam je to hodně na jemno) nebo v mixeru(tam to mám o něco hrubší)? Nebo je to jedno ve výsledku?
Díky.

Tak v zásadě to je jedno i když čím jemnější, tím chutnější, čili pokud to můžete rozmixovat pořádně, tak raději na jemno.

PříspěvekNapsal: stř říj 17, 2012 12:41 pm 

Tak, rozhodol som sa, že pôjdem do liehového výluhu z pomletých a pomixovaných semien.... Nebaví ma denne žuť 3x5 minút semená (máme 5 ročný mixér, ale nevie to dokonale rozmixovať...)...DLHODOBO.... Preto som to vydržal len týždeň, ale, ako vravím, ostávam pri semenách, len si z toho proste urobím výluh... A naštudujem si dávkovanie...

PříspěvekNapsal: stř říj 17, 2012 2:15 pm 

NOWOCAYN_2 píše:
:D \":D\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"
Semená Ostropestreca mariánskeho - 40 KUSOV (40 semienok)... za 69centov !!! http://www.osiva-semena.sk/lecive-rostl ... 40-ks.html

100g pre ľudí stojí v priemere 2,3 €
40 semienok na vysádzanie (aj tie čo sa kupujú pre ľudí či zvieratá by sa dali zasadiť) stojí 69 centov (koľko je to gramov ? ... štyry ? \":D\")
Predávajú sa aj pre zvieratá ? A koľko stoja ? Napíše niekto ?
TO JE KOCÚRKOVO tá "cenová politika".. \":D\"
.... Tiež som sa minule smial (znechutene) na tom, ako v tom istom obchode mali lúpaný sézam ako "koreninu" (asi o hmotnosti 20gramov) za JEDNO EURO, a o pár metrov ďalej lúpaný sézam na bežný konzum, 250g za necelé Euro.... ... Je to normálne????... \":roll:\" \":lol:\"

edit : Dnes som si bol kúpiť semienka Pýtal som sa predavačky či sa nepomýlila, a ona na to "nie, ale keď chcete, môžete mi dať 2,10€ \":D\" " ... čo to má znamenať ??? .. Keď som kupoval prvý krát u nej ostropestrec, predala mi ho za nejakých 2,90 či 3,30... tiež 100g... Nespomínal som jej to ale dnes, akurát som sa potešil, že tým pádom ma ostropestrec na dlhodobejšie/dlhodobé používanie (s prestávkami) nebude stáť veľa... \":)\"

Pro zvirata treba tady:

http://www.centrumkrmiv.cz/product/ostr ... 3-kg-1003/

Uvazuji, ze bych to take nasel na jeden zahon vedle struchy zelne.

Inzenyr

Naposledy upravil inzenyr dne čtv říj 18, 2012 3:28 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: stř říj 17, 2012 2:39 pm 

Ahojte, mám otázku : Kúpil som si balenie Ostropestreca Mariánskeho (značka JUVAMED), s tým, že si ich nameliem a dám do liehu (aj som dal, v pomere semaná : lieh ... 1 : 5). No musím čakať 4-5 týždňov na to kým bude tinktúra hotová...
Tak som sa rozhodol pomlieť jednu kávovú lyžičku semien s tým, že ivem ako zle to pomelie, a 5 minút to budem musieť silno žuť.... No, pomlelo to OVEĽA JEMNEJŠIE ako predchádzajúcu dávku inej značky (neviem akej, bolo to vážené)... ... Teraz som pomlel semená od značky JUVAMED, 70g cca 1,1€. Minule som mlel semená Z TOHO ISTÉHO OBCHODU, ale nie značky JUVAMED, ale na váhu, a stáli 3,5€/100g... NEDALI SA DOBRE POMLIEŤ...
Tieto lacnejšie chutia podobne, ako pražené tekvicové jadierka, horko. Chuť mi nevadí, určite chutia lepšie ako lychořeřišnica \":D\" . Vyzerajú normálne, nie sú ani polámané (neboli ani prechádzajúce), nič... Zdá sa mi, že vyzerajú čistejšie, ako tie drahšie. Tie drahšie ale mali ÚPLNE INÚ CHUŤ (možno aj tým, že sa nedali tak dobre pomlieť)...
Mám preto otázku... Akoto, že tie semená čo som kúpil dnes sa dajú oveľa ľahšie pomlieť ? A - ktoré semená sú lepšie, tie, čo sa dajú pomlieť ľahšie, alebo tie, čo horšie ? Tie, čo sa dajú pomlieť lepšie sú asi viac vysušené... že ? ... Nemôže byť s nimi nič v neporiadku ? Lebo ako vravím, majú úplne inú chuť ako tie drahšie, a oveľa lepšie sa melú (a vyzerajú dobre). Mimochodom, je to mix svetlých a fialkastých semien... Je to v poriadku, alebo nie ?
Všetky spomínané boli kupované v Bylinkárovi (obchod).
Ďakujem za odpoveď.

PříspěvekNapsal: čtv říj 18, 2012 12:28 pm 

NOWOCAYN_2 píše:
Ahojte, mám otázku : Kúpil som si balenie Ostropestreca Mariánskeho (značka JUVAMED), s tým, že si ich nameliem a dám do liehu (aj som dal, v pomere semaná : lieh ... 1 : 5). No musím čakať 4-5 týždňov na to kým bude tinktúra hotová...
Tak som sa rozhodol pomlieť jednu kávovú lyžičku semien s tým, že ivem ako zle to pomelie, a 5 minút to budem musieť silno žuť.... No, pomlelo to OVEĽA JEMNEJŠIE ako predchádzajúcu dávku inej značky (neviem akej, bolo to vážené)... ... Teraz som pomlel semená od značky JUVAMED, 70g cca 1,1€. Minule som mlel semená Z TOHO ISTÉHO OBCHODU, ale nie značky JUVAMED, ale na váhu, a stáli 3,5€/100g... NEDALI SA DOBRE POMLIEŤ...
Tieto lacnejšie chutia podobne, ako pražené tekvicové jadierka, horko. Chuť mi nevadí, určite chutia lepšie ako lychořeřišnica \":D\" . Vyzerajú normálne, nie sú ani polámané (neboli ani prechádzajúce), nič... Zdá sa mi, že vyzerajú čistejšie, ako tie drahšie. Tie drahšie ale mali ÚPLNE INÚ CHUŤ (možno aj tým, že sa nedali tak dobre pomlieť)...
Mám preto otázku... Akoto, že tie semená čo som kúpil dnes sa dajú oveľa ľahšie pomlieť ? A - ktoré semená sú lepšie, tie, čo sa dajú pomlieť ľahšie, alebo tie, čo horšie ? Tie, čo sa dajú pomlieť lepšie sú asi viac vysušené... že ? ... Nemôže byť s nimi nič v neporiadku ? Lebo ako vravím, majú úplne inú chuť ako tie drahšie, a oveľa lepšie sa melú (a vyzerajú dobre). Mimochodom, je to mix svetlých a fialkastých semien... Je to v poriadku, alebo nie ?
Všetky spomínané boli kupované v Bylinkárovi (obchod).
Ďakujem za odpoveď.

aj ja som kupoval znacku Juvamed a chutia vyborne...ja som si z pomletych semiacok robil taku kvazy pestrecovu kasicku, ale namiesto pestrecoveho oleja som pridaval olivovy...je to vyslovene pochutka a tiez mi to pripomina take tekvicove jadierka, mozno arasidy...
teraz som si kupil vsak inu znacku a idem ju vyskusat...je dokonca lacnejsia ako od Juvamedu (150g balenie stoji 1,40eur) a pritom to je farmaceuticka kvalita...je to od spolocnosti hanus (http://www.hanus.sk).

PříspěvekNapsal: čtv říj 18, 2012 2:26 pm 

jiddu : \":wink:\" ...díky za odpoveď... Som teraz spokojný, lebo rád podporím očisty "nahrubo" (očista pečene podľa pána Jardy) spolu s očistou na molekulárnej (opavte ma ak sa mýlim) úrovni... Pekne sa dopĺňajú... \":)\" ...

PříspěvekNapsal: úte lis 27, 2012 10:42 pm 

Ahojte. Spravil som si ostropestrecovu kasicku podla navodu. Po tyzdni sa mi tam vytvorila plieseň. Kasicku som skladoval v chladnicke zatvorenu.
Nejak mi ensedi to mnozstvo oleja - nebolo by lepsie toi uplne zaliat olejom tak aby sa tam nedostal vzduch? Pri pomere 100g semena a 70g oleja je to nejake suche... Vie niekto poradit?

PříspěvekNapsal: stř lis 28, 2012 3:34 am 

[quote="bombay":11lrqrhu]Ahojte. Spravil som si ostropestrecovu kasicku podla navodu. Po tyzdni sa mi tam vytvorila plieseň. Kasicku som skladoval v chladnicke zatvorenu.
Nejak mi ensedi to mnozstvo oleja - nebolo by lepsie toi uplne zaliat olejom tak aby sa tam nedostal vzduch? Pri pomere 100g semena a 70g oleja je to nejake suche... Vie niekto poradit?[/quote:11lrqrhu]
Bohužel, ještě jsem nestačil zdejší vlákno o ostropestřcové kašičce přečíst (je tu toho tolik...), ale s tímto ti poradit můžu - ostropestřec jím už přes 5 let a poměrně brzy (asi po roce) mi došlo, že zuby by to dlohodobě asi nevydržely a začal jsem mlít. Myslím že je jedno, co vše se do kašičky přimíchá a jaký olej se použije, takže moje zkušenost bude fungovat i zde.
Tedy ANO, kašička musí být zalitá - něco jako milimetrová (když trefíš) hladinka oleje. Smyslem není ani tak ta plíseň (to se mi nikdy nestalo), ale zabránění přístupu vzduchu. Ostropestřec je totiž dost háklivý na žluknutí (zhořkne a místo blahodárného se stane škodlivým, právě pro ta

Naposledy upravil zadane dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 2513
1354066740

PříspěvekNapsal: čtv lis 29, 2012 9:30 pm 
Administrátor
Administrátor

bombay píše:
Ahojte. Spravil som si ostropestrecovu kasicku podla navodu. Po tyzdni sa mi tam vytvorila plieseň. Kasicku som skladoval v chladnicke zatvorenu.
Nejak mi ensedi to mnozstvo oleja - nebolo by lepsie toi uplne zaliat olejom tak aby sa tam nedostal vzduch? Pri pomere 100g semena a 70g oleja je to nejake suche... Vie niekto poradit?

Již se to zde psalo a to mnohokrát, že musí být nahoře vytvořena souvislá vrstvička oleje, něco jako poklička, jak správně píše člen zadane.

PříspěvekNapsal: čtv lis 29, 2012 9:31 pm 
Administrátor
Administrátor

[quote="zadane":13tyq003]Bohužel, ještě jsem nestačil zdejší vlákno o ostropestřcové kašičce přečíst (je tu toho tolik...), ale s tímto ti poradit můžu - ostropestřec jím už přes 5 let a poměrně brzy (asi po roce) mi došlo, že zuby by to dlohodobě asi nevydržely a začal jsem mlít. Myslím že je jedno, co vše se do kašičky přimíchá a jaký olej se použije, takže moje zkušenost bude fungovat i zde.
Tedy ANO, kašička musí být zalitá - něco jako milimetrová (když trefíš) hladinka oleje. Smyslem není ani tak ta plíseň (to se mi nikdy nestalo), ale zabránění přístupu vzduchu. Ostropestřec je totiž dost háklivý na žluknutí (zhořkne a místo blahodárného se stane škodlivým, právě pro ta

PříspěvekNapsal: pon pro 03, 2012 9:58 pm 

Tak na http://www.dobrykolonial.cz/Zdravi-a-byliny je solidní cena za ostropestřec. Nad 2 kg je sleva, ale musí se o ni zažádat. Líná huba - holé neštěstí \":lol:\"

PříspěvekNapsal: ned led 13, 2013 5:22 pm 

Začněme opět citátem z rozhovoru v REGENERACI: „Ještě větší pozor si musíme dávat na ostropestřec mariánský. Pokud žena objeví sebemenší bulku v prsu, trápí ji vysoký tlak nebo muž má problémy s potencí, pak by se této léčivce měli vyhýbat, neboť stimuluje tvorbu prolaktinu.“ Ostropestřec mariánský, který se anglicky nazývá milk thistle neboli mléčný bodlák, byl v lidovém léčitelství používán snad odnepaměti jako první pomoc pro kojící matky, které neměly dostatek mléka , jak uvádí M. T. Murray na straně 244 v The Healing Power of Herbs (N. Y., 1995). Dosud je považován za nejlepší prostředek v tomto směru, což zase potvrzuje Bartram´s Encyclopedia of Herbal Medicine na straně 295. Tuto tvorbu mléka ostropestřec vyvolává tím, že zvětšuje produkci prolaktinu, a tak při dlouhodobém užívání zvyšuje jeho hladinu i u nekojících žen nebo i u mužů. Z obavy, aby nevznikla „hyperprolaktinémie, se proto nedoporučuje ani pro kojící matky“, jak se opět můžeme dočíst i v knize Rostlinná medicína Reader´s Digest Výběr.

Podle Pharmindex brevíře (2007) vede zvýšená hladina prolaktinu k poruchám menstruačního cyklu, neplodnosti a onemocnění prsu. Podle Základní a aplikované farmakologie (D. Lincová a kol.) prolaktin tlumí tvorbu pohlavních hormonů, což je jedním z hlavních důvodů, proč během kojení nedochází k ovulaci. Zvýšená tvorba prolaktinu se u žen může projevit mlékotokem, amenoreou (vynechání menstruace), neplodností a u mužů impotencí. Přisuzují se mu tumorogenní (nádorové) účinky na mléčnou žlázu a zároveň potlačuje činnost hypothalamu. O rizikových účincích ostropestřce se můžeme dočíst i na webových stránkách Medical Center na univerzitě v Marylandu: „…nejsou poměrně časté, ale mohou se projevovat jako bolesti žaludku, žaludeční nevolnost, zvracení, průjem, vyrážka nebo jiné kožní reakce, bolest kloubů, impotence (následkem zvýšené tvorby prolaktinu – pozn. aut.) a anafylaxe (život ohrožující alergická reakce, která způsobuje stažení hrdla, zkrácení dechu a případně i ztrátu vědomí)“.
Zdroj:
http://www.regenerace.cz/online/fytoterapie-na-miru-iii
Nechávám na čtenáří a jeho úsudku

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]