Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 1679

Autor:  mohy [ čtv čer 17, 2010 12:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Je to zrejmä veľmi podobné ako pri tom mixovaní, že možno časť neprežije ale rozhodujúci objem to nebude. Ono zas si myslím, že keby sme mali všetci správny pomer HCl, tak prevažná časť žaludočno-tráviaco-črevných chorôb by bola veľkou neznámou, ale ako si môžme všimnúť všade vo svete, opak je pravdou. Správne fungujúci žalúdok je takou prvou dezinfekčnou stanicou, kde by sa mala väčšina toho, čo do našich tiel nepatrí zlikvidovať. Dôkladne prežúvanie potravy by malo tomu napomáhať, ale v dnešnej uponáhľanej dobe všetko do seba chceme za pár minút nahádzať, teda málo prežúvame.
Napríklad si pamätám ako sme sa učili na prírodopise v 3-4.ročníku základnej školy,že keď srnku pri kŕmení niečo vyruší tak utečie a potom keď ma znova kľud si potravu vyvrhne opäť do tlamy a znova ju dôkladne prežuje. Myslím, že by stačilo denne pozorovať divo žijúce zvieratá a boli by sme na tom zdravotne podstatne lepšie \":D\"

Autor:  Jarda [ čtv čer 17, 2010 8:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lenka píše:
Nejsou houbičky v žaludku HCl zlikvidovány? Jestli tedy zvládnou živé dorazit do střeva...

Nebojte se, určitě to zvládnou.

Autor:  Jarda [ čtv čer 17, 2010 8:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

mohy píše:
Je to zrejmä veľmi podobné ako pri tom mixovaní, že možno časť neprežije ale rozhodujúci objem to nebude. Ono zas si myslím, že keby sme mali všetci správny pomer HCl, tak prevažná časť žaludočno-tráviaco-črevných chorôb by bola veľkou neznámou, ale ako si môžme všimnúť všade vo svete, opak je pravdou. Správne fungujúci žalúdok je takou prvou dezinfekčnou stanicou, kde by sa mala väčšina toho, čo do našich tiel nepatrí zlikvidovať. Dôkladne prežúvanie potravy by malo tomu napomáhať, ale v dnešnej uponáhľanej dobe všetko do seba chceme za pár minút nahádzať, teda málo prežúvame.
Napríklad si pamätám ako sme sa učili na prírodopise v 3-4.ročníku základnej školy,že keď srnku pri kŕmení niečo vyruší tak utečie a potom keď ma znova kľud si potravu vyvrhne opäť do tlamy a znova ju dôkladne prežuje. Myslím, že by stačilo denne pozorovať divo žijúce zvieratá a boli by sme na tom zdravotne podstatne lepšie \":D\"

Máte naprosto pravdu, pokud správně funguje tvorba kyseliny chlorovodíkové, není třeba se bát nemocí. Jakýkoliv šmejd, který se dostane do žaludku, dostane na svůj kožíšek pořádnou dávku kyseliny a má po ptákách. Když se kyseliny netvoří, šmejd se snadno dostane dál a v ideálních podmínkách ve střevech, pak vesele debužíruje, kálí nám tam svá kyselá a jedovatá lejna, čím máme zase po ptákách mi. Nejjednodušší opatření, pokud se nám kyselina chlorovodíková netvoří, je každé jídlo zapít ředěnou kyselinou a máte klid. Správné žvýkání je základ a to bych jednoznačně doporučoval.

Autor:  muflon [ pát čer 18, 2010 7:02 am ]
Předmět příspěvku:  Druhy kefirovych houbicek+degenerace

Kdyz nekdo koupi u nas v CR nabizenou kefirovou houbicku, jde vzdy o Tu Tibetskou, nebo je na trhu vice druhu kefirek s ruznymi ucinky?

Pokud sousedka pouzivala dlouhou dobu pouze pasterovane mleko, muze dojit k degeneraci houbicek, a pripadne k jejich oziveni kdyz se zacne pouzivat nepastzerovane mleko? Za jak rychle se asi tak vzpamatuji?

V navodu jsem nasel odpocitavani zrn na urcity objem mleka(ale jde o shluky). Da se to pro lepsi aplikaci prevest na pocet plastovych cajovych lzicek kolik je jich potreba na 1L mleka?

Nekdo pise ze tuk z jersey plemena krav ma mnoho tuku a houbicky se do nej obali a nepracuji spravne-je tedy asi lepe sebrat tuk nahore....
Dekuji

Autor:  Jarda [ pát čer 18, 2010 8:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhy kefirovych houbicek+degenerace

muflon píše:
Kdyz nekdo koupi u nas v CR nabizenou kefirovou houbicku, jde vzdy o Tu Tibetskou, nebo je na trhu vice druhu kefirek s ruznymi ucinky?

Pokud sousedka pouzivala dlouhou dobu pouze pasterovane mleko, muze dojit k degeneraci houbicek, a pripadne k jejich oziveni kdyz se zacne pouzivat nepastzerovane mleko? Za jak rychle se asi tak vzpamatuji?

V navodu jsem nasel odpocitavani zrn na urcity objem mleka(ale jde o shluky). Da se to pro lepsi aplikaci prevest na pocet plastovych cajovych lzicek kolik je jich potreba na 1L mleka?

Nekdo pise ze tuk z jersey plemena krav ma mnoho tuku a houbicky se do nej obali a nepracuji spravne-je tedy asi lepe sebrat tuk nahore....
Dekuji

Houby jsou stejné, ale některé jsou špatným postupem dost poničeny, takže jim chvilku trvá, než se chytnou a fungují normálně. Nejvíce je ničí omývání vodou, což vynalezl nějaký kretén a všichni na internetu to od něho stále opisují, hlavní je nic neomývat. Houba umí zpracovávat i pasterizované mléko, pokud si na něj zvykne, tak jí to nijak nevadí. Na litr stačí 2-4 plné polévkové lžíce kefírových zrn. Pokud si houba pomalu zvykne, tak umí zpracovat i šlehačku a tak tučné mléko asi ta kráva přeci jenom nedojí.

Autor:  muflon [ úte čer 22, 2010 11:20 am ]
Předmět příspěvku:  Postup pri malem mnozstvi houbicek

Meli jsme male mnozstvi houbicky(nasada od Vas) a dali ji do 3,5L sklenice plne mleka ...trvalo to 3 dny v pokojove teplote...tak doufam ze se nepomnozilo v mleku krome houbicek neco skodliveho....a ze to houbicky zvladaly vsechno premenit.

Asi je lepe v malem mnozstvi mleka nejdrive pestovat houbicku nez se zvetsi do potrebneho mnozstvi ale nebudeme jezdit do farmy pro pul litru mleka(a v lednici kravske vydrzi 3dny). Kefir byl po 3 dnech vyborny prestoze houbicky bylo malo.
Promichavani delame 2x denne dlouhou plast.lzici, ale stejne nedosahne az na dno 3L sklenice...snad to nevadi(houbicka se drzi mam dojem spise v horni casti sklenice...)

Autor:  Jarda [ úte čer 22, 2010 8:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup pri malem mnozstvi houbicek

muflon píše:
Meli jsme male mnozstvi houbicky(nasada od Vas) a dali ji do 3,5L sklenice plne mleka ...trvalo to 3 dny v pokojove teplote...tak doufam ze se nepomnozilo v mleku krome houbicek neco skodliveho....a ze to houbicky zvladaly vsechno premenit.

Asi je lepe v malem mnozstvi mleka nejdrive pestovat houbicku nez se zvetsi do potrebneho mnozstvi ale nebudeme jezdit do farmy pro pul litru mleka(a v lednici kravske vydrzi 3dny). Kefir byl po 3 dnech vyborny prestoze houbicky bylo malo.
Promichavani delame 2x denne dlouhou plast.lzici, ale stejne nedosahne az na dno 3L sklenice...snad to nevadi(houbicka se drzi mam dojem spise v horni casti sklenice...)

To množství je na 0,5-1 litr kefíru, čili zpracovat trojnásobek houbě chvilku trvá. Nijak by to ničemu vadit nemělo a pokud nemá kefír hořkou chuť, tak je v pořádku. Mléko můžete kupovat i ve větším množství, ale ne do něho hned dávat houbu. Dejte ji do litru a až ho zpracuje, cca za 24 hodin, tak scedit a dát do dalšího litru. Ostatní mléko vám v lednici vydrží určitě 5 dní a možná i týden, pokud by náhodou zkyslo, nic se neděje a uděláte si výborný domácí tvaroh.

Autor:  muflon [ úte čer 22, 2010 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Omyvani kefirovych zrn

Omyvat houbicku chlorovou vodou je blbost, ale pokud by byla prevarena tak jsem cetl ze jednou za 1-2 mesice by se mela houbicka vyhladovet na jeden ci vice dnu...(tj.vyndat z mleka a omyt prevarenou studenou vodou(nebo RO),a nechat v lednici jen v te vode nejaky cas).

Duvodem pry je ze houbicce pak bude lepe smakovat a chutnat a bude o to vice likvidovat nejake sajrajty ktere ji predtim moc nesmakovali....nebo je to mozna nejaka forma "detoxikace"-ocisteni houbicky.... \":?:\"

http://www.houby-tibet.estranky.cz/clan ... ticky.html

Přes to, že všechny návody informují o tom, že se chrchlíky mají oplachovat vodou ,není to vůbec nutné. Naopak pak mohou růst pomaleji, protože může být poškozena rovnováha mikroflóry na jejich povrchu. Nejpřirozenější pro ně je, když zůstanou v trošce hotového kefíru – opláchnou se přidáním nového mléka. (Při někdejším zacházení s kefírem na Kavkaze, se kefír do styku s vodou nedostával – zůstával stále v kožených vacích a pokaždé byla slita jen část kefíru a dolita čerstvým mlékem. Tím se také urychlila fermentace).

Jediné, co se doporučuje čas od času udělat (jednou za několik týdnů), je naordinovat kefíru půst v čisté vodě. Chrchlíky se dají do sklenice převařené nebo filtrované vody a nechají se tam 12 až 24 hodin. Pak se zase naloží obvyklým způsobem. Je to dobré pro jejich čištění a zdraví. Použitou vodu (které se říká kefiraride) by bylo škoda jen tak vylít, dá se použít na kosmetické účely – nalít do koupele, k oplachování obličeje, na různé kožní problémy – nebo třeba vylít na kompost.

Autor:  Jarda [ stř čer 23, 2010 7:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Omyvani kefirovych zrn

muflon píše:
Omyvat houbicku chlorovou vodou je blbost, ale pokud by byla prevarena tak jsem cetl ze jednou za 1-2 mesice by se mela houbicka vyhladovet na jeden ci vice dnu...(tj.vyndat z mleka a omyt prevarenou studenou vodou(nebo RO),a nechat v lednici jen v te vode nejaky cas).

Duvodem pry je ze houbicce pak bude lepe smakovat a chutnat a bude o to vice likvidovat nejake sajrajty ktere ji predtim moc nesmakovali....nebo je to mozna nejaka forma "detoxikace"-ocisteni houbicky.... \":?:\"

http://www.houby-tibet.estranky.cz/clan ... ticky.html

Přes to, že všechny návody informují o tom, že se chrchlíky mají oplachovat vodou ,není to vůbec nutné. Naopak pak mohou růst pomaleji, protože může být poškozena rovnováha mikroflóry na jejich povrchu. Nejpřirozenější pro ně je, když zůstanou v trošce hotového kefíru – opláchnou se přidáním nového mléka. (Při někdejším zacházení s kefírem na Kavkaze, se kefír do styku s vodou nedostával – zůstával stále v kožených vacích a pokaždé byla slita jen část kefíru a dolita čerstvým mlékem. Tím se také urychlila fermentace).

Jediné, co se doporučuje čas od času udělat (jednou za několik týdnů), je naordinovat kefíru půst v čisté vodě. Chrchlíky se dají do sklenice převařené nebo filtrované vody a nechají se tam 12 až 24 hodin. Pak se zase naloží obvyklým způsobem. Je to dobré pro jejich čištění a zdraví. Použitou vodu (které se říká kefiraride) by bylo škoda jen tak vylít, dá se použít na kosmetické účely – nalít do koupele, k oplachování obličeje, na různé kožní problémy – nebo třeba vylít na kompost.

Jednou za čas by se to patrně udělat dalo, ale sám houbu do vody nedávám a ani tento postup nikomu nedoporučuji. Rozhodně houbu udrží v ideální formě trvalé používání a pravidelné zalévání čerstvým mlékem. Jde prostě o živý organizmus, který má své nároky na životní podmínky, čili ty je potřeba zajistit a udržíte ji v ideální formě.

Autor:  Lenka [ stř čer 23, 2010 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

V pondělí před 10 dny jsem si přivezla 7 litrů kozího nepast. mléka. Sem tam nějaký den jsme vůbec nebyli doma, tak nám zpracování na kefír trvalo déle a já mám stále 2 litry v ledničce a už je to asi kyslé.
Předpokládám, že není problém strčit do toho houbičku a pokračovat ve výrobě kefíru, jako kdyby se jednalo o čerstvé mléko?

Avšak ve všech třech sklinkách (dohromady 2 litry), na tuku shromážděném nahoře, jsou tmavé flíčky, asi plíseň? Sklinky s čerstvým mlékem skladuji zavřené.
Stačí kousek tuku s flíčkem oddělat a mohu nadále do tohoto nakyslého mléka vkládat houbičku? Zbývají mi asi ještě 3 dny, než tento zbytek mléka spotřebuji na kefír.
Volala jsem dodavatelům, a ti vůbec nechápali, o co by se mohlo jednat, prý se s tím ještě nesetkali, že by nahoře byla plíseň. A prý to stačí jenom oddělat ten flíček.
Myslela jsem, že co zkysne, tak se z toho pokusím nechat vzniknouty tvaroh, ale paní mě znejistěla, že z kozího moc tvaroh nee.
A nevím tedy, co teď, protože do čerstvého mléka pro houbičku zbývají 3-4 dny.

Autor:  Jarda [ čtv čer 24, 2010 7:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lenka píše:
V pondělí před 10 dny jsem si přivezla 7 litrů kozího nepast. mléka. Sem tam nějaký den jsme vůbec nebyli doma, tak nám zpracování na kefír trvalo déle a já mám stále 2 litry v ledničce a už je to asi kyslé.
Předpokládám, že není problém strčit do toho houbičku a pokračovat ve výrobě kefíru, jako kdyby se jednalo o čerstvé mléko?

Avšak ve všech třech sklinkách (dohromady 2 litry), na tuku shromážděném nahoře, jsou tmavé flíčky, asi plíseň? Sklinky s čerstvým mlékem skladuji zavřené.
Stačí kousek tuku s flíčkem oddělat a mohu nadále do tohoto nakyslého mléka vkládat houbičku? Zbývají mi asi ještě 3 dny, než tento zbytek mléka spotřebuji na kefír.
Volala jsem dodavatelům, a ti vůbec nechápali, o co by se mohlo jednat, prý se s tím ještě nesetkali, že by nahoře byla plíseň. A prý to stačí jenom oddělat ten flíček.
Myslela jsem, že co zkysne, tak se z toho pokusím nechat vzniknouty tvaroh, ale paní mě znejistěla, že z kozího moc tvaroh nee.
A nevím tedy, co teď, protože do čerstvého mléka pro houbičku zbývají 3-4 dny.

Ano, klidně to tak můžete udělat, nebo ho dát normálně do tepla zkysnout a vyrobit si třeba domácí tvaroh. Ty tmavé flíčky neposoudím, ale pokud je to plíseň, tak bych všechno vyhodil. Plesnivé potraviny jsou velice nebezpečné a rozhodně nedoporučuji je používat. Zdá se mi ovšem dost nepravděpodobné, že by mléko zplesnivělo a ještě navíc na vrstvě tuku, který je vlastně konzervant, čili flíčky důkladně prohlédněte, třeba zvětšovacím sklem a musíte sama vyhodnotit, zda se o plíseň jedná, či nikoliv.

Autor:  Lenka [ čtv čer 24, 2010 8:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Já ale ani pod lupou nepoznám, zda to je plíseň. Za jakých okolností se můžu domnívat, že by měla být? \":?\"
Bylo to ve všech třech posledních sklinkách, do předvčerejška ještě nic, ale od včerejška už ve všem zbylém.
Jestli chcete, ptejte se mě na znaky těch flíčků, a rozhodněte to prosím za mě, zda to plíseň je \":)\".
Uškodí to houbě, když ji v tom budu mít?

Autor:  Jarda [ čtv čer 24, 2010 8:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lenka píše:
Já ale ani pod lupou nepoznám, zda to je plíseň. Za jakých okolností se můžu domnívat, že by měla být? \":?\"
Bylo to ve všech třech posledních sklinkách, do předvčerejška ještě nic, ale od včerejška už ve všem zbylém.
Jestli chcete, ptejte se mě na znaky těch flíčků, a rozhodněte to prosím za mě, zda to plíseň je \":)\".
Uškodí to houbě, když ji v tom budu mít?

Pokud to nepoznáte vy, když ty fleky vidíte, jak to můžu poznat já na dálku. Nikdy jsem nic podobného neviděl, čil.i sám bych fleky důkladně prohlédl, očichal zda nejsou cítit plísní a pokud by se mě zdálo, že jde o nějaké zoxidování tuku, tak bych horní vrstvu sebral a normálně mléko spotřeboval. Houbě plíseň nijak neuškodí, ona ji zlikviduje celkem snadno, ale patrně již nedokáže zlikvidovat jedy, které plíseň mohla vypustit do mléka. Jistý si tím nejsem, ale je klidně možné, že umí odstranit oboje, to by již musel zodpovědět zkušený odborník na problematiku plísní a je otázkou, zda někdo takový vůbec v naší republice je.

Autor:  Lenka [ pát čer 25, 2010 12:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Zoxidování tuku? Místy tmavé flíčky? Už se nedovím, co to bylo. Nevím, co pořád řeším \":roll:\" , asi doufám, že někdo napíše Ne, plíseň to nemůže být. Ale přece i v ledničce plesniví jogurty a mnohé další potraviny, tedy na povrchu fleky, takže co by ne.

Pro patlaninu se lněné semínko má namáčet nebo umlít v kafemlejnku nasucho? Chci to hned napoprvé udělat správně \":)\" , tak aby se to třeba jen hloupě nelepilo v tom mlýnku. Ve větším mixéru, kde budu patlaninu mixovat, se mi semínko nerozemele, ani v té patlanině, už mám odzkoušeno, že semínka nožům unikají.

Autor:  Jarda [ pát čer 25, 2010 6:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lenka píše:
Zoxidování tuku? Místy tmavé flíčky? Už se nedovím, co to bylo. Nevím, co pořád řeším \":roll:\" , asi doufám, že někdo napíše Ne, plíseň to nemůže být. Ale přece i v ledničce plesniví jogurty a mnohé další potraviny, tedy na povrchu fleky, takže co by ne.

Pro patlaninu se lněné semínko má namáčet nebo umlít v kafemlejnku nasucho? Chci to hned napoprvé udělat správně \":)\" , tak aby se to třeba jen hloupě nelepilo v tom mlýnku. Ve větším mixéru, kde budu patlaninu mixovat, se mi semínko nerozemele, ani v té patlanině, už mám odzkoušeno, že semínka nožům unikají.

Jenže to jsou mrtvé vyumělkované produkty, zpravidla s přidanými specialitami jako sója a rozemleté vepřové kůže. Semínko se mele nasucho a v běžném mixéru se rozemele docela snadno, ale netuším, co máte za mixér. Musíte ho mixovat tak dlouho, až se nevrací zpět a jako se táhne, je z něho taková mastná hmota.

Stránka 1679 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/