Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Příklad denního jídelníčku
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=243
Stránka 1788

Autor:  Jarda [ ned led 03, 2010 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Mat píše:
Zaujíma ma ako nahradit cesnak pri stravovaní v práci.
Šalát možem spravit doma. C-čko,horčík,zinok atd možem dat ráno.
Odstáty šalát to zrejme nebude nič moc, hodím tam nejaké orechy, pred tým vypijem štavu, to je jasné.
Ale čo ten cesnak? Keby som ho tam ev. nastrúhal ráno to by už bol "zdochnutý" a brat si struhák do práce, no comment.
Dala by sa táto absencia príp. suplovat kokosovým olejom? Jeho účinky sú podobné ako cesnaku, až na to, že neznižuje tlak, domnievam sa.
Zaujíma ma ešte kvasná zelenina, keby som ju preniesol v "obedári" ponorenú vo vlastnej štave do práce nevadilo by jej to?
Keby som ju náhodou nemal možnost uskladnit v chladničke, tak ju treba zkonzumovat v určitej dobe alebo by mohla ev. vydržat bez chladu,samozrejme bez expozície na slnku?
Ďakujem

Unikátní vlastnosti česneku se ničím nahradit nedají, pokud je myšlen česnek jako celek. Pokud se bavíte pouze o vlivu na kandidu, tak ano, tam se dá aplikovat kokos, klidně i strouhaný a kokosový tuk.
Kvašená zelenina, předpokládám pickles, se dá určitě po krátkou dobu, zhruba půl dne, přechovávat v běžném přepravním boxu na obědy i bez ledničky.

Autor:  Mat [ pon led 04, 2010 6:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Toho som sa práve obával. Tak ho zjem aspon večer.
Áno pickles. To som rád, že to vydrží.
Ďakujem

Autor:  Mat [ stř led 13, 2010 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Je možné, že by mi stačilo jedno jedlo denne?Teda obed konkrétne(celkom výdatný/orechy,pohanka,šalát).
Už som to pár krát takto aplikoval a celkom to šlo.
Je pravda,že som potom ešte konzumoval(pickles,kyslú kapustu), ale to zrejme velmi nezavážilo. Pil som uhorkovú štavu.
Dokoca sa mi stalo, že som ráno vstal velmi oddýchnutý a vobec som necítil hlad. Nemal som chut konzumovat nič a žiadnu únavu som necítil. Alebo žeby telo čerpalo z tukov/svalovej hmoty ktoré som pribral(musím čo najskor zhodit/ 85kg to nie je moja prirodzená váha/orechy,semená sú síce zdravé ale celkom dost kalorické).
Ďakujem

Autor:  Jarda [ stř led 13, 2010 2:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Mat píše:
Je možné, že by mi stačilo jedno jedlo denne?Teda obed konkrétne(celkom výdatný/orechy,pohanka,šalát).
Už som to pár krát takto aplikoval a celkom to šlo.
Je pravda,že som potom ešte konzumoval(pickles,kyslú kapustu), ale to zrejme velmi nezavážilo. Pil som uhorkovú štavu.
Dokoca sa mi stalo, že som ráno vstal velmi oddýchnutý a vobec som necítil hlad. Nemal som chut konzumovat nič a žiadnu únavu som necítil. Alebo žeby telo čerpalo z tukov/svalovej hmoty ktoré som pribral(musím čo najskor zhodit/ 85kg to nie je moja prirodzená váha/orechy,semená sú síce zdravé ale celkom dost kalorické).
Ďakujem

Vidíte a není to tak dlouho, co jsem vám tady radil, že není problém v objemu a kaloričnosti jídla, ale v jeho využití organizmem. Nyní již pravděpodobně spalujete lépe a organizmus tak má energii, čili se nedostavuje hlad, ani únava i po poměrně malém množství jídla, které navíc nemusí být ani moc kalorické. Naši předkové také jedli pouze jednou denně a to celý den tvrdě makali,což vy zatím nemusíte, ale i tak to bude fungovat stejně a možná ještě lépe pokud začnete zase pracovat.

Autor:  Mat [ stř led 13, 2010 9:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

No, je to zaujímavé.
Len sa teraz cítim ako "špekoun", tak to budem musiet viac rozhýbat. Šport ma totiž baví, len ma celkom obmedzuje tá zima.
Ešte si musím viac ustrážit tie chute na orechy(vysoko návyková a extrémne chutná záležitost).
Ja osobne som dospel ku názoru, že človek by sa mal poriadne vyspat/vys....t/nažrat. Toto tvrdenie je síce okorenené dávkou expresie, no nikedy je táto formulácia, použitelnejšia ako tisíc slov.
Ďakujem

Autor:  mou5 [ pát led 22, 2010 8:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Pane Jardo, snažila jsem se pocitvě přečíst Vaše stránky, moc za ně děkuji. Z nich jsem pochopila, snad správně, že maso není pro život člověka vůbec důležité (snad jen v případě alkalózy, kterou si stejně v dnešní době plné spíš kyselinotvorných potravin nedovedu dost dobře představit). Odkud tedy tělo přijímá bílkoviny zejména? Ze zeleniny? Z ořechů a semen? Může se stát, že by člověk měl málo bílkovin? Pokud ano, jak to pozná? A jaká je Vaše odpověď na názor, že v mase je nějaká bílkovina nebo látka (nepamatuji si, která to je), která je jen v mase a kterou člověk údajně potřebuje? Děkuji.

Autor:  Jarda [ pát led 22, 2010 10:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

mou5 píše:
Pane Jardo, snažila jsem se pocitvě přečíst Vaše stránky, moc za ně děkuji. Z nich jsem pochopila, snad správně, že maso není pro život člověka vůbec důležité (snad jen v případě alkalózy, kterou si stejně v dnešní době plné spíš kyselinotvorných potravin nedovedu dost dobře představit). Odkud tedy tělo přijímá bílkoviny zejména? Ze zeleniny? Z ořechů a semen? Může se stát, že by člověk měl málo bílkovin? Pokud ano, jak to pozná? A jaká je Vaše odpověď na názor, že v mase je nějaká bílkovina nebo látka (nepamatuji si, která to je), která je jen v mase a kterou člověk údajně potřebuje? Děkuji.

Většinu látek, které jsou v mase můžete nahradit z ořechů, luštěnin, pseudoobilovin a dalších potravin. Navíc, pokud by jste chtěla jíst plnohodnotně maso, tak je musíte zkonzumovat syrové a do 4 hodin od zabití zvířete. To, co jíte nyní, je pouze zdroj toxinů chemikálií a v konečném důsledku i zdravotních potíží. V místních podmínkách se nedostatek bílkovin prakticky docílit nedá, to by jste se o to vyloženě musela snažit a bílkovinný mýtus připravuje pro farmaceutický a lékařský průmysl spousty lidí. Je to nesmyslná demagogie a když uvážíte, že tato strava spolehlivě vypíná mozek a zbavuje lidi soudného uvažování, co více si pak můžete přát. Když občas vypijete domácí kefír, případně čerstvé syrové vajíčko a budete denně brát jednu tabletku vitamínu B 12, tak si budete žít královsky do vysokého věku a většina nemocí vás mine z velké dálky.

Autor:  mou5 [ sob led 23, 2010 2:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Jarda píše:
... Když občas vypijete domácí kefír, případně čerstvé syrové vajíčko a budete denně brát jednu tabletku vitamínu B 12, tak si budete žít královsky do vysokého věku a většina nemocí vás mine z velké dálky.

Tabletu vitaminu B12, a k tomu denně? To zní, jako že ať chci nebo ne, jsem na farmaceutickém průmyslu závislá, a to já nechci. Nešlo by tu tabletku nahradit tempehem a kyselým zelím doma udělaným? Stačilo by to? A z jakého mléka se dá udělat zdravý domácí kefír? Z toho z obchodu, nebo musí být nepasterizované?

Autor:  Jarda [ sob led 23, 2010 8:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

mou5 píše:
Tabletu vitaminu B12, a k tomu denně? To zní, jako že ať chci nebo ne, jsem na farmaceutickém průmyslu závislá, a to já nechci. Nešlo by tu tabletku nahradit tempehem a kyselým zelím doma udělaným? Stačilo by to? A z jakého mléka se dá udělat zdravý domácí kefír? Z toho z obchodu, nebo musí být nepasterizované?

Vitamín B 12 naši předci získávali vlastně pojídáním malého množství hlíny z nemytých kořínkových potravin a pokud se vám tato metoda jeví lepší, než jedna tabletka denně, tak proti gustu, žádný dišputát.
Ideální je nepasterizované kozí mléko, případně nepasterizované kravské mléko. V nouzi se dá použít i selské mléko, které se dá běžně koupit v obchodní síti.

Autor:  Host [ pon led 25, 2010 8:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Na stránkách se píše:
Pokud ale jíme v práci, kde není možné si jídlo připravovat, je samozřejmě vhodnější sníst salát donesený z domova, připravený před cca 6 hodinami, než se stravovat v závodní jídelně stravou kyselinotvornou, zcela bez energie a se zanedbatelnou výživnou hodnotou.

Je problém, když si připravím syrový salát (brambor, zelí, žampion, hlíva, květák, brokolice, kapusta, rajče, mrkev, hrách, kukuřice...) na cca 2-3 dny dopředu a nechám jej v ledničce? Ráno ho pak jen nakotím potřebné množství, zaleju panenským olejem (olivový, konopný, lněný, dýňový, sezamový, palmový, pšeničné klíčky...) a v práci za cca 6h zkonzumuju? Vím, že se asi ztratí řada látek, ale chuťově mi to přijde přijatelné, nic není ovadlé atd. Řeším to takto z časových důvodů protože vstávat před 5h a paplat se ještě hodinu se salátem by mě asi zabilo \":-)\"

Autor:  Jarda [ pon led 25, 2010 9:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Host píše:
Je problém, když si připravím syrový salát (brambor, zelí, žampion, hlíva, květák, brokolice, kapusta, rajče, mrkev, hrách, kukuřice...) na cca 2-3 dny dopředu a nechám jej v ledničce? Ráno ho pak jen nakotím potřebné množství, zaleju panenským olejem (olivový, konopný, lněný, dýňový, sezamový, palmový, pšeničné klíčky...) a v práci za cca 6h zkonzumuju? Vím, že se asi ztratí řada látek, ale chuťově mi to přijde přijatelné, nic není ovadlé atd. Řeším to takto z časových důvodů protože vstávat před 5h a paplat se ještě hodinu se salátem by mě asi zabilo \":-)\"

Tak to určitě není správný postup a pochybuji, že potraviny vydrží 2-3 dny v takovém stavu, aby vám byly k užitku. Vždy, když někdo argumentuje nedostatkem času na přípravu zdravé stravy, používám následující logickou odpověď. Pokud budete dělat vše, jak máte, tak je šance žít minimálně o polovinu déle, než běžná populace a není nemožné dosáhnout i dvojnásobek. Z toho mi logicky plyne, že mám toho času naopak velice mnoho a čistě teoreticky se s tím mohu patlat i několik hodin.

Autor:  Host [ pon led 25, 2010 9:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Jarda píše:
Pokud budete dělat vše, jak máte, tak je šance žít minimálně o polovinu déle, než běžná populace a není nemožné dosáhnout i dvojnásobek. Z toho mi logicky plyne, že mám toho času naopak velice mnoho a čistě teoreticky se s tím mohu patlat i několik hodin.

Pokud čas beru absolutně tak ano, můžu ho mít 2x tolik pokud se dožiju více let, ale pokud má den 24h a já to během nich pravidelně nestíhám, pak je to celkem dilema \":-)\" Ale o tom se dá polemizovat dlouho a je to věc názoru, s tím nechci zdržovat.
Ptal jsem se hlavně proto, abych se dozvěděl jestli je ten rozdíl mezi např. brokolicí, kterou mám v ledničce 5 dnů (zakoupena a skladována vcelku) a mezi tou samou ale 2-3 dny nakrájenou na kousky, tak zásadní? Je pak ta nakrájená z nutričního hlediska nepoužitelná?

Autor:  Jarda [ pon led 25, 2010 9:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Host píše:
Pokud čas beru absolutně tak ano, můžu ho mít 2x tolik pokud se dožiju více let, ale pokud má den 24h a já to během nich pravidelně nestíhám, pak je to celkem dilema \":-)\" Ale o tom se dá polemizovat dlouho a je to věc názoru, s tím nechci zdržovat.
Ptal jsem se hlavně proto, abych se dozvěděl jestli je ten rozdíl mezi např. brokolicí, kterou mám v ledničce 5 dnů (zakoupena a skladována vcelku) a mezi tou samou ale 2-3 dny nakrájenou na kousky, tak zásadní? Je pak ta nakrájená z nutričního hlediska nepoužitelná?

Zásadní rozdíl tam samozřejmě je, obsah některých látek se prakticky vynuluje, ale pořád to bude zdravější, něž uzené vepřové koleno. Jediný podstatný problém je, pokud by vám ten salát začal plesnivět, což za těch 5 dnů je dost pravděpodobné.

Autor:  Host [ pon led 25, 2010 9:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Jarda píše:
Zásadní rozdíl tam samozřejmě je, obsah některých látek se prakticky vynuluje, ale pořád to bude zdravější, něž uzené vepřové koleno. Jediný podstatný problém je, pokud by vám ten salát začal plesnivět, což za těch 5 dnů je dost pravděpodobné.

Tak 5 dnů bych určitě nečekal. Maximálně do 3 dnů ho dojím a dělám nový. O víkendech ho do zásoby nedělám vůbec a jím pouze čestvý protože si na to čas udělám. Jak jsem psal i ten 2 dny uležený je vždy chuťově nezkažený, zajímal mě hlavně případný pokles cenných látek. Vyjma salátových listů a hřibů je většina surovin mražených/chlazených takže by to nějaké rapidní zkáze podléhat nemuselo...

Autor:  fdh [ pon led 25, 2010 10:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Příklad denního jídelníčku

Host píše:
Tak 5 dnů bych určitě nečekal. Maximálně do 3 dnů ho dojím a dělám nový. O víkendech ho do zásoby nedělám vůbec a jím pouze čestvý protože si na to čas udělám. Jak jsem psal i ten 2 dny uležený je vždy chuťově nezkažený, zajímal mě hlavně případný pokles cenných látek. Vyjma salátových listů a hřibů je většina surovin mražených/chlazených takže by to nějaké rapidní zkáze podléhat nemuselo...

Pokles cenných látek je značná v každém případě. Je tu otázkou, jak tak sleduji Vaše dotazy, o které látky se zajímáte. Podle mě se snažíte něco obejít, vyloudit z Jardy nějakou příhodnou odpověď která by se Vám hodila do krámu. Přitom je vcelku jasné, že nejlepší je čerstvá zelenina, tak proč polemizovat o tom co je dobrého na třídenním salátu. Selským rozumem vzato nic. Čili, úbytek látek značný oproti čerstvému.

Stránka 1788 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/